Evenimente

Cand copilul are mai multa incredere si curaj, la finalul cursului de teatru

By  | 

Am fost aseara intr-o noua vizita la MiniArtShow. De aceasta data pentru sedinta de final de modul a cursului de teatru frecventat in ultimele doua luni de copil. V-am povestit experienta primei sedinte, asa ca mi se pare firesc sa va povestesc si cum a fost la ultima sedinta din acest an si concluziile pe care le-am tras la final.

Fiind o lectie deschisa, de final, daca ai fi fost in locul meu, te-ai fi asteptat probabil sa stai frumos pe scaunel, sa iti vezi copilul in actiune si sa aplauzi la final. Ei bine, n-a fost chiar asa. A fost chiar mai bine. Aplauze n-au fost doar pentru copii. Ci si pentru profesori, dar si pentru – surpriza! – chiar parintii din sala de curs.

Copiii, mai curajosi decat parintii

Pentru ca, la aceasta intalnire, si parintii au fost invitati sa participe la cateva exercitii pe care cei mici le-au experimentat de-a lungul cursului. Cumva, experienta aceasta ne-a facut sa intelegem ca n-a fost chiar o joaca si ca, da, copiii nostri sunt sau au ajuns sa fie mai increzatori si mai curajosi decat noi, cei mari.

Parintii au participat doar la trei dintre exercitiile desfasurate in timpul orei. Despre atentie, memorie, incredere si curaj. Si daca la capitolul atentie si memorie as putea spune despre mine ca m-am descurcat cu brio, ei bine, la capitolul incredere si curaj, mi-a fost evident ca eu personal mai am de lucru.

Unul dintre jocuri – pe care probabil il veti recunoaste – presupunea ca, stand in interiorul unui cerc, cu mainile in lateral sau incrucisate pe umeri – sa iti lasi corpul liber sa cada in bratele unui alt partener de joc din cerc; care te impingea apoi in bratele altuia si tot asa. Copiii s-au descurcat grozav, dar cand a venit randul parintilor sa intre in joc, acestia s-au lasat mai greu convinsi.

“Ai mai mult curaj decat mine”, i-am spus copilului care insista sa ma ofer si eu sa fiu purtata pe brate.

“E simplu si distractiv”, imi soptea el. Dar am scapat nesupusa testului. De fapt, picand testul cu gratie.

Despre povesti si prietenie

Dupa aceste emotii, dar si multe multe zambete, a venit momentul ca parintii sa respire usurati si sa isi reia locul pe scaune.

Au urmat exercitiile in care doar copiii au fost protagonisti.

Jocul de-a continuat povestea mi s-a parut cel mai distractiv. Iar replica baiatului meu (singurul baiat intre fete la aceasta ora, fara sa para nici deranjat, nici stingher, nici rasfatat) a starnit rasete in intreaga clasa.

Povestea ajunsese la un moment in care trei personaje, trei fete balerine, se certau pe o reteta de prajituri. Si vine randul copilului meu sa continue povestea.

“Si dupa ce s-au certat, s-au calmat si s-au apucat de gatit”, a spus el senin. Si parintii din sala au zambit toti. Adevarul e ca dupa ce te certi e cazul sa te calmezi, nu? J

Tot despre povesti imaginate de ei a fost si exercitiul realizat cu ajutorul unui retroproiector care expunea personajele (figurine) pe un perete alb.

Robert si-a ales un dragon si a fost repartizat in echipa cu o fetita care avea o printesa.

“Vrei sa fim prieteni?”, a inceput dialogul lor. Si au continuat despre jocuri si prietenie intreaga lor scena.

Sedinta s-a incheiat cu niste exercitii de dictie spuse clar si frumos de copii, mult mai bine decat am fi reusit noi adultii.

Beneficiile orelor de teatru pentru copii

– socializare si comunicare

– incredere in sine si in ceilalti

– depasirea emotiilor si temerii de a vorbi in public

– dezvoltarea imaginatiei si vocabularului

– dezvoltarea atentiei, memoriei si concentrarii

MiniArtShow by Ioana Ginghina

Scoala de teatru pentru copii MiniArtShow este coordonata de actrita Ioana Ginghina, echipa de profesori fiind formata din actori de teatru pentru copii.

Cursurile se desfasoara o data saptamana, pe grupe de varsta, iar inscrierile pentru modulul care incepe dupa vacanta de iarna sunt in toi. Mai sunt cateva locuri disponibile la grupele de 6-8 ani si peste 9 ani, asa ca daca va intereseaza sa prindeti un loc puteti intra pe pagina oficiala pentru mai multe detalii.

3 Comments

  1. Denisa

    December 15, 2017 at 8:11 am

    Mă bucur că vouă vă merge aşa bine! La noi e cu “nu vreau la actorie”, dar când intră acolo, participă la curs şi se implică în toate jocurile…nici nu ştiu ce să mai cred. Poate e prea mic deocamdată..

    • iulianaroca

      December 15, 2017 at 8:22 am

      Sau poate e doar obosit. Si al meu a avut o perioada cu un alt curs. Spunea de fiecare data ca nu mai vrea. Facea toate exercitiile, dar tot zicea ca nu mai vrea. Apoi am facut o pauza. Mi-am dat seama ca de fapt era obosit. Si dupa acea pauza, a fost foarte incantat de activitatea la care inainte spunea “nu mai vreau”. A ajutat si ca am reusit sa schimbam ora, sa fie putin mai drevreme activitatea respectiva. Poate dupa vacanta de iarna va fi mai in forma :)

  2. casa de marcat

    December 18, 2017 at 12:49 pm

    astfel de venimente sunt foarte utile copiilor pentru dezvoltarea unor abilitati precum comunicarea, latura artistica de improvizare etc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *