Parenting

Copiii sub 6 ani. Jocuri pentru dezvoltarea fizica – motricitatea grosiera si motricitatea fina

By  | 

Cat timp a fost la gradinita, am simtit ca ceva nu se leaga, ca ceva lipseste. Mi s-a spus ca vreau prea multe activitati si ca nu tin la libertatea copiilor, ca doar sunt mici, trebuie sa se joace, sa socializeze. Nu stiu daca e defect profesional sau e doar o perspectiva personala, dar – din punctul meu de vedere – copiii au nevoie de joaca, dar au nevoie si de o joaca sau jocuri structurate. Jocurile nu pot fi intamplatoare la nesfarsit si, mai tarziu, cand ajung la scoala, copiilor sa li se ceara sa stie sa faca lucruri pentru care nu au fost pregatiti nici macar “in joaca”.

Activitatile din gradinita si nu numai, chiar sub forma de jocuri, trebuie sa contribuie la dezvoltarea fizica si socio-emotionala a copiilor, tocmai pentru a pune fundamentul pe care se va cladi dezvoltarea ulterioara, din scoala, spre exemplu. Scrisul, cititul, atentia si coordonarea depind de dezvoltarea fizica a copiilor, de dezvoltarea motricitatii grosiere si motricititatii fine , pentru care anii din gradinita fac diferenta.

Pentru ca, in cadrul evenimentului referitor la copiii sub 6 ani, despre care am povestit, Oana Moraru ne-a oferit si cateva sugestii de exercitii pe care le putem face si acasa cu cei mici, in vederea dezvoltarii motricitatii grosiere si motricitatii fine a copiilor, m-am gandit sa va impartasesc si voua aceste idei, in caz ca simtiti, ca si mine, ca mai trebuie adaugat ceva acasa pe langa timpul petrecut la gradinita.

Bineinteles ca puteti face toate aceste jocuri in familie, cu toti membrii familiei implicati cot la cot, nu doar cei mici :)

Jocuri pentru dezvoltarea motricitatii grosiere

  1. Nu calca in lava – cursa in echilibru, cu evitatea podelei, cu pasi pe bucati de carton sau pe fasii inguste (adaug ca puteti improviza cu pernute sau bucati de servetele colorate)
  2. Patine din farfuria cu carton – cursa cu alunecare pe parchet (ii invatati si cum sa cada, la nevoie :) )
  3. Detectivi in noapte – cursa de gasire cu lanterna a obiectelor ascunse prin camera (poate asa ii mai si scapati de teama de intuneric)
  4. Tras la tinta (alegeti o varianta de darts pentru copii – cu magnet – sau improvizati, folosind o tabla din pluta)
  5. Cautatori in gunoi – intr-un cos plin (de preferat cu hartii), joc de gasire a unei piese mai mici, in contratimp sau la intrecere cu alta echipa (daca este un singur copil, este ok si fara competitie, important e sa ramana concentrat pe obiectiv si sa nu isi piarda rabdarea, sa nu renunte)
  6. Poteca senzoriala – copiii calca in cutii captusite cu materiale diferite si descriu senzatia
  7. Spioni printre lasere – sfoara intinsa si incurcata printre mese si scaune – cursa de evitare
  8. Ora de condus – din banda adeziva, constructie de sosele prin sala/camera – copiii isi imagineaza la nesfarsit ca sunt soferi, ca dau prioritate, ca depasesc in siguranta (puteti construi din hartie si diferite semne de circulatie, astfel ii mai invatati si niste reguli de circulatie pentru pietoni, pentru masini si pentru biciclisti)
  9. Mers in echilibru cu obiecte fragile in mana; mers in perechi legate una de alta, de un picior – exercitiu de coordonare
  10. Rulam covorul; Impaturim un cearsaf mare – exercitii de coordonate in contratimp cu o alta echipa (daca este un singur copil, va propun sa incercati o varianta a acestui joc prin propunerea confectionarii unui cadou imens, in care pune o jucarie in mijlocul covorului sau cearsafului)
  11. Labirint cu cifre – de construit un traseu care respecta patternuri numerice
  12. Exercitii de prindere-aruncare a mingei, cu rostogolire pe forme, culori, numere, “porunci”
  13. Sarituri (puteti incerca diferite tipuri de sarituri, va amintiti cred din propria copilarie :) )
  14. Deplasari in viteza catre si de la anumite jetoane observate si alese dupa criterii enuntate verbal de adult (important pentru dezvoltarea atentiei, viteza de reactie)
  15. Sarituri si apucari ale unor obiecte atarnate deasupra capului, la inaltime
  16. Pictura in spatiul larg cu panlici mari, inmuiate in culoare
  17. Pictura cu senilele masinutelor de jucarie
  18. Aruncari la tinta cu baloane cu apa (asta merge afara, vara, nu de la balcon cum se faceam pe vremea noastra :) )
  19. Deplasari cu balonul
  20. Jocuri de imbracat si dezbracat contra-timp (s-ar putea sa aveti surprize, sa fiti intrecuti de cei mici :) )
  21. Jocuri de daramat cutii, de investigat, de cautat, de adunat, de construit in spatii mari
  22. Tarare, catarare, stat in echilibru intr-un picior, sarituri cu incrucisari si forfecari; dans, imitatii din maini si picioare, pantomima, teatru de umbre etc.

Jocuri pentru dezvoltarea motricitatii fine

  1. Coca si materiale care pot fi infipte in ea pentru redarea unei structuri oarecare (puteti incepe cu un arici, din scobitori, va fi super distractiv)
  2. Insirare margele pe ata (nu doar pentru fete)
  3. Introducerea paielor de plastic in gauri de cutie
  4. Insirare si colorare paste cilindrice sau in forma de melic (puteti face si tablouri din paste; lipiti paste pe un sablon si apoi colorati)
  5. Snuruire in jurul unei forme cartonate sau dintr-un orificiu in altul
  6. Incheiere nasturi, sireturi, fermoare (exista jucarii si carti care ofera astfel de exercitii, dar puteti sa ii lasati sa se joace cu nasturi si fermoare adevarate, de pe hainele voastre, spre exemplu; daca sunt mai micuti se vor distra sa va desfaca nasturii sau fermoarul de la pulovar)
  7. Constructie  piramidala din pahare de plastic in echilibru (tine de concentrare, de atentie, dar si de capacitatea de observare, de diferente mare-mic, mai mare-mai mic)
  8. Hasurare in contur, decupare, lipire si taiere
  9. Pictura cu tehnici si materiale diferite (incercati niste stampile din cartof, sa vedeti distractie :) )
  10. Urmarirea spatiilor punctate, a labirinturilor (baiatul meu este si acum dornic de noi labirinturi)
  11. Grafica – redarea in creion a unui pom, pasare, om, casa, peste etc – un alfabet grafic care trebuie sa evolueze constant, in diversitate, detalii si elemente de dinamica
  12. Desen cu degetul in tavi de nisip, malai sau faina (eu imi amintesc cat imi placea cand ma lasa bunica mea sa fac munti si desene in ligheanul cu malai, cand se pregatea sa faca mamaliga :) )
  13. Modelare cu plastilina
  14. Folosirea manipulabilelor in construirea conceptelor matematice: operarea concreta cu obiecte pentru construirea multimilor si a scarilor numerice (pentru asociere numar – multime, pentru multime mai mica – multime mai mare, pentru vecinii numerelor, pentru viitoare operatii de adunare si scadere etc)
  15. Pictura peste banda adeziva, cu indepartarea ei ulterioara si urmarirea patternurilor create
  16. Copiere a unor modele de linie, forme, obiecte la scara
  17. Folosirea instrumentelor tamplarului, ale mesterului (copiii sunt fascinati de surubelnite, spre exemplu)
  18. Joc in apa cu elemente plutitoare sau care se scufunda
  19. Trasat litere si semne grafice, cifre (5 ani)
  20. Sortat boabe, lipit seminte
  21. Marionete pentru maini sau degete (puteti incepe cu marionete gata confectionate sau puteti face impreuna marionete din hartie)
  22. Construit ghemuri, suluri de ata, impletit
  23. Exercitii pentru continuarea elementelor de simetrie in desen
  24. Exercitii de continuare a patternului sau de constructie de modele simetrice din obiecte mici, din natura

1 Comment

  1. Pingback: Nu cred ca un copil trebuie sa se joace singur - iulianaroca.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *