
Parenting
Gaspar Gyorgy: Intre cititor si ascultator au loc multe miracole in timpul cititului de povesti
Despre Gaspar Gyorgy am mai povestit aici, pe blog, asa ca nu o sa reiau portretul sau, dar daca doriti puteti sa rasfoiti scrierile felurite cu referire la invataturile sale.
Recent, Asociatia Curtea Veche a realizat, in colaborare cu Gaspar Gyorgy si in parteneriat cu paginadepsihologie.ro, o brosura care promoveaza lectura in familie, prezentand importanta povestilor in dezvoltarea copiilor, pe categorii de varsta. Brosura “Avem nevoie de povesti pentru a creste oameni mari” poate fi descarcata gratuit aici.
Am profitat de ocazie sa rapesc din timpul lui Gaspar pentru a povesti despre povesti prin intermediul unui scurt interviu, pe care va invit sa il parcurgeti mai jos. Si fara sa va stric bucuria de a citi raspunsurile sale, va spun ca o sa va placa
Nu exista viata fara povesti
- Cat de importante sunt povestile in viata copiilor? Dar in relatia parinte-copil?
Poveștile sunt parte din tot ce înseamnă viața unui om. Ne formăm o părere despre Sine, lume și viitor în funcție de poveștile pe care le auzim și pe care începem să ni le spunem după o anumită vârsta. Mintea umană este cea mai mare fabrică de povești din lume și prin urmare putem spune că nu există viață fără povești. În relația părinte-copil poveștile reprezintă o componenta esențială a intensificării legăturii de atașament și un mijloc excepțional pentru cultivarea încrederii.
- Cand incepem sa le citim copiilor si cu ce fel de povesti incepem?
Din timpul nașterii sau din primele săptămâni de viață. Poveștile despre iubire, putere, încredere, respect și siguranță sunt cele de care are nevoie fiecare minte umană la început de drum. Dincolo de conținutul cuvintelor, tonalitatea și comunicarea emoțională non-verbală sunt de asemenea foarte importante.
- Sunt parinti care inlocuiesc cititul, mai ales cand copiii sunt foarte mici, bebelusi, dar si mai tarziu, cu audio-book-uri. Valoarea povestilor ramane aceeasi pentru copii? Dar din perspectiva relatiei parinte-copil?
Valoarea poveștilor s-ar putea să rămână aceeași sau similară, însă se pierde ceva din sacralitatea legăturii părinte-copil. Între cititor și ascultător au loc multe miracole în timpul cititului de povești – compoziția chimică a creierului se modifică, sistemul nervors se relaxaează și crește încrederea în oameni și relații, pe lângă multe alte beneficii psihologice.
- Exista si practica filmuletelor de desene animat pe televizor sau calculator, in locul povestilor citite. Ce parere ai despre aceasta optiune?
Televizorul și device-urile electronice sunt dintr-o altă familie, sub nicio formă nu le-aș menționa la categoria nevoilor umane de bază – așa cum sunt poveștile. Aparatele moderne, în copilăria mica, pot avea funcția unor bone electronice, dar nici într-un caz nu au impactul pozitiv pe care-l are lectura. Nu promovez nici atitudinea extremă în care adultul elimină complet device-urile din viața copilului, însă cred că până la vârsta de doi ani copilul nu are de ce să fie plasat în fața unui aparat electronic, iar după această vârstă cu cât mai puțin, cu atât mai bine.
Sa le citim copiilor cu voce tare chiar si in adolescenta
- In ultima perioada am auzit mai multe pareri potrivit carora basmele copilariei noastre, cu mama vitrega, lupul taiat pe burta, si altele, nu mai sunt potrivite pentru copiii de astazi si ar trebui reinterpretate sau chiar ar trebui sa nu le mai citim deloc celor mici. Cum vezi tu aceasta problema?
Basmele sunt valoroase tocmai prin faptul că au un conținut plin de fantezie și imaginație. Din punctul meu de vedere acestea pregătesc mintea copilului pentru a-și extinde perspectiva asupra vieții. Este adevărat că unele dintre basme au un conținut prea abstract și atunci îi revine părintelui (îngrijitorului) responsabilitatea de a “mesteca” sau “traduce” povestea pe înțelesul copilului. De asemenea, cred și în puterea evoluției și încurajez expunerea copilului la povești moderne și actualizate. Cheia este flexibilitatea părintelui și deschiderea acestuia spre a explora noi dimensiuni ale parentajului.
- In acelasi timp, povestile terapeutice pentru copii castiga atentia tot mai multor parinti. Pot ele inlocui povestea de noapte buna? Sau ar trebui citite doar atunci cand constatam nevoia rezolvarii unei teme a copilului, spre exemplu?
Poveștile terapeutice sunt ca un ceai potrivit în momentele în care răceala dă târcoale în jurul nostru. Este indicat ca adultul să le utilizeze cu înțelepciune și la nevoie. În rest să nu forțăm copiii să asculte povești terapeutice doar pentru că așa considerăm că este bine. Desigur, dacă copilului îi plac foarte mult și cere să-i citim astfel de povești este OK să le avem la îndemână.
- Daca un copil citeste singur, parintele ii mai citeste povesti sau il lasa doar pe el sa descopere singur povestile preferate?
Este înțelept să le citim copiilor cu voce tare chiar și în adolescență. Mulți părinți cad în capcana potrivit căreia după ce copilul a învățat să citească refuză să mai perpetueze rutina cititului cu voce tare. Aceasta este o greșeală, după parerea mea, deoarece este ca în cazul fricii de răsfăț – “nu-l țin în brațe pentru că va deveni un răsfățat”; “nu-l pup decât în somn pentru că i se va urca la cap” etc. Cititul cu voce tare este o formă de cultivare a relației părinte-copil și merită explorată cât mai mulți ani.
Fericiti cei ce iubesc lectura!
- Cat de important este modelul adultului care citeste acasa in fata copilului care abia descopera placerea cititului?
Este foarte important, în special pentru copiii cu un temperament mai activ sau o structură psihologică extrovertită. Copiii vor împrumuta mult din modelele comportamentale la care-i expunem, chiar dacă nu se vede asta imediat. O casă în care există cărți, în care adulții citesc și au o relație de prietenie cu poveștile – este un mediu în care copilul are mai multe șanse să se deschidă față de lectură. Cititul este un proces, care nu poate fi nici forțat și nici impus, înțelept este să-l modelăm și încurajăm dând dovadă de o prezență conștientă.
- “Copilul invizibil” este o carte pe care, din punctul meu de vedere, ar trebui sa o citim toti, parinti sau nu. Spune-mi care este legatura adultului cu povestile, din perspectiva “copilului invizibil”, daca exista una.
Mulțumesc, Iuliana. Îți sunt recunoscător pentru vorbele frumoase. Cu siguranță există o legătură între povești și “copilul invizibil” din fiecare adult. Cu atât mai mult cu cât fiecare dintre noi ne spunem câte o poveste despre cum a fost casa în care am crescut, despre cum am fost iubiți și despre ce merităm de la viață. Cred că aceia dintre noi care au citit în copilărie sunt mult mai norocoși, în comparație cu cei ca mine care ne-am deschis față de lectură mult mai târziu. Însă, mă străduiesc acum să recuperez. Cititul contribuie atât la dezvoltarea structurii noastre psihice, cât și la identificarea unor sensuri și găsirea de strategii variate pentru rezolvarea de probleme. Fericiți cei ce iubesc lectura!
Brosura pentru promovarea lecturii in familie
- In final, povesteste-mi despre brosura “Avem nevoie de povesti pentru a creste oameni mari”, realizat recent, in parteneriat cu Asociatia Curtea Veche. Care este scopul acestei brosuri si ce vor descoperi cei care vor parcurge brosura?
Broșura “Avem nevoie de povești pentru a crește oameni mari” – este încă o dovadă a faptului că #REvoluțiaRelaționalăÎnRomânia a început și că oameni din diferite domenii ne străduim să cultivăm sănătatea relațională sub toate formele ei. În țările civilizate accesul la lectură este liber și ne dorim tare mult ca la fel să fie și în România. Părinții și profesorii să înțeleagă că cititul din plăcere este un predictor mai bun al succesului în viață decât temele sau notele de la școală. Din păcate mulți români încă trec lectura la categoria activităților opționale sau obligatorii – ambele strategii fiind dăunătoare. Broșura este un instrument de conștientizare a importanței cititului în viața unui om și oferă o serie de sugestii pentru părinți și copii, în funcție de nevoile de dezvoltare. Împreună cu Asociaia Curtea Veche și www.paginadepsihologie.ro, am lucrat cu mare drag la acest proiect și ne dorim să ajungă la cât mai multe familii din România – deoarece, avem nevoie de povești pentru a crește oameni mari. Materialul poate fi descarcat gratuit de pe site-ul www.asociatiacurteaveche.ro, secțiunea Resurse.
0 comments