Evenimente
Cel putin o ora pe zi de timp de calitate parinte-copil
De cand m-am incumetat sa ma apuc de treaba asta cu blogul pe domeniu personal, ma tot intreaba lumea de ce nu pun mai multe lucruri pe el, de ce nu-l fac sa se miste mai mult. La raspunsul “pentru ca nu am cand”, mi s-a oferit si solutia “seara, cand ajungi acasa”.
Eu insa mi-am impus de mai mult timp sa nu deschid calculatorul acasa. Foarte rar nu am de ales si trebuie, chiar trebuie, dar incerc sa reduc cat de mult posibil timpul de stat la calculator sau depun un efort sa ma ridic din pat, dupa ce adoarme copilul, si lucrez noaptea. E drept ca uneori am mai multa inspiratie in toiul noptii.
Dar motivul pentru care am ales in mod constient este faptul ca stiu ca baiatul meu are nevoie de mine, in sensul ca are nevoie de timp cu mine, in care sa ne jucam asa cum isi doreste el. Nu am facut mereu asa, cand era mic eu lucram de-acasa, in timp ce el misuna in jurul picioarelor mele. Acum ma gandesc ca poate n-a fost cea mai buna alegere din perspectiva nevoilor lui, dar asa am gandit atunci. Imi asum, ma iert si incerc sa ii ofer acum copilului meu ceea ce are el nevoie, atat cat pot. Si ma refer in primul rand la timp si la atentie.
Recunosc ca nu tot timpul de seara ii este dedicat copilului. Imi “fur” si eu cateva clipe pentru mine. Cred ca si noi, ca parinti, avem nevoie de cateva momente in fiecare zi, doar pentru noi. Asa ne echilibram, ne regasim linistea si putem sa ne oferim intru totul copiilor. Chiar daca nu ne iese mereu la fel de bine. Chiar daca nu mereu la fel de mult. Important e sa fim acolo, cat de mult putem noi, dar sa fim cu adevarat acolo, prezenti nu doar fizic, ci cu toata fiinta noastra.
Sa aflu ca nu sunt singura in “nebunia” asta este un moment si de bucurie, dar si de tristete in acelasi timp. E de bine ca tot mai multi parinti inteleg nevoia de “a fi” impreuna, nu doar alaturi de copil, dar in acelasi timp este trist sa afli ca tot mai multi copii simt si verbalizeaza chiar aceasta nevoie de a fi cu adevarat cu parintele sau.
Copilul este prioritatea mea
“Nu exista din pacate o scoala reala pentru parinti. Eu mi-am invatat lectiile si acum copilul este prioritatea mea. Familia este prioritatea mea. Desi petreceam timp cu ea, am aflat ca nevoia ei de mine este mult mai mare. Am renuntat la ideea de bona si acum imi construiesc programul in jurul ei”, a marturisit Andreea Marin, in cadrul evenimentului de lansare a campaniei initiate de Itsy Bitsy FM si alti lideri de opinie, specialisti psihologi, cu sprijinul Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptiei, campanie ce isi propune sa schimbe relatia dintre copiii si parintii din Romania.
Cu aceasta ocazie, am aflat de la Nadia Tataru, fondator si director al postului de radio care mi-a intrat la suflet cu mult inainte de a deveni mama, chiar inainte de a avea in proiect un astfel de traseu, ca 6 din 10 copii din Romania spun ca nu petrec suficient timp cu parintii lor si ca doar 24% dintre parinti sunt de acord cu acest lucru, probabil pentru ca multi parinti inca nu fac diferenta intre timp alaturi de copil si timp de calitate petrecut impreuna cu copilul lor.
Campania s-ar putea intitula “Cel putin o ora pe zi de timp de calitate parinte-copil”, pentru ca acesta este dezideratul initiatorilor si mesajul pe care isi doresc sa-l transmita parintilor din intreaga tara. Eu as adauga, la fel ca si Andreea Marin, “si o zi pe saptamana dedicata exclusiv copiilor”.
Si as propune reprezentantilor Ministerului Educatiei, asa cum am sugerat si in timpul evenimentului, sa sustina campania prin includerea in programele scolare – care oricum sunt in continua schimbare – a unor activitati impuse parinte-copil. O zi din “Saptamana Altfel” ar putea fi dedicata exclusiv activitatilor parinte-copil, indiferent ca sunt in cadrul scolii sau in afara ei. In alte tari sunt nenumarate astfel de zile, pornind de la Ziua Mamei, Ziua Tatalui, pana la diferite actiuni de voluntariat care se fac impreuna cu intreaga familie.
Initiatorii acestei campanii sustin si un proiect de lege, deja existent, de includere a zilei de 1 iunie in lista zilelor libere, in dorinta de a transforma Ziua Copilului in Ziua Copilului impreuna cu Parintii sai. Tare mi-e teama ca multi parinti ar transforma ziua aceasta libera in zi de mers la Mall sau de iesit cu prietenii la un gratar. Eu as face-o zi de activitati parinte-copil in scoli si gradinita. Dar nu de bunici-copil sau bona-copil, ci de parinte-copil. Asa cum, atunci cand copilul este bolnav, un parinte isi poate lua concediu medical sa stea acasa cu copilul, tot la fel, de 1 iunie, parintele sa isi poata lua o zi in plus de concediu pentru a participa la activitatile parinte-copil.
Din pacate, stiu ca sunt parinti pe care trebuie sa ii impinsi de la spate sa iasa putin din zona lor de confort. Dar impinsi de la spate si prin actiuni repetate, astfel de momente pot deveni obisnuinta, pot intra in rutina zilnica sau saptamanala si copiii, si intreaga familie sa aiba foarte mult de castigat la nivel emotional si relational.
“Atentia fata de copilul tau nu se poate amana. Daca amani azi, amani maine, s-ar putea ca mai tarziu sa nu mai vina el la tine. Si mai tarziu o sa vrem noi sa ne dea copilul atentie si nu vom mai reusi sa o obtinem”, a adaugat si Virgil Iantu, sustinator al campaniei.
Decalog pentru parintele modern
Studiul realizat de Open I Research, la solicitarea Itsy Bitsy FM, referitor la timpul petrecut de copii impreuna cu parintii lor, ofera baza si pentru creionarea portretului parintelui predispus sa nu acorde timpul de calitate necesar copilului sau. Acesta este cel mai adesea ocupat, mereu pe fuga, petrece mult timp in compania tehnologiei, desi se afla in aceeasi camera cu copilul. (Si iar imi revine in minte o imagine dintr-o vacanta de sarbatori cu o familie formata din mama, tata si copil, in care fiecare dintre parinti aflati de-o parte si de alta a copilului butoneaza telefonul personal, iar fetita se uita cand la unul, cand la altul, vanand parca secunda in care privirea parintelui se ridica din ecranul telefonului). Acest parinte recurge adesea la recompensarea absentei timpului de calitate prin cadouri. Si multi parinti cred ca temele si navigatul pe Internet impreuna cu copilul inseamna timp de calitate, ceea ce de multe ori nu este resimtit la fel si de copil.
Asa ca initiatorii campaniei au formulat si un prim decalog pentru parintele modern, ocupat:
- Petrece o ora de calitate pe zi impreuna cu copilul, fara tehnologie
- Ofera-i 100% din atentia ta copilului in acesta ora
- Cere parerea copilului tau de macar 2 ori pe zi
- Ofera-i cel putin 1 incurajare pe zi
- Poarta minimum 3 conversatii pe zi cu copilul
- Timp de 30 de minute pe zi, implica-ti copilul in activitatile casnice
- Intreaba copilul macar 1 data pe zi cum se simte. Incurajeaza-l sa isi exprime emotiile
- Invata-ti copilul cel putin 1 lucru nou pe zi, pe limba lui, folosind povesti si desene
- Invata 10 jocuri ale copilului tau
- Pregateste-ti bebelusul de mic: citeste-i, vorbeste-i, arat-i lumea din jur, chiar daca nu iti raspunde.
0 comments