Evenimente

Cartea uneste lumi

By  | 

Intotdeauna mi-au placut cartile. Imi amintesc ca strangeam banii de alocatie sa imi cumpar carti. Si, mai tarziu, cand am venit in Bucuresti, pierdeam ore in sir in anticariatele de carti.

Si acum mai visez la un perete plin cu carti. Mai intai trebuie sa am peretele disponibil exclusiv pentru o biblioteca, dar nu e timpul pierdut.

Asa ma bucur cand vad copii citind, indiferent de varsta sau subiectul cartii. Si ma emotionez de fiecare data cand vad bucuria unui copil care tocmai a primit in dar o carte. Un copil care apreciaza cartea sau care isi doreste dar nu are acces la carte.

Poate parea greu de crezut ca sunt copii care nu au nicio carte. Care nu au biblioteca la scoala sau o librarie in localitatea in care traiesc. Din pacate, exista si astfel de situatii. Iar cand o carte ajunge cumva la ei, e eveniment!

Martori la astfel de emotii, atat de curate, sunt membrii echipei Asociatiei Curtea Veche care periodic, cu sprijinul partenerilor, doneaza periodic carti scolilor si copiilor din mediul rural.

Povestea (ca tot vorbim despre carti 😀 ) care mi-a placut mie cel mai mult este cea a intalnirii dintre copiii de la International British School of Bucharest si cei de la Scoala Gimnaziala „Constantin Teodorescu” din Soldanu, judetul Calarasi.

Si nu doar pentru bucuria copiilor de la sat care au primit vizita copiilor de la oras – pe care i-au intampinat cu paine si sare si carora le-au pregatit o surpriza sub forma unei scenete de Caragiale, drept multumire pentru darurile cu care veneau, dar mai ales pentru contactul copiilor de la oras cu o alta realitate a lumii in care traim.

Va puteti imagina o astfel de intalnire? Intre un copil pentru care cartile sunt ceva obisnuit, parte din viata de zi cu zi, si un copil care se bucura de o carte ca de o tableta sau un calculator sau cea mai pretioasa jucarie din lume, chiar inainte de a afla subiectul cartii?

Sa organizezi o actiune de donatie de carti e un lucru foarte bun, dar sa facilitezi o astfel de intalnire mi se pare extraordinar. Am convingerea ca au fost mai castigati exact copiii care aveau oricum acces la carte. Cred ca mesajul privind importanta si valoarea cartii a fost mai puternic pentru ei. Cei pentru care cartile inseamna doar manualele primite de la scoala ar fi trait oricum aceeasi bucurie a intalnirii cu altfel de carte.

Cand am auzit povestea, aveam lacrimi in ochi. V-am spus ca ma emotioneaza intalnirile celor mici cu cartea, in general! :)

Si cred ca, daca voi avea ocazia, voi insoti si eu mesagerii cartii la o astfel de inalnire speciala.

Cartea uneste lumi. Sa ne invatam copiii sa se bucure de carte. Cartea este deoportiva o jucarie nepretuita, dar si o cheie spre noi universuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Facebook
Facebook