Interviuri

Cartea vorbeste cu tine. De vorba cu Dana, mama din spatele bebelibrarie.ro

By  | 

Dana Ivan Paunescu este omul din spatele primei librarii online dedicate bebelusilor si copiilor mici – bebelibrarie.ro

Pe Dana am cunoscut-o datorita colaborarii dintre bebelibrarie.ro si Centrul MiniMe. Treptat, am trecut de pragul profesional si ne-am apropiat mai mult si asa am descoperit in Dana mai mult decat un simplu proprietar de librarie online, orientat spre succesul businessului, asa cum se viseaza multi aspiranti la antreprenoriat, ci un om care investeste mult timp si mai ales mult suflet in librarie.

Pentru mine a fost surprinzator initial sa aflu ca, spre exemplu, Dana nu pune in rafturile virtuale ale librariei carti in care nu crede, carti pe care nu le-a citit sau pe care nu le-ar citi baietelului ei. De fapt, aventura bebelibrarie.ro a inceput cand Dana a aflat ca va deveni mamica. Bebelibrarie.ro s-a nascut din observatia personala a Danei privind piata de carti pentru bebelusi si din dorinta sa de a oferi parintilor un loc in care toate cartile pentru bebelusi sunt adunate la un loc.

Dana este un fel de consilier in ale cartilor pentru copii. Iar ceea ce vreau sa aflu azi de la Dana este de ce, dom’le, sunt atat de importante cartile pentru copii.

  • Cand trebuie sa cumpere un parinte prima carte pentru el si copilul sau?

Va recomad sa incepeti atunci cand stiti ca in voi sunt 2 inimi :).

Se cunosc deja beneficiile povestilor si muzicii asupra dezvoltarii bebelusului inca din burtica. Plus ca orice parinte, din momentul in care a aflat ca va avea un copil, trebuie sa fie informat. Deci vorbim atat de carti despre copii dedicate viitorilor parinti, dar si de carti de povesti pentru copii. Trebuie sa ne si obisnuim cu acest exercitiu, de a-i citi copilului. Si vreau sa accentuez faptul ca eu cred cu tarie ca nu trebuie sa ii citim copilului dupa varsta de 2 sau 3 ani, cand credem noi ca ne intelege si poate pune intrebari, ci inca de cand venim cu el acasa de la maternitate.

Ma bucur ca acum exista si carti dedicate copiilor chiar de la 0 ani.  In urma cu 6 ani, insarcinata fiind, cautam primele carti pentru copilul meu pe care asteptam cu nerabdare sa i le citesc. Atunci toate cartile nu erau recomandate copiilor sub 3 ani, scria mare pe coperta si incercam sa gasesc o explicatie la aceasta interdictie fara sens pentru mine. Nu am gasit un raspuns atunci dar acum cred ca un motiv ar fi faptul ca bebelusii sunt mari “mancatori” de carti. Asa cunosc ei lumea, iar cartile ii ajuta sa o descopere si sa afle mai multe despre ea chiar daca le baga in gura.

In cele 9 luni de sarcina parintii pregatesc camera bebelusului: cumpara mobilier, carucior, cantar, sterilizator, leagan cu 5 viteze si multe melodii, hainute, jucarii si multe altele, iar cei care se gandesc sa cumpere si carti sunt foarte putini. Mi-ar placea ca acest lucru sa se schimbe si ca parintii sa fie ajutati de familie si de prietenii care vin in vizita, si sa-i aduca in dar bebelusului o carte.

  • Ce parere ai despre educatia timpurie?

Cred cu tarie ca educatia timpurie este esentiala si este cea care deschide “ferestrele cunoasterii”. Stiu ca pentru multi educatia timpurie inseamna doar cresa sau gradinita. Dar educatia timpurie include si primii ani de viata petrecuti acasa, cu parintii sau bunicii. Iar in carti descoperi lumea, cu ele inveti sa faci asocierile esentiale pentru procesul de invatare de mai tarziu. Imi amintesc intotdeauna cu placere de parintii  care vin si ne spun ca la noi au gasit cele mai frumoase povesti sau ca noi am fost cei care le-am recomandat cartile potrivite pentru varsta copilului. Este un sentiment extraordinar sa vezi parinti venind si multumindu-ti ca i-ai convins sa cumpere o carte pentru copilul lor inainte de a avea un an si ca acum vad beneficiile lecturii cu voce tare.

  • De ce sunt cartile importante pentru copii?

Imi place sa spun despre carti ca sunt esentiale pentru copii, cartea vorbeste cu tine. Ochii copilului n-au vazut atat de multe lucruri cate gaseste intr-o carte. Cand spun carti ma gandesc  in primul rand la povesti iar acestea creeaza relatii intre noi oamenii, dar si la enciclopediile in care descoperi lumea. Povestea din carte este povestea din noi, pe care o purtam mereu in gand. Fiecare zi spune o poveste pe care ai putea sa o  gasesti oricand intr-o carte. Noi suntem cartea cu povesti in care o gargarita este morocanoasa ca o zi de luni, un iepure iubeste prea mult morcovii,  o suricata vrea sa ajunga la capatul lumii iar ursuletul Martin poate face  multe nazbatii care nu ar schimba cu nimic iubirea neconditionata a mamei. Ceea ce vreau sa va spun este ca in povesti putem sa fim cum vrem, altfel decat este realitatea si stiu cateva persoane care ne-ar acuza ca suntem mincinosi, dar ce farmec  ar avea o poveste pentru copii daca ar fi intru totul desprinsa din realitate. Cum ar fi sa discutam despre „capatul lumii” fara sa o aducem in discutie pe Tafiti? Sau cum ar fi sa vorbim despre prietenie fara sa-l  amintim pe „Micul print”.

  • Ce carti recomanzi proaspetilor parinti?

Chiar daca acum sunt foarte multe informatii pe internet consider ca o carte “Mama si copilul”  trebuie sa gasim in fiecare casa. Acolo sunt aproape toate informatiile despre ingrijirea bebelusului si copilului mic de care ai nevoie si astfel economisesti timp.

As adauga cartile de parenting si cateva carti de povesti. Sunt atat de multe povesti noi, minunate si mult mai frumoase decat povestile din vremea copilariei noastre. Multe dintre povestile de astazi sunt mai aproape de psihologia copilului din lumea actuala. Vorbesc despre diferentele dintre noi, despre unicitate, despre colaborare, dreptul la visare si nevoia de iubire neconditionata.

  • Ce carti recomanzi bebelusilor de 0-1 an, 1-3 ani, 3-5 ani si peste 5 ani?

Pentru grupa de varsta 0-1 ani alegeti carti cartonate, ilustrate, cu o singura imagine pe pagina si cu poze reale. Cartile pentru aceasta varsta au povesti scurte sau insertie de mascote din plus, tranformand astfel cartea intr-o carte jucarie. Rimele sunt preferatele bebelusilor, asa ca o carte cu poezii este potrivita din primele luni de viata.

Copiilor mici de la 1 la 3 ani cartile trebuie sa le hraneasca si mai mult curiozitatea si nevoia nativa de a invata mereu ceva nou. Pentru cei care au implinit varsta de 1 an nu trebuie sa lipseaca cartile de asociere. Alegeti tot cartile cartonate, pot fi rasfoite usor. Motricitatea fina nu este dezvoltata foarte bine asa ca posibilitatea de a rupe paginile unei carti este pur si simplu inevitabila. Povestile pot fi mai lungi, iar cartile cu sunete sunt acum preferatele copiilor mici.

Intre 3 si 5 ani puteti renunta la cartile cu pagini cartonate. Acum copilul reuseste sa dea singur pagina fara a mai exista pericolul ruperii ei, acest „pericol” care ii descurajeaza pe multi parinti sa cumpere carti pentru bebelusi. In aceasta perioada este bine sa achizitionati prima enciclopedie despre animale, carti cu autocolante si carti de activitati.

Pentru grupa de varsta 5-7 ani povestile raman in continuare preferate dar si cartile de activitati, carti de colorat, cu autocolante, prima enciclopedie despre corpul uman sau carti potrivite pentru copiii care isi doresc sa invete, sa citeasca.

  • Stiu ca au fost carti pe care nu le-ai acceptat in librarie. De ce? Si mai ales, nu iti este teama, ca vei pierde potentiali clienti daca nu vinzi si carti cu subiecte asa –numite „la moda”?

Este un subiect despre care nu am mai vorbit pana acum, dar asa este, am refuzat sa listez carti in librarie si imi pare rau pentru ca a trebuit sa fac asa.  Imi plac cartile de calitate, povestile frumoase, scrise cu un limbaj corect si adaptat varstei pentru care este recomandata cartea respectiva. Si, da, imi asum aceasta decizie. Sincer, nu as putea sa spun cuiva „cumpara cartea aceasta, e minunata”, daca stiu ca eu personal nu i-as citi-o copilului meu.

  • Ce parere ai despre parintii care cred ca nu are sens sa cumpere carti pentru copiii mai mici de 1 an si jumatate sau 2 ani, pe principiul ca “sunt mici, nu inteleg nimic”?

Vreau sa le spun ca pierd cea mai importanta perioada din  viata copilului lor in care creierul se dezvolta cel mai mult si in care mintea absorbanta a bebelusului poate sa retina pana la 600 de cuvinte noi in fiecare zi. Este perioada in care bebelusul isi dezvolta vocabularul pasiv de aceea este imperativ sa ii citesti din primele luni de viata.

Incepeti de cand este in burtica,  daca nu, din primele 2 luni de viata,  creati o rutina si cititi inainte de somnul de la pranz si cel de seara. Obisnuiti-l cu cartea ca si obiect,  pe care o poate rasfoi singur, de aceea pana la varsta de 2 ani cartile trebuie sa fie potrivite pentru manute mici si imaginatie mare. Si daca va tineti de acest program, veti vedea mai tarziu, odata cu primii pasi, va aduce si prima carte pe care sa i-o cititi si nu va dori sa adoarma fara povestea de noapte buna.

  • Pot cartile sa inlocuiasca jucariile?

Imi place sa spun ca cea mai buna jucarie este jucaria de vorbe si asta nu inseamna ca o carte poate inlocui o jucarie sau invers. Cred cu tarie ca fiecare isi are rolul ei in dezvoltarea armonioasa a copilului.

  • Dar pot concura cartile cu tableta si smartphone-ul de care tot mai multi copii sunt atrasi de foarte mici?

Pentru mine ecranele digitale si cartea sunt doua lucruri distincte. As adauga pe langa tableta si smartphone, televizorul, iar aceasta concurenta mi-ar placea sa nu existe, pentru ca fiecare isi are rolul ei si nimic nu poate inlocui o carte. Un bebelus sau un copil mic care a stat 30 de minunte in fata acestor ecrane are nevoie de cel putin 2 ore de povesti pentru a reduce efectele nocive pe care aceste gadgeturi o au asupra creierului unui copil.

Cartea, poate fi o buna sursa de conectare cu copiii nostri in orice moment al zilei, dar mai ales seara, cand este nevoie de o anumita energie, de calmare, de echilibru emotional, pentru un somn odihnitor.

  • In final, un mesaj pentru cei care calca “pragul” bebelibrarie.ro

Vreau sa le multumesc parintilor pentru ca ne aleg pe noi si cumpara din bebelibrarie.ro. De curand avem site nou, mai usor de folosit, cu filtre care te ajuta sa gasesti mai repede cartile potrivite pentru varsta copilului tau. Va invit sa ne fiti alaturi in selectia celor mai bune carti pentru copii, povestindu-ne despre cartile pe care voi le cititi si le indragiti indiferent daca sunt sau nu in libraria noastra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *