Evenimente

Incep inscrierile la gradinita. Cum alegem gradinita potrivita

By  | 

Incep emotiile pentru parintii care isi inscriu copiii la gradinita. Daca in cazul reinscrierilor, procesul este o formalitate, pentru cei care merg prima data la gradinita lucrurile nu sunt simple deloc.

CAND INSCRIEM COPILUL LA GRADINITA

Cand copilul se apropie de varsta de 3 ani, parintii intra in fibrilatii: inscriem sau nu copilul la gradinita?

Care este totusi varsta potrivita pentru inscrierea copilului la gradinita?

Oana Moraru, expert educational, spune ca cea mai buna varsta pentru inscrierea copilului la gradinita este de fapt varsta emotionala a mamei, nivelul de hotarare al mamei.

Despre beneficiile frecventarii gradinitei si cunostintele pe care un copil le va acumula in timpul gradinitei, am scris recomandarile Oanei Moraru AICI.

De asemenea, AICI gasiti inregistrarea interviurilor mele de la Itsy Bitsy despre scoala si gradinita.

CUM ALEGEM GRADINITA

Mare parte din criteriile de alegere a gradinitei sunt aceleasi cu cele pentru selectarea scolii:

 • distanta fata de casa,
 • feedback-ul parintilor
 • curatenia din gradinita, din salile de clasa si de la toalete
 • activitati optionale si extrascolare

Fiecare criteriu este atent detaliat AICI.

Sunt insa si cateva criterii specifice, diferite, dar extrem de importante in alegerea gradinitei:

Mancarea

Inainte de inscriere, puneti intrebari, cereti exemple de meniuri existente in anul actual de invatamant, eventual sa vedeti bucataria (daca exista una in gradinita).

Va recomand sa puneti intrebari si legate de accesul copiilor cu alimente din afara gradinitei – noi, de exemplu, la gradinita ne-am confruntat cu problema ghiozdanelelor pline de acasa cu tot felul de rontaieli, biscuitei, napolitane, batoane cu ciocolata etc. Pentru ca parintii simteau (nu stiu de ce) nevoia de a le suplimenta copiilor meniul cu ceva de acasa (desi aveau mic dejun, pranz si gustari cu fructe).

La fel, puteti intreba de obiceiurile legate de zile aniversare – daca vin cu torturi din afara, ce tip de tort etc.

Depinde, bineinteles, de ce va doriti si ce se potriveste cu stilul alimentar al copilului.

Va las si cateva linkuri utile:

Activitatile in aer liber

Nu va lasati usor impresionati de curtea frumos amenajata a gradinitei. Aflati mai intai daca cei mici chiar folosesc spatiul exterior in timpul petrecut la gradinita.

Stiu multe gradinite care, desi au suficient spatiu in curte, scot copiii afara de doua-trei ori pe an, eventual spre sfarsitul anului scolar si, din pacate, ii tin afara spre pranz, in soare, doar sa se joace intr-o groapa de nisip si-atat.

Materialele suport pentru activitatile indoor

Stiu ca omul este mai important decat poleiala gradinitei. Dar la varste mai mici, materialele suport pentru activitati sunt esentiale. Carti, jucarii, jocuri, planse, tabla cu magneti, toate acestea sunt foarte utile in desfasurarea armonioasa si eficienta a activitatilor. Si n-ar fi rau sa incercati sa vedeti cum sunt dotate clasele si, eventual, sa intrebati cum au ajuns toate acele obiecte in clasa, din ce fonduri, ca sa stiti la ce sa va asteptati in materie de „donatii” pentru gradinita.

CALENDARUL INSCRIERILOR

Ministerul Educatiei Nationale a anuntat calendarul inscrierilor la gradinita. Astfel, inscrierea la gradinita se va face in doua etape:

 • reinscrierea copiilor care frecventeaza gradinita in acest an scolar si doresc sa o frecventeze si in anul scolar 2017-2018, incepand cu data de 8 mai,
 • inscrierea copiilor nou-veniti incepand cu 22 mai.

Fiecare gradinita va afisa locurile disponibile pentru fiecare grupa, criteriile de departajare, actele necesare pentru inscriere si intervalele orare aferente reinscrierii si inscrierii la gradinita.

Ocuparea locurilor libere, dupa finalizarea procesului de reinscriere, se va face, de regula, in ordinea descrescatoare a grupelor de varsta, respectiv: grupa mare (copii de 5 ani), grupa mijlocie (copii de 4 ani) si grupa mica (copii de 3 ani). In baza HG nr. 1252/2012 si in limita locurilor disponibile, pot fi inscrisi in grupa mica si copii cu varsta cuprinsa intre 2 si 3 ani.

In situatia in care, intr-o unitate de invatamant, numarul cererilor de inscriere este mai mare decat numarul locurilor libere, repartizarea copiilor se va face in ordinea descrescatoare a numarului de criterii generale de departajare cumulate de catre fiecare copil.

Criterii de departaje

Criteriile generale de departajare sunt:

 • existenta unui document care dovedeste ca este orfan de ambii parinti (inclusiv de la o casa de copii, un centru de plasament, plasament familial)
 • existenta unui document care dovedeste ca este orfan de un singur parinte
 • existenta unui frate / a unei surori inmatriculat/inmatriculate in unitatea de invatamant respectiva
 • existenta unui certificat medical de incadrare in grad de handicap a copilului

Acte necesare

Actele necesare inscrierii la invatamantul prescolar sunt:
 • cererea de inscriere,
 • copie certificat de nastere copil,
 • copie C.I. parinte/ tutore/ reprezentant legal,
 • fisa medicala,
 • hotarari judecatoresti (daca este cazul)

Pentru gradinitele cu program prelungit si saptamanal este nevoie de adeverinte cu veniturile parintilor sau alte acte doveditoare ale venitului familial.

Parintii vor completa maxim 3 optiuni pentru unitatile de invatamant in functie de preferinte, iar copiii care nu sunt cuprinsi intr-o gradinita, vor completa o noua cerere pentru a doua perioada de inscrieri. Cererea tip de inscriere in invatamantul prescolar este pusa la dispozitie de gradinite.

IN LOC DE CONCLUZII

Mai aveti doua saptamani la dispozitie sa gasiti “cea mai buna” gradinita.

Ca si in cazul scolii, sugestia mea – daca imi permiteti una – este sa nu mergeti neaparat la pomul laudat, ci sa cautati gradinita potrivita copilului dvs si, mai ales, doamna sau doamnele educatoare potrivite copilului dvs.

Vizitati mai multe gradinite si puneti cat mai multe intrebari (listele din materialele despre scoala, va pot fi de mare folos si pentru gradinita).

La fel, alegerea educatoarei e intr-un fel similara cu alegerea invatatoarei, despre care v-am povestit AICI.

Mult succes! Si curaj! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Facebook
Facebook