Evenimente

Expozitie aeronautica si aerospatiala la Sun Plaza

By  | 

Astazi se deschide la Sun Plaza o expozitie inedita: expozitia aeronautica si aerospatiala ABOVE AND BEYOND, prezentata de Boeing si realizata in colaborare cu NASA si Muzeul de Aeronautica „Smithsonian” din Washington. Sunt asteptati la expozitie toti cei care isi doresc sa exploreze avioanele si navele spatiale care ne vor schimba vietile si lumea. Intrarea este gratuita.

Venita pentru prima data in Romania, ABOVE AND BEYOND este o expozitie interactiva si multisenzoriala care celebreaza puterea inovatiei si bucuria zborului. De la masini zburatoare si avioane supersonice pana la lifturi spatiale si mega rachete, ABOVE AND BEYOND va duce vizitatorii mai repede (Faster), mai departe (Further) si mai sus (Higher) intr-o experienta unica.

zborExpozitia ocupa 578 mp si ofera demonstratii interactive ale inovatiei aviatice fara precedent, de la primele zboruri motorizate pana la cele mai noi inovatii de pe Pamant si din spatiu.

Vizitatorii se pot aventura in cinci galerii care contin zeci de displayuri interactive. Pot urca pana la marginea spatiului cu un lift – simulator sau pot testa designul propriului avion supersonic de vanatoare intr-un concurs de viteza in zbor. De asemenea, familiile sau grupurile de prieteni pot vedea ce simte o pasare intr-un stol, in timp ce participa la o experienta de zbor bazata pe senzori de miscare.

Simularile de zbor, displayurile interactive, realitatea augmentata sunt exemple din ceea ce are expozitia de oferit pentru a intelege mai bine principiile zborului.

Expozitia a mai fost prezentata in Muzeul National de Aer si Spatiu „Smithsonian” (Washington DC), in Centrul Stiintific „Saint Louis” (Missouri), precum si in Muzeul Maritim National (Londra) sau in Centrul Scitech (Arabia Saudita).

La Sun Plaza, expozitia este gratuita si poate fi vizitata la parter si la etajul 1 in Sun Plaza in perioada 1 august – 8 octombrie 2017.

Pentru mai multe informatii intrati pe Facebook sau pe website.

Galeriile expozitiei sunt:

Intrarea

 • Digital Timeline:  Un ecran interactiv arata vizitatorilor calendarul cu inventatorii si inventiile care au transformat lumea prin zbor.
 • Beyond the limits:  Un spatiu circular introduce vizitatorii in centrul expozitiei. Ei beneficiaza de o experienta senzoriala complexa – urmaresc un video de trei minute la o rezolutie uluitoare, cu sunet surround.

Galerii

UP

 • Spread Your Wings: Experienta de zbor in grup, unde, cu ajutorul tehnologiei bazate pe senzori de miscare si grafica video, vizitatorii se transforma in pasari virtuale. Acestia exploreaza fortele zborului – ridicare, greutate, impingere si tragere – in timp ce se inclina sa ia directia sau dau din aripi ca sa zboare.
  • Vizitatorii afla de ce pasarile pot sa zboare si ei nu.
  • Vizitatorii se vad pe un ecran, transformati in mod magic in pasari
  • Vizitatorii migreaza spre tropice in formatie de V
 • Take Flight!: Modele 3D virtuale ilustreaza inovatiile cheie si stiinta din spatele lor. Vizitatorii aleg un model din sase aparate (balon, aeroplan, avion, racheta etc) si apoi zboara cu el si afla cum functioneaza.

FASTER

 • Full Throttle: Principiile aerodinamicii sunt folosite de vizitatori ca sa deseneze virtuale avioane de vanatoare. Apoi, vizitatorii se pot intrece intr-o competitie de viteza in zbor.
 • Shock Waves: Permite vizitatorului sa testeze un tunel aerodinamic.

HIGHER

 • Elevator to Space: Vizitatorii se inalta catre orbita Pamantului intr-un lift spatial din viitor – in timpul urcarii vor vedea imagini din spatiu care le vor taia respiratia si le vor fi afisate informatii despre presiunea atmosferica, temperatura aerului, altitudine. Chiar inainte de intoarcerea pe Pamant, si mai multe ferestre se deschid pentru a oferi o vedere panoramica asupra Pamantului, pentru ca apoi sa urmeze o coborare cu toata viteza.

FARTHER

 • Marathon to Mars: Realitatea augmentata le ofera vizitatorilor sansa de a experimenta zborul catre Marte.
 • Future Spacecraft: Vizitatorii vor putea vedea primii care sunt inovatiile cu ajutorul carora spatiul va deveni accesibil pentru toata lumea.
 • The Light Stuff: Cu ajutorul unui test de rezistenta (cu ciocanul) vizitatorii vor descoperi de ce materialele compozite, usoare si rezistente, ajuta avioanele sa zboare mai departe cu mai putin combustibil.

SMARTER 

 • Space Junk: Vizitatorii au un timp limita in care trebuie sa gaseasca solutii pentru eliminarea deseurilor spatiale.
 • RoboFlyers: Vizitatorii lanseaza proprii lor roboti zburatori.

Afla daca esti pregatit de zbor

Cu ocazia acestei expozitii a fost creata si o aplicatie care, in urma catorva intrebari, iti spune daca esti pregatit de zbor.

Iata aplicatia:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *