Parenting
Dragi părinți, profitați de vacanță! Din toamnă treceți iar la catedra de acasă
Dragii părinți, profitați de vacanța de vară așa cum e ea! Din toamnă ne întoarcem iar la catedra de acasă. Și nu o să fie ușor.
Eu îi înțeleg pe cei care vor concediu, vor să plece, să se mai și bucure de momente de respiro. Niciun om nu poate lucra 15 – 20 sau mai multe luni fără o pauză de încărcat bateriile. Și să nu uităm că au fost și trei luni în care au făcut pe profesorul cu propriii copii, în paralel cu munca de acasă.
Și îi înțeleg și de ce vor să plece la greci, la bulgari sau altundeva, în loc să meargă pe plaiuri autohtone. Nu trebuie decât să te uiți pe niște prețuri comparativ și te lămurești imediat.
Și-apoi e normal să vrei să te încarci cu energie, fără să dai faliment, mai ales că știi ce te așteaptă.
Cunosc foarte multe persoane ale căror veniuri s-au înjumătățit sau chiar s-au redus la zero în această perioadă. Și încă și mai multe persoane care se tem că în perioada următoare, în cel mai fericit caz anul viitor, vor rămâne fără loc de muncă.
Oameni pentru care această vară s-ar putea să fie ultima în care își mai pot permite un concediu pe buget mega-redus.
Oameni care, într-un soi de umor negru, se gândesc că măcar la toamnă vor fi profesori acasă full-time.
Pentru că, da, la toamnă când va începe noul an școlar, tot părinții vor duce greul școlii… de acasă.
Scenariile care se anunță pentru școala de la toamnă se bazează tot pe părinți. Că o să fie doar online sau varianta combinată cu o grupă la școală și altă grupă acasă, online, nu se poate fără suportul părinților.
Doar nu ne imaginăm că un copil de 4 ani, de 6 ani, sau mai mare, se poate bucura de beneficiile școlii online, fără suportul unui părinte…
Ce copil poate învăța să scrie sau să citească – online – fără un părinte alături care să îi arate, să îi explice, să îl învețe de fapt acasă…
Cele două scenarii pentru școala de la toamnă sunt discutate la nivel mondial. La noi se urmează doar un șablon. Că noi suntem obișnuiți cu șabloanele – și la examenele copiilor, și la examenele profesorilor (de titularizare, de definitivat, de grade), tot niște șabloane trebuie să respecți (ca să nu zic să tocești) dacă vrei o notă bună.
Am urmărit însă explicațiile din alte țări – peste care la noi s-a sărit – despre varianta de școală combinată, online și tradițional, pe grupe. Atunci când grupa A este la școală, grupa B (sau grupele B și C, în funcție de câți copii sunt într-o clasă și câți în fiecare grupă) va urmări de casă, online, live, lecțiile predate fizic în clasă, la școală. Apoi când grupa B merge la școală, materia merge mai departe, ca și cum ar fi fost și ei în clasă în săptămâna anterioară.
Ceea ce înseamnă pe de o parte că școala, clasa, trebuie să fie dotată cu echipamentele necesare pentru o transmisie live din mai multe unghiuri. Și pe de altă parte, că ce de acasă, trebuie să se descurce singuri dacă au nelămuriri, pentru ca în săptămâna când se vor întoarce fizic în școală să vină cu lecția învățată.
Ne întoarcem deci la suportul părinților. La capacitatea și disponibilitatea lor de a fi profesori acasă. Sau la o altă formă de meditații, că tot am avut oficiali care au recunoscut că școala e pentru nota de trecere, meditațiile sunt pentru note mari.
Sau poate, astfel, legiferăm (fără legi) sistemul de homeschooling, cu copiii înscriși la stat.
Cert e că e cazul să ne bucurăm de această vacanță de vară, așa atipică cum e ea, în speranța că vom avea puterea la toamnă să fim și profesori pentru propriii copii și să mai și muncim… dacă o să mai avem unde.
Știu că nici profesorilor nu o să le fie ușor. Și mă refer la acei profesori implicați, pentru care contează nu doar să bifeze că au predat o materie, ci și că elevii lor au înțeles și se descurcă. Știu că vor fi și profesori care vor încerca să repete materia și pentru cei care vor fi conectați online, ceea ce îi va obliga la artificii pentru a acoperi toată materia stufoasă și greoaie.
Și mai știu că așa-zisele cursuri pe care le vor primi – dacă le vor primi – pentru a fi pregătiți să predea online și să jongleze cu un sistem hibrid, nu le vor da de fapt toate ustensilele necesare. Mai sunt doar două luni de vacanță. Și poate că și profesorii, că sunt și ei oameni, visează la un concediu, nu la cursuri intensive de pregătire pentru școala online.
Așa că, în final, tot nevoia de suport din partea părinților ne întoarcem.
Poate că și părinții ar avea nevoie de suport. Pentru că tot ei trebuie să gestioneze și frica de boală – care ne este atât de puternic insuflată în această perioadă, și nevoia de socializare a copiilor, și ”găurile” din sistemul școlar, și teama pentru siguranța/hrana zilei de mâine a familiei…
Efectele le vom vedea peste un an – doi.
Deci, dragi părinți, profitați de vacanță! Trebuie să fiți pregătiți pentru o toamnă nu tocmai ușoară!
0 comments