
Evenimente
De la “trebuie sa joc si eu?” la “cand mai mergem la teatru?”
Va povesteam nu cu mult timp in urma ca am fost la o intalnire lectie-experienta cu teatru cu actrita Ioana Ginghina. Imi permit sa nu ma opresc la termenul “lectie de teatru” si sa ii spun “experienta” pentru ca a fost intr-adevar o experienta de vis implinit pentru mine si pentru ca Ioana este un om deosebit.
Am plecat de-acolo, pe langa multumiri adresate gazdelor si Universului pentru facilitarea acestei experiente, cu gandul ca mi-ar placea ca si copilul meu sa traiasca o astfel de experienta. Si eventual sa nu astepte pana spre 40 de ani pentru asta.
Asa ca, saptamana asta, am mers cu Robert la prima sedinta de teatru din cadrul MiniArtShow, condus de Ioana.
Cursurile de teatru pentru copii nu sunt despre roluri, ci despre descoperirea si modelarea personalitatii.
Cand i-am spus ca mergem la cursul de teatru, Robert a fost putin reticent.
– Si trebuie sa joc si eu? Trebuie sa spun un rol?
I-am explicat ca e cale lunga pana la rol sau scena. Ca, pentru inceput, cursul este despre si cu exercitii de atentie, de concentrare, de memorie sau imaginatie. Si ca oricum totul e in joaca.
Chiar daca nu am facut vreun curs de teatru, stiu ca – mai ales la copii si mai ales la inceput – sedintele nu sunt despre invatat roluri, ci despre descoperit si modelat, sunt mai degraba cursuri de dezvoltarea personalitatii.
Exista o oarecare asteptare atunci cand vorbesti despre cursuri de teatru. Cei mai multi se gandesc strict la memorat replici si recitat in fata unui public. Si se uita prin sala de curs dupa o scena si o cortina. Sau se asteapta ca dupa o luna-doua de curs, copilul sa-l joace deja pe Hamlet.
E drept ca nu multi dintre noi isi dau seama care este munca actorului inainte de a urca pe scena sau care este procesul pe care il parcurge un aspirant pana la statutul de actor cu adevarat.
Pentru mine e foarte ok ca la aceste cursuri nu se impart foi cu roluri, de invatat acasa, ca la serbarile de la gradinita.
Exercitiile care se fac in astfel de cursuri, desi pentru unii pot parea haotice si fara vreun scop anume, mi se pare mult mai valoroase pentru dezvoltarea copilului.
Dezvoltare prin jocuri si joaca cu gura pana la urechi
Robert a trecut oarecum prin aceeasi experienta ca si mine, la intalnirea cu Ioana.
Cei mici au luat parte la mai multe exercitii de atentie, concentrare, memories au imaginative. Va dau doar doua exemple:
- Miscare Browniana si cuvinte-cheie – in timp ce copiii se misca relative haotic prin sala, la auzul unor cuvinte trebuie sa faca o anumita miscare; ex: stop – stai pe loc, perete – atingi peretele, podea – atingi podeaua, sus-sari etc; jocul se complica atunci cand sensul cuvintelor se inverseaza: stop inseamna mergi si mergi inseamna sa te opresti, perete inseamna sa atingi podeaua si podea inseamna sa atingi peretele si tot asa. Aici chiar trebuie sa fii atent si sa te concentrezi!
- Oglinda – fata in fata, prinvindu-se in ochi, unul dintre copii actioneaza (misca mainile, se scarpina etc – miscarile trebuie sa fie lente), iar celalalt imita in oglinda gesturile primului copil, incercand sa fie aproape in acelasi timp. Sa stiti ca nu e usor sa te uiti fix in ochii celuilalt si sa ii citesti in privire intentia miscarii!
In urma acestei prime intalniri, mi-am confirmat ceea ce stiam deja despre copilul meu: ca nu ii place sa iasa in evidenta.
M-a bucurat insa ca, la final, a ridicat mana sa spuna ce i-a placut si ce nu si chiar a fost onest in afirmatii, enumerand jocurile care nu erau pe placul lui (nu pentru ca n-ar fi fost interesante, ci pentru ca atingeau fricile lui).
Si cel mai mult m-a bucurat faptul ca a spus ca mai vrea la teatru.
Adevarul e ca a fost tare distractiv. Au ras copiii tot timpul, cu gura pana la urechi.
Prindeti ultimele locuri la curs!
Am aflat ca mai sunt cateva locuri la cursurile de teatru de la MiniArtShow:
- Grupa de 4-5 ani – marti, de la 18.00 la 19.00 – 1 loc
- Grupa 6-8 ani – luni, de la 18.00 la 19.30 – 1 loc
- Grupa 9-12 ani – miercuri, de la 18.00 la 19.30 – 5 locuri
Cursurile sunt structurate in 3 module: modulul 1 – joc si improvizatie, modulul 2 – piesa noastra de teatru (copiii vor pune in scena o poveste pe care o vor crea chiar ei) si modulul 3 – facem un scurt-metraj (cu vorbit in fata camerei).
Mai multe detalii despre inscriere gasiti pe site-ul oficial al MiniArtShow.
Pingback: Cand copilul are mai multa incredere si curaj, la finalul cursului de teatru - iulianaroca.ro
Pingback: Cursurile de actorie MiniArtShow by Ioana Ginghină şi copilul meu cel nehotărât ⋆ Denisa Mănica
Pingback: Cursurile de actorie MiniArtShow by Ioana Ginghină şi copilul meu cel nehotărât