Evenimente

Filmul european, un moment de respiro bun pentru inima, in goana cotidiana. Si o recomandare

By  | 

Nu mai vazusem de mult timp un film european. Uitasem cum e acel sentiment ca timpul are totusi rabdare, ca nu te ia pe sus, ci agale, catinel. Cam asa am simtit eu azi, la Happy Cinema, vizionand „Cea mai fericita zi din viata lui Olli Maki”, in preambulul evenimentului „Les Films de Cannes 16/17. Retrospectiva/Warm-up”.

M-a bucurat mult invitatia. Si desi traversez o perioada cand nu prea mai am timp nici de respirat pe indelete, am spus ca e o provocare. Sau poate o barca de salvare trimisa de Univers in mijlocul potopului. Stiti probabil bancul ala cu credinciosul in varful casei asteptand salvarea de la Dumnezeu, in timpul inundatiilor, care refuza si barca si elicopter, neputand sa vada divinul din ele. Ei, uite-asa mi-am spus eu ca poate nu e tocmai momentul sa refuz.

Recunosc ca n-am vazut din prima ca e un film european. As fi spus, oricum, „de ce nu?”. Mai ales ca nu stiu daca altfel as fi ajuns la acest film. Si, imi dau seama acum, mi-ar cam fi parut rau.

„Cea mai fericita zi din viata lui Olli Maki” a obtinut Premiul Un Certain Regard anul trecut la Cannes si premiul FIPRESCI pentru Descoperirea europeana a anului la EFA 2016. Filmul inspirat din povestea reala a boxerului finlandez Olli Mäki va fi lansat in cinematografe in Romania pe 19 mai.

Cea mai fericita zi din viata lui Olli Maki

Filmul „Cea mai fericita zi din viata lui Olli Maki” este inspirat din povestea reala a pugilistului finlandez. Si nu stiu daca te astepti sa te prinda. Pentru mine a fost oarecum surprinzator.

Cu multi ani in urma, pe vremea in care nu trecea weekend fara un film la cinema, nu eram atat de obisnuita doar cu filmele hollywoodiene. Bine, acum nu mai am timp de filme, in general, si imi e teama sa ma gandesc cat timp a trecut de la ultimul film (care nu e pentru copii) vazut la cinema. Ok, ma bucur si pentru filmele pentru copii; recunosc, sunt fan al filmelor animate. Adevarul e ca ritmul si emotiile in fata unui film european vs. unul hollywoodian sunt total diferite.

Obisnuita cu filmele americane in care actiunea te izbeste aproape de la prima scena, in care povestea se desfasoara parca contra-cronometru, privind un film european ai impresia ca timpul sta pe loc sau, cel putin, ca se dilata. Urmarind atrenamentele lui Olli aproape pot spune ca am avut cele mai lungi 90 de minute din ultimii tspe ani.

Si nici nu trebuie sa fi facut sport de performanta sau sa te mai fi uitat la meciuri de box inainte ca sa fii cucerit de povestea aparent simpla a lui Olli. Pugilistul, recent intrat in randul profesionistilor, are sansa de a castiga titlul mondial, luptand la Helsinki cu americanul Davey Moore. Iar filmul se concentreaza pe perioada de antrenamente la Helsinki, „ravasita” de descoperirea lui Olli ca s-a indragostit de tanara Raija.

Timpul are mai multa rabdare privind un film european

Daca nu ai citit nimic despre film sau despre Olli Maki, inevitabil iti vin in minte secvente din „Rocky”. Si cumva te astepti fie la pumni cu sange imprastiat in toate directiile, fie la dramatisme in sala de antrenamente, fie la o poveste de dragoste exploziva. Nimic din toate astea.

Chiar daca te dor cumva imaginile eforturilor pe care trebuie sa le depuna ca sa scape de acele putin peste trei kilograme in plus, cand ii vezi bataturile de la picioare, cand i se face rau de la sauna sau isi baga degetele pe gat la baie (practica ce mi-a fost confirmata de fosti practicanti de sport de performanta), filmul e mai degraba bland si cald cu spectatorul. Povestea curge usor (poate prea usor, in comparatie cu ritmul in care galopam noi prin viata), istoriile individuale ale personajelor (in special trio-ul Olli, iubita Raija si antrenorul-manager Elis) sunt creionate atat de fin si de subtil, ca daca esti furat de aparenta lentoare a evenimentelor poti rata replici si priviri extrem de importante. Chiar si cererea in casatorie adresata de Olli tinerei Raija este atat de nefastuoasa si aproape banala, dar atat de neasteptata si chiar entuziasmanta, ca te face sa zambesti si sa te bucuri sincer pentru protagonist.

La finalul filmului mi-am recunoscut mie ca, neasteptat, povestea m-a prins. Si nici macar n-a fost despre victorie. N-a fost drama. N-a fost tragedie. N-a fost comedie. A fost o poveste reala. O poveste cu care poti rezona, fara sa fi avut vreo legatura cu sportul vreodata.

E drept ca mie mi-a amintit de vremurile in care, copil fiind, tata ma lua cu el sa vada meciuri de box. Si, mai tarziu, vedeam impreuna meciuri la tv. Cred ca, intr-un fel, chiar imi era dor de un meci de box curat, nu variantele de K1 si ce alte sporturi in ring, unde nu sunt folositi doar pumnii, mai sunt difuzate azi la tv.

Daca sunteti cinefil si va plac filmele eruopene (si daca nu) va recomand o sursa de pauza din nebunia cotidiana. Probabil ca pentru unii va fi si un fel de test de toleranta la frustrare. Veti trai, in timpul filmului, probabil, si sentimentul ca e prea liniste, ca nu ritm alert, ca nu e muzica alarmanta, ca nu mai trece timpul odata. Dar la final, veti privi totul cu alti ochi.

Filmul european are acest farmec. De a iti deschide altfel ochii, mintea si sufletul.

Bucurati-va de filme europene cu Les Films de Cannes à Bucarest 2017

Maine, 17 mai, incepe editia 70 a festivalului de la Cannes, iar pe 20 mai, in Bucuresti, „Les Films de Cannes 16/17. Retrospectiva/Warm-up” reia sapte dintre filmele editiei din 2016 a festivalului cu proiectii la Grand Cinema & More, Cinema Elvire Popescu si Cinema Muzeul Taranului.

Programul include, printre alte titluri, „Eu, Daniel Blake”, in regia lui Ken Loach (Palme d Or) „The Salesman” de Asghar Farhadi (Cel mai bun scenariu si Cel mai bun actor /Oscar pentru Cel mai bun film strain) sau „Cea mai fericita zi din viata lui Olli Mäki” de Juho Kuosmanen. Programul retrospectivei poate fi consultat pe siteul www.filmedefestival.ro.

Asa cum probabil stiti deja, Festivalul de la Cannes din acest an se desfasoara in perioada 17-28 mai, iar regizorul roman Cristian Mungiu va prezida juriul sectiunilor Cinefondation si al Competitiei de scurtmetraje. Cristian Mungiu va impartasi noutati si impresii de la festival pe siteul www.filmedefestival.ro si pe pagina de facebook Les Films de Cannes a Bucarest, incepand cu 23 mai.

Cele mai aplaudate titluri din selectia oficiala Cannes 2017 vor veni in Romania la editia a 8-a a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc in perioada 13–22 octombrie. Primele trei filme care vor fi prezentate si publicului roman au fost deja stabilite: „Les Fantômes d’Ismaël” al autorului francez Arnaud Desplechin,  „Le Redoubtable”, prezentat in competitia oficiala, care il are ca personaj principal pe celebrul cineast Jean Luc Godard, si este semnat de Michel Hazanavicius, si drama „Loveless” in regia lui Andrey Zvyagintsev.

Filmele incluse in programul editiei a 8-a Les Films de Cannes à Bucarest, distribuite in Romania de Independenta Film, vor fi proiectate in mai multe sali din Capitala: CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Taranului si, recent inclus in circuitul spatiilor din festival, Cinema Corso.

Sambata, 20 mai: Les Films de Cannes 16/17. Retrospectiva/Warm-Up

Sambata, 20 mai, sub titlul „Les Films de Cannes 16/17. Retrospectiva/Warm-up”, iubitorii de cinema vor putea re(vedea) sapte dintre cele mai apreciate filme ale editiei din 2016 a festivalului. Proiectiile vor avea loc la Grand Cinema & More, unde vor fi introduse de criticul de film Raluca Durbaca, Cinema Elvire Popescu si Cinema Muzeul Taranului.

PROGRAMUL PROIECTIILOR

Grand Cinema & More
*Filmele vor fi introduse de criticul de film Raluca Durbaca
16:10Doar sfarsitul lumii” de Xavier Dolan.
18:15Slujnica“ de Park Chan Wook
21:15Cea mai fericita zi din viata lui Olli Mäki” de Juho Kuosmanen
Biletele sunt disponibile pe site-ul grandentertainment.ro sau la casele de bilete din Grand Cinema & More.

Cinema Elvire Popesco
16:00Ma Loute” de Bruno Dumont (Avanpremiera)
18:30 „Forushande”/„The Salesman” de Asghar Farhadi (Avanpremiera)
21:00 „Cea mai fericita zi din viata lui Olli Mäki” de Juho Kuosmanen
Biletele sunt disponibile pe Eventbook.ro si la casieria cinematografului.

Cinema Muzeul Taranului
16:00Eu, Daniel Blake” de Ken Loach
18:00Elle” de Paul Verhoeven
21:00 „Cea mai fericita zi din viata lui Olli Mäki” de Juho Kuosmanen
Biletele sunt disponibile pe Eventbook.ro si la casieria cinematografului.

Filmele „Doar sfarsitul lumii” si „Eu, Daniel Blake” sunt distribuite în Romania de Independenta Film, „Slujnica“, „Ma Loute” si „ The Salesman” de Asociatia Culturala Macondo, „Elle” de Intercom Film si „Cea mai fericita zi din viata lui Olli Mäki” de Voodoo Films.

Filmele sunt proiectate în versiunea originala cu subtitrare în limba romana iar filmul „Elle” va avea si subtitrare în limba engleza.

„Les Films de Cannes 16/17. Retrospectiva/Warm-up” este organizat de Voodoo Films si Asociatia Cinemascop. Prezentat de: Orange Romania. Sustinut de: BRD Groupe Société Générale. Cu sprijinul: Catena, Groupama Asigurari, Silva, Apa Nova. Parteneri: Grand Cinema & More, Ambasada Frantei si Institutul Francez, Cinema Muzeul Taranului, Muzeul Taranului Roman, Independenta Film, Asociatia Culturala Macondo, Intercom Film. Parteneri media: Zile si Nopti, Senso TV, Ziare.com, Cinemagia, AListMagazine, Ziarul Metropolis, LiterNet, AaRC, Cinefan.

 

1 Comment

  1. Pingback: O saptamana nebuna - iulianaroca.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *