Evenimente

Ce trebuie sa stie un copil in clasa … Introducere

By  | 

V-am povestit cum a fost la evenimentul Oanei Moraru, despre copiii de 6-12 ani. Am structurat atunci, imediat dupa eveniment, informatiile primite, pentru cei care nu au cum sa ajunga la evenimentele Oanei. Gasiti AICI toate informatiile.

Stiu, inca de dinainte de eveniment, ca exista un interes pentru brosurile – suport curs de la aceste evenimente. Si m-am gandit, tot pentru cei care nu au nicio sansa de a ajunge la evenimentele Oanei Moraru si a intra in posesia acestor brosuri, sa extrag cateva informatii utile.

In brosura pentru copii de 6-12 ani exista, spre exemplu, un capitol despre ce ar trebui sa stie un copil la o anumita varsta, respectiv un anumit an scolar. Si m-am gandit ca acesta este capitolul care merita impartasit, mai ales ca am tot auzit semne de mirare si intrebare referitor la cunostintele pe care trebuie sa le aiba un copil la o anumita varsta.

“Tu stii ca trebuie sa stie sa citeasca?”, imi spune o prietena intr-o zi despre copilul unei alte prietene de la clasa pregatitoare. Ii explic ca nu li se cere sa citeasca cursiv, dar ca da ar trebui sa recunoasca literele mari de tipar si chiar sa stie sa le scrie chiar inainte de clasa pregatitoare, pentru ca, spre exemplu, programa de la grupa mare prevedere recunoasterea si scrierea literelor mari de tipar. La clasa pregatitoare se aprofundeaza aceasta parte si se adauga recunoasterea si scrierea literelor mici de tipar.

Eu personal nu gasesc atat de utila partea cu scrierea literelor mici de tipar, mai ales ca unele litere mici arata diferit in functie de fontul de scriere de tipar, iar unele sunt destul de greu de reprodus. Dar sa zicem ca am inteles oarecum logica din spatele acestei recomandari: scrierea si citirea merg mana-n mana; cand scrii iti ramane mai bine intiparit in minte.

Revenind la brosura de la evenimentul Oanei, aceasta include descrieri a deprinderilor pe care trebuie sa le aiba un copil incepand cu clasa I, respectiv copilul de 7 ani. Clasa pregatitoare se suprapune mai mult sau mai putin, avand in vedere spre exemplu ca intr-o clasa pregatitoare pot fi copii cu varsta cuprinsa intre 5 ani si cateva luni si pana la chiar 7 ani si cateva luni. Diferente foarte mari, intr-adevar. Diferente cu care un invatator trebuie sa lucreze la fel, ceea ce mie mi se pare tare complicat si ii admir tare pe invatatorii care reusesc si sa aiba rabdare cu acesti copii atat de diferiti (si nu ma refer neaparat la ce cunostinte au, ci la abilitatile lor, spre exemplu, de a asculta, de a se concentra, de a respecta niste reguli), si sa ii ridice pe cei care au de recuperat pentru a ajunge la nivelul cerintelor de la clasa pregatitoare, si sa ii mentina activi si interesati pe cei care sunt ceva mai inainte cu deprinderile si cunostintele dobandite anterior.

Va recomand sa rugati invatatoarea sa va sprijine cu prevederile programei scolare pe un anumit an scolar, ca sa stiti cam unde ar trebui sa ajunca copilul vostru la sfarsitul clasei respective. Macar sa stiti ce ar fi trebuit sa stie, chiar daca nu a reusit sa acumuleze cunostintele respective in timpul scolii; poate mai aveti timp de ceva lucru suplimentar in vacanta de vara, nu cumva in anul urmator sa aveti vreo surpriza si sa va treziti cu alt invatator care are alte asteptari, conform programei.

De asemenea, puteti rasfoi programele scolare pentru clasele primare si gimnaziale AICI.

Inainte de a va invita sa parcurgeti recomandarile din brosura privind cunostintele copiilor, pe diferite niveluri de clasa si varsta, imi permit sa mentionez ca nu e vorba de o litera de lege. Veti vedea, citind, ca fiul sau fiica ta are deja anumite cunostinte, ca la unele este in urma sau chiar nu pare sa fie interesat de zona respectiva. Acum nu trebuie sa intram in panica. Acele directii trasate in brosura sunt, cred eu, mai mult orientative si e bine sa le avem in vedere sa le recuperam cumva, in timp, cu cei mici; pentru ca, asa cum stiti, informatiile de mai tarziu se vor aseza pe informatiile de la varste mai fragede, asemeni caramizilor pe o fundatie.

Iata ce trebuie sa stie un copil la clasa…