Ganduri. Amintiri

Am câștigat un an

By  | 

Îmi amintesc parcă a fost ieri. Împlineam 35 de ani. Și cineva mi-a spus, după „la mulți ani”: Acum mergi spre 40. Habar nu am când am trecut de 40. De fapt, știu. Știu destul de bine. Cu bune si cu rele, cu vesele și grele. Și poate tocmai pentru că știu, mai ales ultimul an și jumătate, am avut un soi de revelație.

Știți, toată lumea spune că timpul zboară. Că mai ales de ziua de naștere îți dai seama că îmbătrânești. Sunt și voci care spun că bătrânețea vine cu înțelepciune. Că realizezi ce vrei și care îți sunt prioritățile.

Dar nu despre asta vreau să vă vorbesc.

La începutul acestui an o urare mi-a plăcut enorm. Să fie anul acesta nesimțit de bun. Mai ales că venea după un an destul de greu de dus.

Și a venit noul an. Cu altele și mai grele.

Nu, nu vorbesc de Covid, deși are și el rolul său.

Îmi amintesc însă o altă vorbă deșteaptă pe care mi-a spus-o cineva la un moment dat, cu mult timp în urmă.

Binele e relativ.

Depinde ce termen de comparație ai.

Depinde din ce perspectivă privești lucrurile.

La fel cu trecerea anilor, cu îmbătrânirea, cu ziua de naștere.

Da, ziua de naștere poate fi un reminder că timpul nu stă în loc, că nimeni nu stă în loc.

Dar ziua de naștere nu este (doar) despre asta.

Ziua de naștere, celebrarea ei, îți spune altceva mult mai important: ai mai câștigat un an.

De la ziua mea de naștere anterioară s-au întâmplat multe. Atât de multe  neprevăzute, grele, dureroase.

Cu toate acestea cred că e un an câștigat.

Acest an mai ales, cu toate loviturile sale, cu toate lacrimile și depresiile sale, îmi arată că pot, că am o putere și un echilibru la care trebuie să mă întorc mai des. Acest an îmi arată că trebuie să ne bucurăm mai des, de ceea ce avem, de ceea ce făurim zi de zi, de prieteniile adevărate, de învățăturile pe care le primim, de brațele de ajutor oferite. Că indiferent de câte pierzi, mai și câștigi. Că și durerile sunt niște daruri. Că nimic nu ți se arată fără rost.

Avem tendința să privim mai mult pierderea, durerea. Și să credem că doar noi suferim.

Există atât de multe semne în jurul nostru și mesaje ale Universului care îți spun că oricând poate fi mai rău, că sunt mulți alții care pierd mai mult. Dar și semne și mesaje care îți spun că tu ești bine, că ești mai bine, că poți fi mai bine. Trebuie doar să deschizi ochii și mai ales inima.

Ziua de naștere nu e despre ce am pierdut, nici măcar despre timpul care s-a scurs. Ci despre ce avem încă, despre ce s-a adăugat înlăuntru ființei noastre. Despre ce câștigăm în fiecare zi.

Fiecare nouă zi e un câștig în sine. Iar aniversarea zilei de naștere este celebrarea unui an întreg câștigat.

Iar eu am mai câștigat un an.

Și dacă îmi doresc ceva este să mai câștig un an, și încă un an, și încă un an…

Da, este posibil ca noul an din viață să fie la fel de greu, poate chiar și mai greu. Este foarte posibil să am alte momente de plâns, de despresie, de durere, de cădere, de zbateri… Dar am convingerea că printre aceste momente vor fi și momente de râs, de dans, de lacrimi de bucurie, momente în care voi mulțumi Domnului pentru multe bune din viață – sănătate, familie, prieteni… Și vreau să trăiesc cu bucuria fiecărei dimineți și fericirea fiecărei zile încheiate, cu mulțumirea pentru un nou an câștigat. Ceea ce vă doresc și vouă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *