Parenting

Voi stiti cati ochi are o albina?

By  | 

Nu, nu cautati pe Google, va rog eu! Ziceti un numar la intamplare! Cam cati ochi credeti ca are o albina?

Nu voiam sa scriu despre prima Saptamana Altfel a copilului, inainte de incheierea ei (zic prima pentru ca pe acelea de la gradinita pe cuvant ca nu le-am simtit ca a fi “altfel”). Dar uite ca nu ma pot abtine. Nu dupa ce m-a luat copilul aseara in primire cu intrebarea: “Mami, tu stii cati ochi are o albina?”.

M-am gandit eu ca tre’ sa fie o capcana pe undeva pe-acolo si ca probabil nu m-ar fi intrebat daca raspunsul ar fi fost atat de simplu, dar am zis ca n-are rost sa bat campii si sa o iau la ghici, asa ca am scos din palaria cu iepuri cel mai la indemana si subinteles raspuns: doi.

Aiurea! Normal ca nu erau doi! De ce-ar fi fost doi?

Acum stau sa ma gandesc daca sa va spun care e raspunsul sau va da las sa dati o cautare pe Google. Eu, recunosc, ca am facut asta a doua zi, dupa ce mi-a povestit copilul, ca sa ma asigur cumva ca nu bate campii si, oricum, sunt mai Toma Necredinciosu’ din fire :)

Revenind, copilul stia bine: albina are cinci ochi, trei putin mai in spate, ca sa il citez pe copil.

Ce-i veni copilului cu albina si ochii ei? Pai au avut in a treia zi de Saptamana Altfel o vizita a unui apicultor. Omu’ a venit cu tot echipamentul din dotare, cu stup, cu albine intr-un soi de fagure de sticla sa le poata vedea copiii cu ochiul liber, le-a povestit una-alta despre albine si miere, d-astea de apicultori veniti la scoala :)

Cert e ca al meu copil a venit acasa fascinat in mod evident. Si cred ca nu doar ca era super incantat de ce vazuse si aflase el la scoala, dar mai era si super mega fericit ca noi eram total paraleli cu subiectul.

Pe mine m-a luat cu faptul ca el vrea sa fie regina, ca regina traieste 5 ani, iar celelalte albine doar trei saptamani. Pe cuvant, daca aveam habar.

Pe taica’su cand l-a intrebat cat traieste o albina, omu’ a plusat cu un raspuns istet: pana te inteapa si, gata, moare! Dar vezi ca si copilul stia ceva, ca acum nu toate albinele ajung sa intepe un om si asta ce inseamna, ca nu mai mor? Dar el stia raspunsul de la scoala. Asa ca ne-a dat-o peste nas foarte frumos. :)

Si a povestit el cum au albinutele saculetul la piciorul din spate pentru nectar si cum aduna polenul cu “gurita” si cum lasa “capsorul” in jos ca sa puna cele adunate din flori in fagure. Si ne mai si exemplifica. Parca-l si vedeam o albina harnicuta :) Si ca unele albine sunt “bucatarese”, ca ele nu aduna polen sau nectar, ci stau doar in stup si pregatesc mierea :)

Asa de tare mi-a placut entuziasmul cu care povestea ca nici nu trebuie sa intreb daca a fost atent la activitate. Este evident ca a sorbit tot ce a prins :)

Ne-a dat si solutia salvatoare in caz ca te inteapa albina, sa nu tragi de ac si sa lasi veninul acolo, ca doare tare. Si nu, nu e cu sare, cum stiam eu din tineretile mele. E cu un bat cu care impingi in sens invers ca sa iasa acul cu tot cu venin.

I-am zis sincer ca tare mi-ar fi placut sa fiu si eu la scoala in Saptamana asta Altfel. Dar macar pot sa ma bucur de tot ce ii ofera lui aceasta saptamana, despre care va mai povestesc eu dupa ce se incheie :)

4 Comments

 1. Rahela

  March 31, 2017 at 1:04 pm

  Se fac chestii foarte faine acum la școală. Dacă ar fi fost așa și la noi, am fi avut și noi o cultură mai vastă. Se învață în moduri amuzante acum, ușor de reținut. Și este bine. :)

  • iulianaroca

   April 3, 2017 at 6:42 am

   Asa este! Tare m-am bucurat ca Saptamana Altfel chiar a fost altfel! Baiatul meu a fost super incantat :) I-am spus, la un moment dat, cred ca miercuri dimineata, ca putem sa facem schimb: sa merg eu la scoala si el la munca in locul meu; si mi-a zis: “Sa pierd eu Saptamana Altfel? In niciun caz!” :)

 2. Bianca Timșa

  April 1, 2017 at 4:17 am

  Având mulți prieteni apicultori, aflând de la ei amănunte despre albine, am fost dintotdeauna fascinată de micuța vietate. Felicitări doamnei că a adus aceste detalii în viața copiilor, pentru că îi vor ajuta să … semene cu albinuțele: harnici și vigilenți.

  • iulianaroca

   April 3, 2017 at 6:40 am

   Eu m-am bucurat tare de fascinatia copilului :) Cred ca a fost intr-adevar o vizita foarte frumoasa si interesanta in clasa celor mici :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *