Evenimente

Joaca-te in Scratch si hai la SuperCoders! BONUS: concurs cu premii!

By  | 

Voia sa il ajut la matematica. Ii mergea mintea, dar anumite aspecte il depaseau. Si cumva eram printre putinii care intelegeau si reuseau sa explice si altora.

Mama lui ne astepta cu o mancarica cu carne de vita. Cea mai bine gatita carne de vita pe care am mancat-o chiar si pana astazi.

Dar mai e ceva care mi-a ramas in minte si dupa doua decenii: avea calculator acasa.

Asta se intampla prin anii ’90. Si era prima persoana pe care o stiam (si vedeam) care sa aiba un calculator acasa, al lui, personal.

Pe atunci, sa ai un calculator acasa era un soi de SF. Astazi, peste 50% dintre gospodariile din Romania – si peste 70% din mediul urban – au cel putin un calculator. Si deja se vorbeste despre o dependenta a copiilor de calculator, laptop, tableta sau smartphone.

DESCOPERA SI TU APLICATIA SCRATCH SI VINO IN SCUPERCODERS

In ultima perioada au aparut mai multe studii, mai mult sau mai putin aprofundate, referitoare la timpul petrecut de copii pe calculator, tableta sau smartphone.

Trebuie insa facuta o distinctie intre timpul petrecut pentru joaca si divertisment si timpul petrecut in cautarea unor informatii, pentru cunoastere si dezvoltare.

Chiar si atunci cand aparent se joaca, este posibil ca acel copil sa isi dezvolte de fapt niste abilitati de viitor programator. Luati spre exemplu aplicatiile prin care copiii isi editeaza singuri filmulete inregistrare de ei; sau chiar realizeaza scurte animatii si jocuri accesand aplicatii de codare.

Competitia SuperCoders Coding Competition, organizata de Orange Romania, evidentiaza exact acest aspect, incurajandu-i pe copii sa exploateze mai mult latura utila si creativa a intrebuintarii unui calculator.

Astfel, copiii cu varsta cuprinsa intre 10 si 13 ani sunt invitati sa descopere aplicatia Scratch, cu ajutorul careia pot sa realizeze singuri animatii si jocuri. Aplicatia este prietenoasa si atractiva, existand presetate niste obiecte sau animalute si functii pe care le poti folosi pentru a da viata unor personaje.

SuperCoders Coding Competition nu se opreste doar la joaca, imaginatie si creativitate, ci valorifica aceste abilitati in beneficiul unei cauze universale: grija pentru mediul inconjurator.

In perioada 6 noiembrie – 26 noiembrie,  toti copiii cu varste intre 10- 13 ani sunt invitati sa se inscrie in concursul national SuperCoders Coding Competition.

Ce trebuie sa faca? Sa continue povestea de mai jos printr-o animatie creata in Scratch sau code.org si apoi sa se incrie in concurs completand formularul de pe site-ul competitiei.

“Cu mult timp in urma, inainte sa existe problema poluarii si deseurilor, planeta Pamant era un loc mirific cu aer curat, multe paduri si apa albastra ca cerul. Nu dupa mult timp au aparut anakinii, o specie invaziva care a inceput sa se hraneasca cu tinuturile verzi si sa polueze apele Pamantului. Nu departe de noi, intr-o alta galaxie, traia Coder, cavaler al Ordinului SuperCoders, care prin puterile sale magice de a scrie cod putea sa rezolve orice problema. Intr-o zi, cavalerul Coder a ajuns din intamplare cu nava sa spatiala pe planeta Pamant si …”

Va recomandam sa incepeti cu tutorialul de intro in Scratch. Si sa descoperiti cateva

Animatia pe care copiii o vor realiza poate avea forma unei povesti, a unui test/ quizz sau a unui joc interactiv de tip labirint.

Important este sa va distrati! Noua ne-a iesit mai mult partea de distractie, asa cum veti vedea.

 

DE CE SA ITI INCURAJEZI COPILUL SA SE INSCRIE IN SUPERCODERS

Exista mai multe tipuri de beneficii ale provocarii SuperCoders.

Pe de o parte sunt beneficiile concrete, imediate:

 • Cele mai bune 50 de aplicatii inscrise in competitie, evaluate de juriul #SuperCoders, vor fi rasplatite cu un curs gratuit de utilizare a limbajului de programare Python.
 • In plus, primele trei locuri vor fi premiate astfel:
  • Locul I – un laptop Lenovo YogaBook Black 4G Win 10Pro 64GB,
  • 2 x Locul II – cate o tableta Samsung Galaxy Tab A 10 1 LTE T585 white
  • 3 x Locul III – cate un Fitbit ALTA HR

Dar jocul „de-a programatorul” are si multe alte beneficii pe termen lung:

 • orientarea copiilor spre utilitatea practica a jocului pe calculator: nu doar ne jucam, ci si cream jocuri; nu doar ne uitam la filmulete postate de altii pe Internet, ci invatam cum sa cream noi filmulete atractive pentru ceilalti; nu doar primim informatii, ci transmitem noi mesaje importante
 • lucrul in echipa – pentru ca aceste proiecte pot fi realizate si in echipa de doi sau mai multi copii; de aici decurg si alte beneficii – socializarea, comunicarea cu cei de aceeasi varsta, descoperirea de puncte comune de interes, prietenii de durata
 • dezvoltarea creativitatii si imaginatiei, dar si gandire logica si structurata – avand in vedere specificul aplicatiei Scratch
 • educatie civica – din perspectiva temelor ce trebuie abordate in proiectele copiilor; dar si spirit civic – incepand din clasa a III-a (deci undeva pe la 10 ani), programa scolara include si ore de educatie civica, iar acest proiect vine ca o completare, ca o aplicabilitate practica, prin identificarea unor probleme reale si propunerea unor solutii
 • pregatire pentru viitor – se pun bazele in programare; au astfel o sansa in plus pentru un viitor real in acest domeniu; in plus, in gimnaziu informatica a devenit deja materie obligatorie, iar SuperCoders este un pas inainte (inainte pentru viitorii elevi de gimnaziu; sau inainte in sens de punere in practica a unor cunostinte si abilitati de informatica)
 • parte dintr-un proiect global – Supercoders este un proiect care se desfasoara nu doar in Romania, ci la nivel international, iar cele mai bune aplicatii din Romania ajung sa fie aplaudate si de specialisti din alte tari

BONUS: CONCURS CU PREMII

Ca sa va convingem sa dati o sansa aplicatiei, sa prindeti curaj sa incercati sa va jucati in Scratch – asa cum am facut si noi in filmuletul anterior – va invitam la CONCURS.

Intrati pe pagina noastra de Facebook si adaugati un comentariu la concursul SuperCoders, iar pe 20 noiembrie va fi selectat un castigator al unui cadou SuperCoders – tricou, rucsac si sticker.

supercoders 1

Si nu uitati! Incurajati-va copiii sa participe la SuperCoders Coding Competition!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Facebook
Facebook