Ganduri. Amintiri

De ce nu mi-a placut (la fel de mult) Supravietuitorul, varianta autohtona

By  | 

Recunosc ca, de cand am vazut primul promo cu “in curand” pentru primul sezon al show-ului Supravietuitorul, am fost tare curioasa. Am vazut multe sezoane din Survivor-ul american si chiar voiam sa vad ce au reusit sa faca romanii din acest format de emisiune.

Nu am vazut toate episoadele variantei autohtone, dar stiu ca de la bun inceput m-a socat modul de “copiere” a emisiunii. In sensul ca, foarte, dar foarte multe din replicile lui Bucurenci erau pure traduceri ale replicilor lui Jeff Probst, gazda show-ului american. Dincolo de faptul ca, cei care au vazut sezoanele originale stiu, chiar si la Jeff se vede o imbunatatire ca prezentator de la un sezon la altul pana la a avea, intr-adevar, anumite expresii standard in momente cheie (gen consiliul tribal), din pacate unele expresii nu suna la fel de bine in limba romana. Nu ca n-ar fi corect gramatical, ci pur si simplu muzicalitatea este alta. La Jeff te tine in fata ecranului, la Dragos suna insa fortat. Si, sincer, n-am inteles de ce nu puteau fi adaptate, schimbate chiar, ci doar traduse ad literam. Dar, sa zice, ca poate asa au cumparat formatul, cu tot cu replicile gazdei. 😉

In schimb, a fost schimbat formatul, in special regulile Insulei Exilului si modalitatea in care sunt alesi finalistii. Si interactiunea cu juratii. E adevarat ca si jocul original Survivor s-a schimbat. Daca in primele sezoane era vorba de supravietuire in sensul clasic – cine rezista fara conditii, cu efort in probe, cine se adapta cel mai bine mediului natural din jungla, cu timpul s-a trecut mai mult la supravietuirea sociala, unde a intervenit strategia in joc, au aparut aliantele si, cum altfel?, mancatoriile pe la spate.

Imi amintesc ca atunci cand am vazut eu prima data un sezon Survivor ma uitam crucis si nu intelegeam cum pot fi oamenii atat de fatarnici, cum pot minti cu atata nonsalanta si chiar sa fie apreciati pentru asta. Acum am ajuns sa traiesc intr-o lume in care uneori e chiar mai rau decat in Survivor. Probabil ca si la americani, in vremurile in care se facusera sezoanele pe care le vedeam eu, era cam la fel. Si a trebuit sa ajung sa fiu intr-o lume similara ca sa inteleg jocul.

A, si sa nu uit! In “Survivor” nu exista tablete! Inteleg ca e un sponsor, fara de care show-ul nu era posibil. Dar chiar asa? Sa transmiti mesaje in jungla cu tablete roz?

Si, bineinteles, apa de dinainte de probe. Care iarasi in versiunea originala cred ca ar fi fost un soi de blasfemie.

Habar n-am cat din show-ul autohton a fost regizat, cum am auzit niste insinuari, sau cate dintre “interviurile” participantilor din timpul concursului sunt “sfatuite” de organizatori, cert e ca Supravietuitorul romanesc nu mi-a parut la fel de convingator. E drept ca “Survivor”, ca si format, nu e tocmai un serial care sa te prinda din prima.

Eu imi amintesc ca primul sezon pe care l-am vazut, acum vreo 13 ani cred, a fost intr-o zi de weekend, cand AXN avea un maraton Survivor. Din primele episoade n-am inteles nimic. Apoi m-au prins probele. Ca, intr-un final, sa ma tina pe loc dorinta de a intelege de ce oamenii se comporta asa. Recunosc insa  ca si acum, daca mai vad un episod american, astept mai mult probele, ca partea aia de “strategie” ma depaseste. Clar, eu n-as fi un supravietuitor! :)

Castigatorul nu m-a surprins neaparat. Am vazut castigatori mai necastigatori si la americani, incepand chiar cu primul sezon. Cred ca intr-un singur sezon, oricum de pe la inceputuri, cand accentul era pe supravietuirea la mediu, nu pe strategii, a fost apreciat si a castigat omul care a muncit cel mai mult, si-a ajutat tribul cel mai mult si a fost cel mai onest. In rest… ca si in viata. Acum, pe bune, cati din oamenii care chiar muncesc, ii duce capul si isi dau silinta, sunt apreciati la adevarata valoare? Si cati sunt pe pozitii de conducere dintre cei care le au cu planurile si strategiile pe la spate?

Eu personal, daca va fi si sezonul al doilea, ii voi mai da o sansa.

Dar, daca ar fi sa vorbim de formate de televiziune, tare as vrea sa vad daca cineva va aduce si la noi “The Amazing Race”, care mi se pare net superior show-ului “Survivor”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Facebook
Facebook