Ganduri. Amintiri

Asta să fie problema copiilor noștri, că au mai multe săptămâni de vacanță!

By  | 

Vacanța de iarnă s-a încheiat. Și deja se discută de următoarea vacanță, cea intersemestrială, care va veni peste fix trei săptămâni.

Zilele trecute, spre final de vacanță, am tot prins din zbor (ca nu prea mai urmăresc) niște știri pe această temă. Și, recunosc, am ridicat sprânceana la ”culoarea” știrilor, respectiv graficele comparative. Se pare că elevii din România au mai multe săptămâni de vacanță decât ”prietenii” de peste hotare, mai dinspre Occident așa. Iar știrile mai că nu spuneau ”ai naibii copii români, se distrează mai mult”,

Bine, știu, că problema este a părinților care nu au soluție pentru copii în vacanțe. Părinți care nu pot acoperi perioada de vacanțe cu un număr egal de zile de concediu. Și trebuie să facă tot felul de artificii. Să-și lase copiii mai mult la bunici, dacă au. Să-i lase pe la vecini. Să-i ia cu ei la muncă, dacă pot. Sau să plătească pe cineva care sa le supravegheze copiii.

Înțeleg perfect dilema.

Dar eu tot nu m-aș apuca să fac astfel de comparații. Sau dacă ne plac comparațiile, poate ne obosim și cu o contextualizare completă. Spre exemplu, programa școlară, încărcătura informațională, metoda de predare/învățare… Ca să nu mai aducem în discuție și temele de vacanță.

Noi ne-am numărat printre norocoși. Cu o doamnă învățătoare care ține și la copilăria elevilor săi, care înțelege cât de importantă este pentru copil și perioada de repaos și relaxare, care nu i-a încarcat deloc cu teme de vacanță.

Dar am prieteni ai căror copii au umplut vreo două-trei caiete de exerciții în această vacanță ”uriașă” – că eu n-aș zice chiar că vacanța a fost de trei săptămâni, având în vedere că primele două a fost ocupată de sărbători, care trebuie să recunoaștem înseamnă și deplasări de-acasă sau vizite la domiciliu, reîntâlniri cu rude și prieteni, cu copii și ei.

Cum ar fi ca în ajun de Crăciun sau de Sf. Vasile, lângă o masă îmbelșugată să așezăm și o masă de lucru, să-și facă și copiii temele, în timp ce adulții mai ciocnesc un pahar de ceva?

Eu cred că vacanța copiilor a început după ce s-a încheiat perioada sărbătorilor. Mai ales că, fix în a treia săptămână de vacanță, a venit și zăpada. Și vorba copilului meu: acum da, e iarnă, mergem la săniuș! :)

Dacă e vorba de reorganizare vacanțe, poate recalibrăm puțin lucrurile în sensul de a face vacanța intersemestrială vacanță cu adevărat. Că o săptămână nu face decât să stârnească pofta… :)

Dar eu, pe cuvânt, dacă aș tăia din săptămânile de vacanță ale copiilor! Vor avea suficient timp, când vor fi mai mari, să se plângă de cât nu e vacanță, cu doar 21 de zile de concediu pe an. Măcar acum să se bucure, să copilărească!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Facebook
Facebook