Evenimente
Dragi mamici, lasati goana dupa perfectiune! Mesaj pe sufletul meu, la Social Media for Parents 2018
Va spuneam ca am fost la Social Media for Parents 2018, evenimentul anual dedicat bloggerilor de parenting. Doamne, ce bucurie am trait sa primesc un asa mesaj chiar din prima parte a evenimentului: mai usor cu goana dupa perfectiune! Si eu care incepusem sa cred ca sunt singura „nebuna” care gandeste ca e prea multa presiune pe respectat litera cartilor de parenting, ca prea alergam spre „parintele perfect”, Dumnezeu stie ce-o mai fi insemnand si asta!
Si ca sa nu ziceti ca vorbesc vorbe, hai sa va spun mesajele speakerilor care pe mine personal m-au uns pe suflet.
Otilia Mantelers, trainer in parenting
- Oricate sfaturi am primi, trebuie sa trecem prin procesul nostru si sa avem bunatate fata de noi.
- Vreau sa fiu o mama perfecta. Dar asta nu e vocea mea. E vocea altcuiva care mi-a spus in copilarie ca am gresit, ca nu sunt buna, ca trebuie sa fiu perfecta.
- Parentingul a devenit despre a fi perfecti: nastere naturala, alaptat neaparat, scutece bio, mancare bio, parenting perfect.
- Sa nu mai alergam dupa perfectiune. Sa mai lasam cursurile si cartile. Sa fim mai blanzi cu noi ca parinti.
- Sa fim onesti cu noi si cu copiii nostri. Mama mai greseste, tata mai greseste. Suntem umani. Dar e adevarat ca in online nu trebuie sa afisezi toata umanitatea, pentru ca heaterii abia asteapta sa te atace.
Mihaela Bilic, nutritionist
- Cred ca nu exista ceva mai greu in 2018 decat sa fii parinte. Mai ales avand atata informatie la indemana. Acesta e paradoxul! Cu cat incercam sa atim mai mult, cu atat ne incurcam mai tare, nu mai stim ce stim si nu mai stim in ce sa avem incredere.
- Cand vine vorba de mancare, daca e vorba de propria fiinta ne putem asuma niste decizii, sa mai facem niste greseli. Dar cand luam decizii pentru copiii nostri e alta presiune, dar tot despre noi e vorba. Nimic din aceasta presiune nu e buna pentru copil.
- Dramatizam prea mult lucrurile. Cu cat incercam sa fim mai perfecti, cu atat este mai penibil in fata copiilor.
- Copiii se nasc cu instinctele perfecte si in contact perfect cu fiinta lor. Indiferent de varsta, cand vine vorba de mancare functionam pe baza de instinct. Natura ne-a facut pofticiosi, mancaciosi, dezordonati etc. Daca ne certam pe noi, e o treaba, dar daca ii certam pe copii pentru asta e o problema.
- Lasati copilul sa manance si fainoase, atata timp cat e sanatos, activ si normo-ponderal.
- Dulciurile nu sunt alimente, ci produse de rasfat. Copilul trebuie sa faca diferenta de mic, ca acele produse dulci sunt un fel de premiu.
- Cand alegeti mancarea copilului, sa fie cat de simplu, cat mai putin prelucrat industrial. Orice copil hranit cu mancare in casa este un copil bine hranit. Lucrurile simple pot fi mai sanatoase si mai placute de copil.
- Un copil arata cum sunt parintii cu adevarat.
- Copiii vor manca intotdeauna ce mananca restul familiei, ceea ce a gatit el (a fost implicat in prepararea mancarii).
- La capitolul de mancare: relaxati-va! Raportati-va la imaginea lui si la bunul vostru simt! Fiti alaturi de copii, la masa! Copiii se hranesc mai mult cu afectiunea si atentia voastra, decat cu mancare!
Mirela Horumba, psihologul parintilor
- Mama perfecta exista doar pe Facebook.
- Parentingul poate fi frumos, haios, cu mai mult calm, mai multa disponibilitate.
- De frica de a nu gresi, facem si mai multe greseli.
- De fiecare daca cand facem o greseala – pe care noi o consideram o greseala – ne putem intoarce si o putem recalibra.
- Avem teama ca ne traumatizam copiii. Dar copiii au nevoie de frustrari sanatoase, sa capete rezilienta.
Nu stiu despre voi, dar eu am simtit asa o usurare…
Imi amintesc ca scriam la un moment dat ca mai toate articolele pe domeniu par ca pornesc de la premisa ca parintii sunt varza, ca trebuie reparati, ca trebuie sa respecte nu stiu ce carti, care oricum si ele se bat uneori cap in cap in sfaturi. Si ca, oricum ai da-o, tot ai impresia ca nu esti un parinte bun.
Nu zice nimeni sa nu citesti, sa nu te informezi, dar poate n-ar fi rau sa mai trecem informatiile si prin filtrul personal, sa le mai adaptam la propria personalitate, la personalitatea copilului, la contextul familial si social. Si, cum ziceau si la eveniment, mai usor cu goana dupa perfectiune, mai bine „good enough” (suficient de bun). S-ar putea ca, iesind de sub presiunea asta, departandu-ne de gura si judecata lumii, sa avem mai multe sanse la o relatie mai aproape de perfectiune cu propriii nostri copii.
Pingback: Social Media for Parents. Printre ai tai sau locul unde nu trebuie sa explici cu ce te ocupi - iulianaroca.ro
Pingback: Social Media for Parents 2018. Sindicalizarea bloggerilor și cod deontologic