
Evenimente
Copiii isi influenteaza parintii
Stiu ca exista un principiu in comunicare si publicitate, care spune ca nu se targeteaza copii, ca nu se comunica direct cu copiii. E clar ca acest lucru nu este chiar adevarat, pentru ca stim deja ca cei mici, chiar inainte sa faca primii pasi, prind din zbor toate jingle-urile si mesajelor cheie ale reclamelor de la tv. Plus, studiile recente arata ca acesti copii nu sunt simpli spectatori, ci au devenit influenceri in special in univers micro, in familie. Copiii isi influneteaza parintii cand vine vorba de achizitii.
Consumatorul e pe smartphone, companiile da si nu
71% dintre parinti isi intreaba copiii inainte de a cumpara ceva, a anuntat Traian Nastase, Managing Partner, iSense Solutions, in cadrul evenimentului Future of Media 2016, citind rezultatele unui sondaj despre consumatori de publicitate.
Copiii se nasc intr-o lume cu acces la informatie. Poti spune ca se nasc in fata televizorului sau cu un gadget in mana. Vad si afla foarte multe lucruri, vin ei si isi informeaza parintii despre noile aparitii pe piata de jucarii, filme de animatie, carti si nu numai.
Dar cred ca procentul mare de parinti care se lasa “influentati” de copii este rezultatul unui cumul de transformari. Pe de o parte, da, intr-adevar, copiii sunt la curent cu toate noutatile, poate mai mult decat noi adultii. Dar, in acelasi timp, cred ca suntem constienti si de faptul ca importanta copilului in ochii parintelui s-a schimbat. Astazi, parintele nu mai priveste copilul doar ca un copil mic care nu stie nimic, ci ca pe un membru egal al familiei, care are drepturi egale cu ceilalti membri, care are dreptul la o parere, care stie ce vrea, ce ii place si ce i se potriveste. Si parintii chiar incurajeaza exprimarea opiniilor celor mici, din dorinta ca acestia, mai tarziu, cand vor fi mari, sa aiba aceeasi constienta de sine si capacitate de a spune ce vrea si a cere ce merita.
Ce mai spune sondajul:
- citim mai putin reviste si ziare tiparite – asta nu cred ca e o noutate, ca doar nu si-au facut toate publicatiile si versiune online degeaba
- cautam informatii din ce in ce mai mult in online si in special pe smartphone – e mai practic, la indemana, si abonamentele telefonice cu internet sunt relativ accesibile, plus ca sunt suficiente spatii cu Wi-Fi
- cand ne uitam la tv, doar 7% dintre noi nu fac si altceva; in rest, ne uitam pe smartphone (64%), stam pe calculator (57%) sau utilizam tableta (27%)
- continutul video este urmarit in special pe calculator si smartphone, pe Youtube si Facebook
- dintre companii, cele mai mici folosesc mai mult internetul ca si canal de comunicare – probabil pentru ca e mai ieftin per capita sau poate sunt mai deschisi la nou 😀
- tinerii cauta in special in online, in special pe smartphone, pe langa videoclipuri si socializare, multa informatie utila si mai ales practica (de tipul DYI)
Frumusetea imperfectiunii live
Claudia Chirilescu, owner Spoon, a prezentat doua dintre tendintele momentului:
- Livestreaming
- Facebook le prioritizeaza in feed; trimite notificari daca cineva face livestreaming, ceea ce se traduce prin potential de reach organic
- Consumatorul vrea acum – livestreaming poate fi solutie pentru a-l tine prins
- Recomandari: interactiune, salut general, salut pe cei pe care ii vezi ca intra, sa raspunzi la commenturi, sa faci scenariu si repetitii, repetati info (pentru ca unii intra mai tarziu), sa mai schimbi ce e in material, pentru ca fiecare reactioneaza diferit (la peisaje, la close-up, la chipuri), editeaza inainte de postare, taguieste locatie si persoane, pune hastag, linkuri
- Efectul “pratfall”
- Efectul de “pratfall”, ceea ce noi putem numi si frumusetea imperfectiunii, inseamna tendinta de crestere a aprecierii si admiratiei fata de cineva, dupa ce acesta greseste
- Cand cineva e admirat, e vazut ca perfect, cand greseste ii creste gradul de simpatie, pentru ca e vazut mai uman
- Personalitatile perfecte par ca ne tin la distanta; dar imperfectiunea te apropie, pare mai aproape de tine, mai real etc
- Imperfectiunea atrage atentia, starneste curiozitatea
Storytelling sau puterea povestii
Costin Velicu si Alex Cotet, de la Vice, au povestit despre importanta povestii in comunicare/marketing.
Va amintiti replica din “Filantropica”? Mana intinsa care nu spune o poveste nu primeste. Cam asa si cu publicitatea/comunicarea. E din ce in cei mai greu sa convingi, daca nu spui nimic, nu spui o poveste, ceva cu care publicul sa rezoneze, care sa starneasca niste emotii, sa creeze niste experiente.
Astazi nu mai este “iti spun eu cum se face”, ci “iti spun ce am trait” – si poate tu esti ca mine, sunt sarac ca tine, sau mai grasut ca si tine etc. Suntem la fel, ne putem intelege unii pe altii, putem accepta opinia si propunerea celuilalt.
Comunicarea trebuie sa plece de la acceptarea unor realitati cotidiene, dure cateodata. Trebuie sa iesi putin de pe drumul batatorit, sa vii in momentul prezent.
Astazi sunt foarte multi creatori de continut. Toti utilizatorii de Facebook, spre exemplu, sunt creatori de continut. Dar nu orice continut este o poveste. O poveste care se construieste cu aceeasi pasi care un basm clasic sau un scenariu de film.
Baietii de la Vice au spus lucruri interesante, au venit cu exemple din experienta, cu o prezentare dinamica, dar in unele momente aveai impresia ca nu e o prezentare la un eveniment despre media, intr-un panel despre inovatie si marketing, ci un soi de prezentare de vanzari a serviciilor proprii in fata unor potentiali clienti. “Hai sa va spunem ce facem noi la Vice”, “la Vice noi nu facem asa” sau “noi, la Vice, facem asa”. Oricum, pe parte de poveste, storytelling, sunt de acord cu ei. Eu, spre exemplu, sunt fan al reclamelor companiilor mari, de telefonie mobila sau bauturilor carbogazoase, in preajma sarbatorilor. Simti atmosfera aceea de Craciun! Si am vazut si alte reclame in timpul anului care transmiteau multe emotii, care te punea pe ganduri, care trezea nostalgie sau dor de cei dragi.
0 comments