Parenting

(P) La inceput de drum, un ajutor de nadejde. Vitamine si minerale pentru burtici de mamici

By  | 

In urma cu sapte ani, pe vremea asta, ma uitam la doua liniute si nu stiam daca sa cred. Am mai facut inca doua teste, in doua momente diferite ale zilei, asa… ca pentru Toma Necredinciosu, adica eu. Rezultatul: acelasi – doua liniute.

Am lasat toate trei testele pe marginea cazii. Voiam sa vad reactii. Pentru ca nu stiam cum sa spun: sarind intr-un picior sau nu :) Reactiile intarziau sa apara. Se pare ca testele nu erau suficient de mari, cat sa atraga atentia. Si dupa intrebarea “n-ai vazut nimic in baie?”, s-a mai trezit un Toma Necredinciosu: “Esti sigura?” Adevarul ca trei teste cu acelasi rezultat nu prea pot constitui o garantie…

Am ajuns la doctor. Un bob mic incepea sa incolteasca. Acum era sigur. Vizibil cu ochiul liber. Ma rog, pe ecranul ecografului. Era acolo. Si eu aveam sa devin mama.

Nu, n-am sarit intr-un picior. Aveam o colega la birou care pierduse o sarcina in acelasi an. Si un coleg a carui sotie tocmai aflase ca a pierdut sarcina. Asa ca imi era sincer teama. Si timp de patru luni, pana la morfologia de la 22 de saptamani, n-am suflat o vorba. Am stiut doar eu, tati si bobul. Bob care a stat micut acolo, fara sa deranjeze in vreun fel, cat sa nu dea de banuit nimanui.

Doar pumnul de vitamine si minerale imi dadea batai de cap, incercand sa respect recomandarea medicului, fara sa se intrebe lumea ce e cu sacosa de medicamente pe care o car zilnic dupa mine. Aveam anemie determinata de carenta de fier. Plus carcei extrem de durerosi cauzati de carenta de magneziu. Poate mi-ar fi prins bine o singura tableta care sa includa toate minunile acelea destinate mie si bobului meu, dar sincer, atunci, m-as fi plimbat si cu sacul de vitamine, minerale si orice alte medicamente prescrise, doar sa fie bine.

Astazi exista, cu siguranta, solutii potrivite fiecarei viitoare mamici, din care puteti alege impreuna cu medicul vostru.

Un exemplu in acest sens este Natabiol, supliment alimentar care contine toate substantele nutritive absolut necesare care ajuta la dezvoltarea sanatoasa a sarcinii: fier, acid folic, iod, dar si 11 vitamine, 2 minerale, 3 oligoelemente si extract de Ghimbir.

Stiati ca?

  • 1 din 1000 de sarcini sunt afectate de defecte de tub neural.

Defectul de tub neural (DTN) este o deschidere in maduva spinarii sau a creierului, ce apare foarte devreme in dezvoltarea umana, si reprezinta una dintre cele mai frecvente malformatii congenitale, care afectează peste 300.000 de nasteri la nivel global in fiecare an.

Principala cauza este deficitul de acid folic. Iar aportul de 400-800 µg de acid folic / zi reduce eficient acest risc.

  • 41,8% din femeile gravide din intreaga lume sunt anemice.

Anemia este o afectiune care consta in insuficiente globule rosii care sa transporte oxigen catre tesuturile organismului. Anemia in timpul sarcinii este ingrijoratoare, deoarece este asociata cu greutatea mica a fatului la nastere, nastere prematura si mortalitate.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda un aport suplimentar de 30 – 60 mg de fier / zi.

  • Deficitul de biotina apare la 50% dintre femeile gravide, ducand la un risc crescut de aparitie a malformatiilor congenitale.

Natabiol este formulat stiintific astfel incat sa furnizeze toate vitaminele, mineralele si oligoelementele neaparat necesare pentru a raspunde cerintelor crescute ale viitoarei mame si pentru a asigura conditii optime de hranire pentru copilul aflat in plina dezvoltare, pe tot parcursul evolutiei de la conceptie, in timpul sarcinii si pe timpul alaptarii.

Un comprimat de Natabiol contine Vitamina C – 100 mg, magneziu – 100 mg, fosfor – 100 mg, extract de Ghimbir – 100 mg, fier – 40 mg, nicotinamida – 20 mg, vitamina E – 15 mg, acid pantotenic – 10 mg, zinc – 8 mg, vitamina B6 – 5 mg, vitamina B1 – 2 mg, vitamina B2 – 2 mg, cupru – 1 mg, acid folic – 800 ug, bviotina – 200 ug, iod – 150 ug, vitamina K – 75 ug, seleniu – 30 ug, vitamina D3 – 12.5 ug, vitamina B12 – 5ug.

De ce sunt importante toate aceste vitamine si minerale in sarcina, in special, dar si in perioada alaptarii?

  • Acid folic – pentru cresterea normala a tesuturilor si prevenirea defectelor de tub neural, pentru prevenirea malformatiilor congenitale si pentru dezvoltarea normala a placentei si a greutatii fatului.
  • Fier – pentru dezvoltarea normala si prevenirea anemiei; in plus, in combinatie cu fierul, are efecte benefice asupra sanatatii sarcinii.
  • Biotina – pentru prevenirea malformatiilor congenitale
  • Vitamina D3 – pentru absorbtia de calciu in oase; pentru dezvoltarea de oase si dinti puternici si cresterea de acid folic. Se intalnesc deficiente atat in populatia non-caucaziana, cat si in cea caucaziana ( pana la 90% dintre femeile insarcinate)
  • Vitamina B6 – previne greturile; intareste sistemul imunitar si activitatea hormonala
  • Vitamina C – pentru dezvoltarea de oase si dinti puternici dar si pentru buna functionare a altor sisteme ale corpului uman; contribuie la absorbtia de fier
  • Vitamina B1 – pentru dezvoltarea optima a sistemului nervos
  • Vitamina B2 – pentru prevenirea bolilor cronice care pot aparea pe parcursul vietii
  • Vitamina B3 (niacina) – pentru prevenirea bolilor cardiovasculare si a diabetului
  • Vitamina B12 – pentru prevenirea malformatiilor congenitale (cu acid folic) si pentru dezvoltarea normala a creierului si a sistemului nervos
  • Vitamina E – pentru cresterea normala si pentru intarirea sistemului imunitar
  • Vitamina K1 – pentru oase puternice si coagularea normala a sangelui din copilarie
  • Extract de radacina de ghimbir – pentru prevenirea greturilor
  • Magneziu – pentru oase puternice si greutate normala a fatului
  • Fosfor – pentru oase puternice
  • Cupru – pentru dezvoltarea embrionului si transportului de fier in corp
  • Zinc – pentru sinteza ADN-ului, dezvoltarea functiilor cerebrale si sanatatea sistemului imunitar
  • Seleniu – pentru protectia celulelor si dezvoltarea normala a fatului
  • Iod – pentru dezvoltarea cognitiva
  • ADH – pentru dezvoltarea functiilor cerebrale, sistemului nervos si protectia fatului.

Eu am nascut la 38 de saptamani, prin cezariana, oarecum de urgenta, pentru ca nu mai aveam lichid amniotic „nici cat pentru o cana”, ca sa o citez de doamna doctor, si cu cordonul ombilical aproape atrofiat in intregime – de aceea nu au avut de unde preleva sange sau bucata de cordon viabil pentru celule stem.

Cu toate acestea, bebelusul a fost perfect sanatos si s-a mentinut asa. Prima raceala mai zdravana s-a intamplat cand avea in jur de doi ani. Si astazi cred ca este mai rezistent decat mine la amenintarile externe asupra sanatatii.

Eu, pe de alta parte, nu am avut probleme cu dantura dupa sarcina sau dupa perioada de alaptare, cum am auzit la multe alte mamici.

Si am convingerea ca aportul de vitamine si minerale din perioada sarcinii au cantarit foarte mult in aceasta evolutie buna a noastra. Chiar daca unii spun ca din cauza lor am luat 20 de kg in timpul sarcinii, ceea ce nu cred ca este adevarat. Si chiar daca ar fi? Ce conteaza mai mult – greutatea mea sau sanatatea noastra? Iar greutatea se poate modifica, cu putin efort. Ok, bine, eu inca mai am vreo 5 kg pastrate ca amintire, dar multi vad, putini cunosc :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *