Evenimente

Primul an de viata al copilului, cel mai greu?

By  | 

Pentru ca am depasit de ceva timp aceasta perioada a copilului meu, as spune ca nu. Dar nu pentru ca as fi uitat. Noptile nedormite pana pe la 2 ani si jumatate nu prea pot fi uitate, pentru ca sincer nu cred ca am recuperat nici pana astazi nevoia de somn. Ci pentru ca fiecare an are greutatile si frumusetile lui, de care ar trebui sa ne bucuram si pe care ar trebui sa le traim din plin pentru ca nu se repeta. Si pentru ca, in acea perioada am fost cred mult mai “zen” decat sunt acum.

M-am ghidat mai mult dupa intuitie, nu m-am panicat si cred ca nici nu am avut de ce – prima febra a fost dupa un an, iar prima raceala grea dupa doi ani, desi am facut lucruri pe care poate foarte multi medici pediatri si de familie nu le recomanda. I-am facut baie din prima zi (am prins un sfarsit de primavara foaaarte calduros), am iesit afara din prima zi si cred ca in a doua sau a treia zi eram in parc, am avut invitati acasa prieteni de familie, in gasca, din prima zi, la o saptamana eram in mall, la doua saptamani la film (da, noi am fost cu copilul nostru aproape saptamanal la film e la doua saptamani pana la patru luni), la o luna eram cu el la munte, la doua luni eram cu el la o nunta si tot asa.

Atunci parca nici nu eram asa de obosita, desi nu faceam ceea ce le spun astazi tuturor prietenelor mele – furati cate un somn ori de cate ori doarme copilul. Daca as fi stiut ca lipsa de somn se va prelungi si acumula atat de mult, probabil ca as fi dormit mai mult; probabil, nu stiu, mai ales ca – asa cum ziceam – atunci nu ma simteam atat de obosita.

Stiu ca foarte multe viitoare mamici privesc putin cu frica prima luna (se spune ca de fapt prima luna e cea mai grea, dar noi am supravietuit si fara medic pediatru pe care l-am identificat abia cand copilul implinea o luna, bazandu-ne pe un foarte bine structurat curs de puericultura de doar cateva ore si pe, cum spuneam, pe intuitie) si chiar intreg primul an. Glumind, as spune ca nu trebuie sa va temeti de primul an, ca nici nu stiti ce va asteapta dupa, mai ales odata cu intrarea in colectivitate. Dar hai sa nu va sperii si mai bine sa va povestesc despre niste lucruri importante aflate (sau confirmate) la evenimentul despre ingrijirea copilului in primul an de viata, organizat de Social Moms si desprecopii.com. Si o sa ma concentrez pe partea emotionala, pentru ca eu cred ca foarte multi dintre parintii de astazi au crescut intr-o vreme in care atentia si grija pentru emotiile copilului aproape ca lipseau total (trebuie sa recunoastem ca sunt foarte multi adulti care si astazi au aceasta teama de a-si arata emotiile, fie ele pozitive sau negative, cu atat mai mult de a le discuta cu un alt adult, fie el frate, prieten sau psiholog), prin urmare modelul de educatie in aceasta directie a lipsit.

Nu exista plans de rasfat

Oamenilor le este mai usor sa se gandeasca la corp, la vindecarea corpului atunci cand este ranit – curatam rana si apoi o bandajam. Dar emotional, mai ales in cazul trairilor negative, de tip plans sau furie, avem tendinta sa aplicam direct bandajul, fara a curata rana emotionala. “Daca ii distragem copilului atentie cu un joc cand acesta plange, ii acoperim rana, nu o vindecam. Iar daca nu curatam rana si punem direct bndaj emotional, riscam sa se agraveze”, spune Gabriela Maalouf, NLP trainer pentru copii si parinti. Iar aceasta vindecare este posibila printr-un atasament parentat sigur si securizant.

Pornind de la un experiment al lui Harry Harlow s-a demonstrat ca nevoia de afectiune primeaza in fata nevoii de foame. “Copiii vor sa ii tinem in brate, inainte sa ne batem capul cu gradinita la care ii ducem si asa mai departe”, spune Gabriela Maalouf. Si se pare ca daca cei mici primesc suficient de multa afectiune, in perioada crizelor de furie dintre 2 si 3 ani au mai putine sau chiar deloc momente de furie. Chiar dca furia nu este neaparat ceva anormal, ci doar un mecanism de detensionare, ca si plansul. La plans chiar s-a dovedit ca in lacrimi sunt anumit componente chimice care il ajuta sa se detensioneze. Iar plansul, mai ales in primele luni de viata, este practic singurul mod in care copilul comunica atunci cand are o nevoie, pentru ca altfel nu stie inca sa se exprime.

“Nu exista plans de rasfat, cel putin nu in primul an de viata. Copilul plange pentru ca doar asa isi poate exprima o nevoie. Si stim deja ca bebelusii plang diferit in functie de nevoia pe care o au. Dar trebuie sa fim foarte siguri cum o interpretam”, a mai spus Gabriela Maalouf.

Cum oferim un atasament securizant? Prin contact vizual, printr-un ton al vocii corespunzator, calm, cald, prin imbratisari, limbaj corporal si expresia fetei, prin rimt si intensitate, in functie de fiecare copil.

“Copiii nu devin dependenti daca ii tii in brate atat cat au nevoie. Dependenta mai ales din primul an de viata este una sanatoasa, pentru ca invata ca se pot baza pe parinti. Copiii nu trebuie sa fie independenti total, ci interdependenti. Sa stie ca noi ne putem baza unii pe altii. Si ca ne putem folosi dependenta sanatoasa. Ca noi cooperam si ne unim talentele”, a explicat Gabriela Maalouf. Iar principalul model pentru o dependenta si interdependenta sanatoasa este familia, care ar trebui sa fie sinergica, sa fie unita si puternica impreuna.

Bataile inimii mamei, un bun somnifer

Se crede ca fiecare mama e cea mai buna mama pentru copilul ei, dar emotional e posibil sa nu fim cel mai bun parinte, daca nu sunt intai cel mai bun om pentru mine, daca nu sunt impacat cu mine. Echilibrarea emotionala este cheia. Noi ar trebui sa fim proactivi (emotional), adica atunci cand avem un stimul sa nu reactionam imediat, ci sa avem un moment de respiro, sa-i oferim timp creierului sa analizeze stimulul respectiv si sa reactioneze corespunzator. Mai ales in cazul plansului, spre exemplu, care se pare ca e cel mai deranjant sunet dintre toate. Doar ca atunci cand suntem foarte obositi, nu mai suntem proactivi, nu ii indeplinim copilului nevoia, ci suntem reactivi si tipam la el.

E nevoie de mult echilibru emotional, cu sine si in cuplu. “Pentru ca da, este posibil ca in primul an, cuplul sa fie afectat. Dar eu cred ca iubirea nu se schimva, e o constanta, asta in functie de cum o privim. Daca o privim ca pe un drum pe care il construim impreuna, daca respectam omul care creste langa noi si, spre exemplu, apreciem si ne bucuram de femeia de langa noi care s-a transformat din fata libera in sotie si mama, ne reindragostim merereu de omul care a devenit si atunci echilibrul in cuplu nu se pierde”, spune Gabriela Maalouf.

Exista insa multe preconceptii si superstitii, asa cum exista multe voci care fac zgomot de fond in jurul unei tinere familii si afecteaza echilibrul acesteia si mai ales pe al mamei care oricum se confrunta cu propriile semne de intrebare referitoare la aspectul fizic, ca aprecierea partenerului, si care este in primul rand foarte obosita.

Somnul este una dintre marile probleme din primul an de viata si nu numai. Cand dorm? Cat dorm? Unde doarme copilul? Cum adoarme. Ca si Gabriela Maalouf, si eu cred ca depinde de cum simte fiecare si cum se simte copilul mai bine. In preajma somnului totul trebuie sa pregateasca acest moment – totul trebuie sa scada in intensitate, zgomotul, lumina, tonul vocii cand vorbim cu copilul. “Practic ii aducem aminte creierului ca a mai dormit, ca s-a relaxat, ca a fost bine cand a dormit. O strategie buna este, spre exemplu, sa asculti bataile inimii mamei. E o strategie buna atat impotriva anxietatii, fricii de separare, dar si impotriva geloziei intre frati – fiecare copil aude inima mamei batand, pentru ca inima mamei pentru fiecare copil, pentru ca ii iubeste si este acolo pentru fiecare dintre ei. Iar acest lucru ii linisteste, ii relaxeaza si astfel adorm foarte usor”, a mai spus Gabriela.

Am intrebat-o pe Gabriela si despre cartile de noapte buna bazate pe tehnici de NLP, care au aparut in ultima perioada. “Povestile in general sunt foarte bune pentru linistirea copilului inainte de somn. Dar depinde si de copil, pentru ca o poveste ii poate starni diferite curiozitati si atunci nu adoarme neaparat. Aceste carti bazate pe tehnici de NLP sunt foarte bune nu doar pentru ca sunt eficiente, pentru ca oricum nu le poti citi de mai multe ori aceeasi poveste. Dar poti invata care sunt tehnicile. Si le poti utiliza in povesti pe care le poti inventa chiar tu pentru copil. Dar esenta este aceeasi: totul trebuie sa coboare – lumina, zgomotele, tonul vocii. Pot fi folosite si anumite cuvinte cheie, pe care aceste povesti le folosesc. De fapt tu nu faci decat sa ii reamintesti creierului ca a mai dormit si ca somnul i-a facut bine”.

Mediu sanatos pentru copilul tau

Evenimentul de joi a inclus, bineinteles, si recomandari medicale pentru ingrijirea bebelusului.

In primul rand, camera bebelusului. Trebuie pregatita din timp. Temperatura interioara trebuie sa fie de 21-24 de grade Celsius, umiditatea de 55-65 %, sa fie luminoasa si aerisita zilnic,  potrivit doamnei doctor Irina Antonescu, medic pediatru, invitata la acest eveniment.

Imi permit sa fac o paranteza aici. Referitor la temperatura, personal nu as lua-o ca litera de lege. Cred ca depinde foarte mult de perioada din an cand s-a nascut copilul – stim foarte bine ca organismul resimte diferit aceeasi temperatura, sa zicem de 22 de grade, in timpul verii si in timpul iernii; daca afara sunt 0-2 grade, iarna, sa avem 20 de grade in casa s-ar putea sa nu fie suficient de cald; dar vara, cand afara sunt aproape 40 de grade, o temperatura de chiar si 25 de grade in casa ni se va parea racoroasa, reconfortanta – , dar depinde si de firea copilului, de cum suporta caldura sau frigul spre exemplu. Ca sa va mai povestesc ceva care o sa va socheze probabil, cand baiatul meu era bebelus, in primele doua-trei luni, si era ingrozitor de cald si afara si in casa, si nu aveam inca aer conditionat, il tineam doar in scutec si cu ventilatorul pornit batand direct in el, era singurul mod in care nu plangea din cauza caldurii. Iar daca mergeam undeva unde nu era nici aer conditionat, nici ventilator, trebuia sa folosesc non-stop un evantai mare. Si, culmea, nu a racit. Si acum e foarte calduros. Spre deosebire de mine care sunt extrem de friguroasa si imi pun o bluza in plus, cand copilul meu sta in tricou si se vaita ca ii e cald.

Voi face o paranteza si la capitolul umiditate, pentru ca parerile sunt impartite. Inclusiv Prof. Dr. Florin Mihaltan, Presedintele Societatii Nationale de Pneumologie, invitat si el al eveniment, a vorbit de un nivel recomandat de umiditate de 30-50%. Eu cred ca si in acest caz putem sa nu luam totul ca pe litera de lege si sa ne ghidam mai mult de semnele pe care ni le ofera chiar copilul, la umiditatea pe care o prefera organismul sau.

Important de retinul ca capitolul calitatea aerului, mai ales in camera bebelusului, este ca mai nou se acorda o mare atentiei poluarii casnice, avand in vedere ca 80-90% din timpul unei zile il petrecem in interior (nu neaprat in casa, dar intr-un mediu interior, nu in aer liber). 2,7% dintre bolile respiratorii sunt determinate de poluarea casnica, printre fatorii casnici care pot deveni poluanti fiind mucegaiul, fumul de tigari (exista nu doar fumatori activi si pasivi, ci si fumatori la mana a treia, pentru ca fumul intra in mobila, in covor, in haine), incalzirea cu cherosen sau carbune, produsele de ingrijire, precum spray-urile si produsele de curatenie, dar si materialele de constructii, de tipul azbest sau plumb.

Poluarea interioara agraveaza bolile pulmonare ccronice (bronsita cronica, astm), iar in cazul copiilor de pana in 2 ani, 1 din 10 copii prezinta simptomologie de tract respirator inferior (cel putin 2 episoade pe an). “Se pare, totodata, ca 10% dintre copiii de pana in 2 ani pot avea boli respiratorii determinate de poluarea interioara, casnica”, a spus Prof. Dr. Florina Mihaltan.

Pentru imbunatatirea calitatii aerului se recomanda aspirarea (cu filtre Hepa) si spalara pe jos, mentinerea unui nivel recomandat de umiditate, ventilarea corespunzatoare a camerelor (nu exista ventilare perfecta), fara fumat in casa, dar nici pe balcon, pentru ca fumul intra in casa totusi, si atentie la odorizantele de camera.

O alta solutie este si folosirea unor purificatoare si umidificatoare, cum este si Philips Combi 2 in 1, prezentat in cadrul evenimentului, care si purifica si umidifica aerul fara a folosi tehnica ionizarii sau cetei umede, ci doar prin intermediul unor filtre speciale.

Zgomotul puternic, alinare in caz de colici

Pentru un bebelus este normal sa sughite, sa stranute, sa mai aiba si un tremur cand si cand, sa doarma mult, sa aiba un numar mai mare de scaune decat un adult, pielea sa i se descuameze, fontanela sa pulseze.

Trebuie retinut ca febra la copii inseamna cand are peste 38 de grade, ca se recomanda ca temperatura sa se verifice cu termometre digitate rectale, in special pana la 3 ani, ca pana la 3 luni nu se dau antitermice decat la recomandarea medicului si ca febra pana la 1 luna este motiv de prezentare urgenta la medic.

Colicile sunt cauzate de imaturitatea florei intestinale si apar in general intre lunile 1 si 4. In crizele de colici, cel mai calm parinte linisteste copilul. Anxietatea se transmite, copilul simte ca parintele este agitat si se agita si el si mai tare.

“Reactioneaza foarte bine la zgomot. Uscatorul de par face minuni. Bineinteles, nu pus in fata copilului, ci undeva mai departe, dar in zona ca sa il auda. La fel, plimbarea cu masina”, a spus Dr. Irina Antonescu.

Ultima recomandare primita la acest eveniment, fara a intra in polemici pe un subiect fierbinte, a fost cea legata de vaccinuri, doamna doctor Antonesc sfatuind parintii sa vaccineze copiii, pentru ca bolile exista si e mai bine sa prevenim anumite complicatii grave care pot aparea din cauza unor asa-zise boli ale copilariei. Si la acest capitol sunt foarte multe de discutat, cu multe semne de intrebare, fara a cadea intr-o extrema sau alta, dar va las sa va documentati si sa decideti si cu inima pentru copilul vostru.

Desi la acest eveniment nu s-a vorbit despre acest lucru, as vrea sa adaug ca la fel de important in ingrijirea copilului pana la un an si mai tarziu mi se pare identificarea medicului pediatru, eventual unul care sa raspunda la un mesaj urgent chiar si seara (am auzit de medici care nu mai raspund la telefon dupa ora 18.00), care sa vina si acasa la nevoie (mai ales cand e vorba de un bebelus in primele luni), care sa fie pe aceeasi lungime de unde cu stilul tau si cu credintele tale si care sa fie, zic eu, cumpatat la prescrierea unor medicamente, tip antibiotice, de la primul stranut.

Daca inca nu sunteti mame sau sunteti mama de bebelusi va doresc somn odihnitor si rabdare, iar daca ati depasit varsta, sa va aminti cu drag si sa povestiti si altora, nu se stie cui ii va fi de folos.

1 Comment

  1. Pingback: 9 sfaturi cu drag pentru primul an de viata al bebelusului – Raluca Loteanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *