Evenimente

Ce-si doresc copiii: parintii sa aiba concediu mai lung

By  | 

A fost dorinta exprimata de mai multe ori, cu diferite nuante, de copiii care au pus stapanire luni pe Sala Avram Iancu din Senat, in cadrul actiunii “Parlamentul copiilor”, organizate de Itsy Bitsy, in contextul campaniei de schimbare a relatiei parinte-copil in Romania.

“Eu vreau ca mami si tati sa aiba mai mult concediu. Noi avem trei luni de vacanta. Dar mami si tati au doar o saptamana, cel mult doua. Si noi doar atat stam impreuna”, cam asa a sunat argumentatia copiilor.

Parlamentul Copiilor

Timpul cu familia – principala nevoie a copiilor nostri

Mi-a fost evident inca o data ca cea mai mare problema a relatiei parinte-copil in zilele noastre este lipsa timpului. Chiar daca multi ne plangem de bani, ca sunt atat de multe lucruri pe care am dori sa le luam pentru copiii nostri, sau de faptul ca ai nostri vad la colegi alte lucruri si sunt intr-o permanenta comparatie cu ce are sau nu celalalt, realitatea e ca ceea ce le lipseste lor este timpul.

“As vrea ca mami sa vina mai devreme acasa”. “Sau sa nu mai plece deloc, sa stea cu mine”. Alte dorinte exprimate luni in plenul format din aproape 200 de copii, de la 6 pana la 14 ani, de la mai multe scoli bucurestene, printre care Scoala Centrala, Scoala Maria Rosetti, Scoala nr. 5 sau Scoala nr. 149. Si daca stau sa ma gandesc ca acestea sunt unele dintre cele mai bine cotate scoli din Capitala, unde se stie ca nivelul mediu al veniturilor familiilor care isi duc copiii la aceste scoli este unul peste medie, cu atat mai mult ar trebui sa intelegem ca nu banii, nu lucrurile – oricat de scumpe ar fi ele – sunt ceea ce isi doresc copiii de 1 iunie, ci timp, cat mai mult timp alaturi de parintii lor.

Si cred ca dorinta aceasta de timp alaturi de parinti nu este determinata doar de faptul ca mami sau tati sau chiar amandoi vin dupa 8 seara acasa si eventual mai deschid calculatorul ca mai au de trimis trei mailuri importante, ci si de faptul ca astazi copiii nu au foarte multi parteneri de joaca si echilibrul il regasesc doar in sanul familiei.

Vad si la propriul meu copil seninatate si fericire pura atunci cand ne petrecem timp in familie, timp de calitate, in care suntem impreuna, nu doar unii langa ceilalti.

Cand eram eu copil, nici parintii nostri nu aveau foarte mult timp liber. E adevarat ca erau mai putini acei parinti care stateau dupa program, majoritatea aveau program fix, care se respecta. Dar in timpul de dupa program stateau la cozi, multe cozi. Iar noi, cu cheia de gat de mici, petreceam foarte mult timp jucandu-ne in fata blocului, cu alti copii. Si probabil ca joaca noastra, cu vecinii de bloc si de cartier, sau cu colegii de scoala (de multe ori, unii si-aceiasi), probabil ca suplinea dorinta de a fi mai mult cu parintii. Ceea ce astazi, in conditiile in care foarte rar vad copii in fata blocului sau singuri in parc, este practic imposibil – familia ramane principala sursa de energie, joaca si veselie.

Saracia, poluarea, tehnologia – preocuparile tuturor copiilor

Dorintele exprimate in Parlamentul copiilor nu s-au limitat la timp liber, vacanta si joaca in familie. Multe dintre ele nici nu aveau legatura cu subiectul principal – 1 iunie – Ziua Copilului. Si puteau fi structurate in trei categorii: saracie, poluare, tehnologie.

“Vreau sa strangem bani pentru copiii saraci si de 1 iunie sa le dam parinti si niste locuri unde sa se joace sa vada si ei cum e viata noastra, nu doar saracie”, a fost mesajul care a deschis lista dorintelor cu gandul la cei mai putin norocosi.

“Sa ii aduna pe toti copiii saraci si sa le dam o casa”. “Sa dam cadouri copiilor saraci. Parintii lor nu au bani sa le dea cadouri, cum primim noi, si sa le dam si lor cadouri”. “Sa facem case pentru cei saraci ca de 1 iunie sa aiba si ei ceva”.

Probabil ca dorintele celor mici, avand in vedere varstele lor, veneau din incercarea parintilor de a le infrana din cererile de achizitie de diferite jucarii explicandu-le ca nu toti copiii au atat de mult ca ei. Dar faptul ca, intr-o zi, in care puteau cere cred orice de 1 iunie, ca e ziua lor, acesti micuti au repetat in diferite randuri si cu diferite cuvinte ca trebuie sa ne gandim si la cei saraci, am putea zice ca mai exista o speranta.

Apoi, “sa nu se mai taie copaci” s-a auzit de nenumarate ori in Senat. “Sa salvam planeta”. “Sa nu mai fie atata poluare”. “Sa plantam copaci”. Preocupari care ai fi zis ca trebuie sa se auda mai des la cei mari si nu atat de mult la cei de doar 6 – 7 ani. Dar ma bucur ca toate campaniile de plantat, la care am vazut si anul trecut si anul acesta zeci de copii, n-au ramas fara ecou.

Scoala nu a fost nici ea uitata din lista de dorinte a elevilor din Parlamentul copiilor. Au fost voci care au sustinut folosirea suporturilor tehnologice in scoli, inlocuirea caietelor cu tablete, dar si voci care au spus ca nu putem renunta totusi la caiete, pentru ca ne vom trezi ca nimeni nu va mai stii sa scrie de mana si nu vor mai putea sa completeze un act care nu poate fi altfel completat.

Tot la capitolul scoala, programa grea a fost de asemenea criticata. Prea multe teme. “As prefera o ora in plus la scoala, decat atat de multe teme acasa”, a spus un baiat. Iar o fetita s-a plans ca la clasa a II-a fac notiuni de geometrie in spatiu, pe care nu le inteleg toti, notiuni pe care ar trebui sa le studieze mai tarziu.

Copiii au cerut o ora de sport in plus, sali de sport mari in toate scolile si chiar o ora de dans, pe langa cele de sport. Dar si consiliere in scoli si program dimineata la gimnaziu.

Au mai fost cereri de constructie de spitale sau de plicare stricta a legilor rutiere.

Parlamentar pentru o ora

1 iunie – Zi libera
Evenimentul Parlamentul Copiilor face parte din campania derulata de grupul de initiativa format din Itsy Bitsy FM, lideri de opinie – Andreea Marin, Virgil Iantu si Tily Niculae -, parlamentari, specialisti psihologi si asociatii de parinti, cu sustinerea Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie. Peste 13.000 de romani sustin initiativa si s-au alaturat pe pagina de Facebook 1 iunie zi liberă.
Copiii din Romania sufera din cauza absentei timpului de calitate cu parintii, de aceea Itsy Bitsy FM a demarat o campanie de constientizare in acest sens. Ne dorim sa transformam 1 Iunie din ziua copilului in ziua copilului cu parintii, pentru a pune o caramida la construirea unei relatii parinte-copil mult mai prezenta si mai afectuoasa“, a subliniat Nadia Tataru, Director General Itsy Bitsy FM.
La evenimentul de luni au participat senatoarea Rozalia Biro si deputata Claudia Boghicevici, initiatoarele proiectului de lege 1 Iunie Zi Libera, alaturi de Gabriela Coman, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA).
La finalul evenimentului, toti copiii participanti au primit diplome de Parlamentari pentru o ora.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Facebook
Facebook