Evenimente

Conteaza cum spui povesti

By  | 

Din motive de sanatate, nu am ajuns la Future of Media 2016. Dar asta nu inseamna ca nu am urmarit. Din fericire, exista transmisiune live online. Si chiar daca nu am urmarit chiar toate discutiile, fiind la birou (pentru ca, mort – copt, mergi la munca), am retinut mesajul de final, al primului panel, al Adei Rosetti: continutul este cel care atrage si conteaza mult cum spui povesti, fie ele scrie, video sau audio, fie online, la tv sau la radio.

Cand ma gandesc ca atunci cand am intrat eu in presa, nu toate redactiile cotidianelor nationale aveau calculatoare, mai erau unele in care jurnalistii foloseau masina de scris, mi se pare fantastic cum astazi totul se intampla online.

Iar discutiile despre “roboti” care pot sa scrie singuri stiri, preluand paragrafe, tipare, sau despre “virtual reality”, cu posibilitatea de a simti nu doar de a vedea si a te vedea la Roland Garros, chiar pe teren, in rolul unui jucator, spre exemplu, imi provoaca usoare ameteli.

Si ma gandesc cat de mare va fi groapa intre generatii. Ma si vad in rolul parintilor nostri, pe care cu greu i-am convins la inceput sa aiba un calculator in casa si sa descopere potentialul informativ al lumii online. Din fericire, ei se descurca astazi foarte bine. Dar ma intreb daca si noi, cand vom fi mai copti, ca sa nu spun batrani neaparat, si vor veni copiii si poate chiar nepotii la noi cu viitoarele “new media”, vom fi la fel de capabili sa ne adaptam.

Sunt de acord insa ca, indiferent de momentul in care s-a aflat, se afla si se va afla media (mass media) in general, conteaza foarte mult continutul, modul in care spui povesti si experientele pe care le transmiti, in care il transpui pe cititor/spectator.

Imi place sa cred ca perioada aceasta in care publicul este pacalit si momit cu titluri nu tocmai oneste, in goana dupa click-uri si, prin urmare, dupa bani, va trece. Si ca, intr-un final, continutul adevarat, bun, va iesi la suprafata. Asa cum apa trece, pietrele raman, asa cred ca si superficialitatea in care inotam astazi va trece si va supravietui calitatea. Cel putin eu asta sper. Ca va veni ziua cand vom scapa de toate aceste forme fara fond si vom putea citit si spune povesti frumoase, pentru minte si suflet.

Pe langa asta, mi-a mai placut fostul coleg de breasla, Petrisor Obae, care spune lucrurilor pe nume, cam cum face si pe Pagina de Media, fiind vazut de multi ca un optimist. Dar cred ca i se trage de la presa scrisa pe model “olde school”, cand unul dintre principiile principale ale media era exact acela de educare a cititorului, a publicului, nu doar de informare si, cu atat mai putin, de convingere la un click si-atat.

In primul panel, despre media si advertising, au vorbit:

“Democratia vine cu bune si cu rele. Vreau sa cred ca presa este unul dintre lucrurile bune si sper ca asa va fi in continuare.” – Petrisor Obae, Pagina de Media

“In zona radio, piata este polarizata, nu vad schimbari majore. Nu vad o retea de independente. In urmatorii ani, nu vad ca online-ul sa rupa din celelalte medii.” –  Bogdan Stratula, Radio Seven

“Content-ul este cel care va genera audienta” – Daniel Klinger, AG Radio Holding

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *