Stiri. Comunicate

Digitaliada. Sansa la un alt destin, la un click distanta

By  | 

“Domnisoara, n-am avut cum sa imi fac tema. Am cules rosiile cu mama”.

Familiile copiilor din clasa mea aveau alte preocupari. Firesti, de altfel. Erau familii de la tara, cu venituri mici sau deloc, care traiau din munca proprie in gradina sau la camp.

Copiii veneau ingrijiti la scoala. Lipseau doar daca erau bolnavi. Dar cumva puteai citi in ochii lor ca nu visau la alta viata decat cea pe care o aveau deja acasa. Si, sincer, la acea vreme nici nu stiu daca putea cineva sa viseze mai mult pentru ei.

Si astazi, in multe locuri din aceasta tara, copiilor nu se prezinta un alt drum. Trebuie sa aiba grija de curte, de animale, de ceilalti frati, de casa, si cam atat. Nu stiu cati isi imagineaza ca se poate si altfel si ca si ei ar putea avea alt destin.

De aceea, programul Digitaliada mi se pare extraordinar. Pentru ca le ofera copiilor de la tara sansa de a visa la o alta viata.

Digitaliada a fost lansata de Fundatia Orange anul trecut. Printr-un proiect pilot, 10 scoli gimnaziale de la sate au fost dotate cu 10 laboratoare digitale. Fiecare scoala a primit laptopuri si tablete smart, dar au fost oferite si tablete pentru lucrul individual al elevilor pentru orele de matematica si informatica.

“Haideti, doamna, de calculatoare ne arde noua?”

Avand experienta predarii intr-o scoala de la tara, inteleg perfect reticenta parintilor, chiar daca poate exprimata in alte cuvinte decat cele de mai sus. La ce le trebuie lor tableta la cules rosii sau cartofi? Si alta treaba n-au acum copiii decat sa se joace pe calculator?

Doar ca Digitaliada nu inseamna joaca pe calculator. Ci invatare, educatie, sansa la un alt destin, la alte jocuri decat cele necalificate.

Digitaliada presupune lectii moderne pentru elevi, dar si ore de training pentru profesori, precum si lectii deschise pentru parinti. Iar introducerea in aceasta lume digitala i-a adus pe toti mai aproape. Copiii au descoperit ca scoala poate fi si interesanta, si provocoatoare. Tot ei le-au deschis usile parintilor spre un nou univers, iar discutiile de acasa au si alte subiecte, chiar si vise.

Iata rezultatele, pe scurt, ale proiectului pilot.

Anul acesta, au fost adaugate in program alte 20 de scoli din tara. In plus, a fost create platforma digitaliada.ro, care incurajeaza crearea si postarea online de continut digital educative ce poate fi folosit de elevi sau profesori din toata tara. In prezent, pe platforma sunt disponibile peste 250 de astfel de materiale digitale educationale.

Despre educatie, copii si digital, am mai scris si:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *