Parenting

Copiii nu pierd materie sau note, copiii pierd viață și timp – cu prieteni și colegi, cu învățător sau diriginte

By  | 

Copiii pierd materie. Se face școală online. Dar se recuperează și la toamnă. Copiii nu au medii încheiate. E ok și cu notele de până la mijlocul lui martie. Și fără teze. Și s-a rezolvat. Nu, nu s-a rezolvat.

Pierderile cele mai mari ale copiilor nu stau în materia din manuale sau curriculă și nici în notele sau mediile din catalog.

Copiii pierd viață și timp, timp care nu stă în loc, timp pe care l-ar fi petrecut cu prietenii, cu colegii, cu învățătorul, educatorul sau dirigintele.

Poate chiar ultimul timp cu aceștia, pentru că sunt copii la grupa mare, clasa a IV-a, clasa a VIII-a și a XII-a, care la toamnă vor avea alți profesori și colegi.

Și pierd fix acel moment unic în care și-ar fi luat la revedere unii de la alții, ar fi depănat împreună amintiri, s-ar fi distrat la acel banchet.

Poate voi credeți că nu contează.

Eu îmi amintesc de anul V de liceu. Ultimul an.

În liceul nostru exista tradiția unui soi de spectacol cu toate clasele a XIII-a, pe o scenă din sala de sport. Fiecare clasă își gândea propriul program, cu muzică, dans și mai ales puțin teatru cu glume legate de pățaniile din cei cinci ani de liceu.

Ne-am pregătit și noi. Am scris niște glume, am compus niște cântece, am împărțit roluri, am repetat în pauze.

În paralel cu pregătirile pentru BAC.

Și cu câteva săptămâni înainte de închiderea anului și de festivitatea noastră, profesorii intră în grevă. Și la revedere festivitate de închidere a anului, și încheiat medii cu ce note avea fiecare și cât pe-aci să nu dăm nici BAC-ul.

O să râdeți poate, dar eu aș fi vrut să am amintirea unei festivități de încheiere, a spectacolului pe care îl gândisem noi să îl punem pe scenă. Ne-ar fi ieșit oare? Am fi fost aplaudați? Clasele paralele ar fi reușit ceva mai tare? Nu vom știi niciodată.

Știu doar că noi atunci am pierdut un timp din viață care nu se mai întoarce.

La fel și copiii de azi.

Iar eu cred că peste ani își vor aminti mai degrabă faptul că au pierdut un bachet, o ultimă excursie cu doamna sau ultima tabără cu colegii, decât că li s-au încheiat mediile doar cu o notă și fără o teză și care au fost mediile acelea.

Așa că întreb: pe lângă școală online – pentru materie, note, examene, punem și niște susținere emoțională pentru sufletele lor, pentru încrederea în sine, pentru capitole de viață frumos încheiate, pentru prietenie și spirit de echipă, pentru valorile pe care trebuie să le ducă mai departe cu ei în viață și chiar să le folosească mai târziu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Facebook
Facebook