Evenimente
Cum arata astazi un parinte inteligent. Si un eveniment despre cultivarea inteligentei parentale
Vorbeam zilele trecute cu niste prietene despre cat de greu este sa fii parinte. Dincolo de noptile nedormite sau mofturile de la masa, e o viata noua la care trebuie sa te adaptezi. Si dupa cateva glume despre cursurile de parinteala, una dintre ele spune: „Trebuie sa fii inteligent. Nu exista vreun manual?” Ea glumea, dar nu e tocmai de glumit.
Mi-am amintit de inteligenta parentala, un subiect caruia i se acorda tot mai multa atentie in randul celor interesati de parenting.
Si m-am gandit sa il intreb pe Gaspar Gyorgy, psiholog clinician si psihoterapeut relational, autorul cartilor „Copilul invizibil” si „Revolutia iubirii”, cum arata astazi un parinte inteligent.
„Parintele inteligent sau adultul cu inteligenta parentala, arata ca orice alta fiinta umana – are maini, picioare, inima si o minte – insa ceea ce-l diferentiaza sunt comportamentele in care se implica.
Acesta este constient de faptul ca iubirea nu este suficienta, atunci cand vine vorba despre nevoile de dezvoltare ale unui copil, si crede in faptul ca stiinta numita parenting il poate ajuta in dansul relatiei parinte-copil.
Este adultul care nu se ascunde in spatele minimizarilor sau al negarii, dar nici al criticii, dispretului sau ignorarii, ci cauta cu multa curiozitate sa se inteleaga pe sine si sa-si descopere copilul. Actiunile, gesturile si comportamentele acestuia sunt ghidate de curaj, compasiune si importanta conectarii.
Nu este cu nimic mai bogat sau mai sarac, decat majoritatea semenilor sai, dar in mod sigur este mai uman si flexibil in ceea ce priveste stabilirea de reguli, valori si limite de relationare.
Acesta a renuntat la perfectiune si echilibru, cautand, zi de zi, sa raspunda prin bunatate nevoilor de baza ale copilului – siguranta, hrana, relationare, joaca, lectura, odihna si multa multa validare emotionala.”
Gaspar reuseste de fiecare data sa dea raspunsuri pe cat de clare si concise, pe atat de provocatoare, in sensul in care reusesc sa iti starneasca dorinta de a afla mai multe.
Si cum stiu ca si voi aveti intrebari si va doriti in primul rand o relatia „desteapta” cu copiii vostri, va povestesc despre un eveniment ce va avea loc in ultimul weekend din aceasta luna, la care unul dintre speakeri este chiar Gaspar Gyorgy.
Eveniment „Cultivarea inteligentei parentale prin curaj, compasiune si conectare”
- Cum ar arata viata ta acasa, daca te-ai putea conecta mai usor la copiii tai, starnindu-le atentia, curiozitatea si receptivitatea fata de ceea ce este important pentru voi ca familie?
• Cum ar fi, daca ai observa ca intre voi exista o mai buna cooperare?
• Cum ar fi, daca ati inlocui, cu totii, rigiditatea sau dramele emotionale cu starea de prezenta constienta si flexibilitatea psihologica?
• Cum ar fi, daca adolescentii si copiii si-ar putea exprima mai usor propriile emotii si sentimente, evitand astfel certurile si discutiile inutile?
• Cum ar fi sa stii exact ce sa-i spui copilului, pentru ca creierul acestuia sa treaca de la starea de reactivitate la cea de receptivitate?
• Cat ati fi cu totii de fericiti daca tu, ca adult, ai avea informatii corecte si validate stiintific despre ceea ce este sanatos si ce este nociv pentru starea de bine a familiei tale?
Acestea sunt doar cateva intrebari la care vor fi oferite raspunsuri in cadrul evenimentului „Cultivarea inteligentei parentale prin curaj, compasiune si conectare”.
Evenimentul este organizat de Pagina de Psihologie, in colaborare cu Mozaic Media si Salvati Copiii si are loc in Bucuresti, in data de 29 octombrie, si ii are ca vorbitori pe trei dintre cei mai apreciati experti in psihologie si parenting: Gaspar Gyorgy, Urania Cremene si Diana Stanculeanu (Salvati Copiii).
Conferinta este moderata de Paula Herlo, senior corespondent ProTV si producator al emisiunii „Romania, Te Iubesc!”, si vorbeste despre: nevoile reale ale copiilor, flexibilitatea si inteligenta parentala, impactul relatiei de cuplu asupra dezvoltarii si sanatatii copilului, dar si despre sanatatea emotionala si relationala a intregii familii. Acestea fiind strategiile prin care ii putem ajuta pe copiii zilelor noastre sa-si dezvolte sanatatea mintala si rezilienta, pentru a deveni adolescenti si, mai apoi, adulti curajosi, plini de compasiune si deschisi fata de conectarea umana.
Pentru detalii privind programul evenimentului, precum si conditiile de participare, accesati pagina oficiala a conferintei.
Eu sunt tare curioasa si abia astept sa aflu mai multe informatii de la cei trei experti, aflati pentru prima data pe aceeasi scena. Iar daca aveti intrebari pe care vreti sa le transmit celor trei experti, imi puteti scrie cu incredere si revin cu raspunsurile ulterior.
Carmen
October 18, 2017 at 12:49 pm
Din ce am citit în articol, mulți părinți suntem pe drumul cel bun. Ne informăm, încercăm să fim varianta cea mai bună de părinți care putem fi. Abia așteptăm impresiile post-eveniment.
iulianaroca
October 20, 2017 at 1:11 pm
Si eu astept cu nerabdare evenimentul. Sper sa vin cu informatii noi. Asta astept mereu de la evenimentele de acest gen: ceva nou, un pont, un sfat util.