Parenting

Invatati-i pe copii sa fie dresori de lei! Despre educatia financiara

By  | 

Educatia financiara nu este despre bani. Este despre viata, spune Adrian Asoltanie, trainer educatie financiara, invitat la Social Media for Parents 2017.

Copiii sunt interesati de domeniu si isi vor lua informatiile din familie, de la scoala, de la gasca din cartier. Important este sa afle intai de la noi, parintii.

Intre 5 si 10 ani, un copil ar trebui sa inteleaga si sa practice:
– cum se castiga banii
– cum se economisesc banii

Recomanadare practica:
– definirea unor activitati pentru care copiii pot fi remunerati, nu neaparat imediat, ci si la final de saptamana, dupa indeplinirea mai multor activitati
–  impartirea banilor primiti in trei plicuri: un plic cu economii, in care pui 50% din bani, pentru obiective mai mari; un plic pentru cheltuieli mici – carti, dulciuri etc, in care se pun 40% din bani, si un plic pentru donatii (banii pentru donatii sunt dublati de parinti, iar donatia se face impreuna cu copilul)

Cerinta unui copil pentru un anumit obiect este o oportunitate de cunoastere: sa afle singur pretul, sa caute alt obiect similar mai ieftin sau alta sursa de achizitie, sa exprime si sa constientizeze motivul real pentru care isi doreste obiectul respectiv.
In plus, pentru copiii mai mari, poate functiona foarte bine urmatoarea explicatie: pentru fiecare kendama originala, Play Station sau alte atractii similare, iti trimiti parintele doua luni la munca (sau tati trebuie sa stea peste program, pana la 9 seara, la birou, toata vacanta de vara).

Nu ii spunem copilului ca nu avem bani, ci “ce trebuie sa facem pentru asta?”. Si il lasam sa vina cu idei, sa gaseasca solutii, sa stranga bani (sau o parte din ei) pentru achizitia produsului respectiv.

Se recomanda folosirea banilor cash, nu pe card – fiind palpabili, e mai usor sa perceapa (si priceapa) ca banii nu apar ca prin magie, ci prin munca.

Mesajul pentru copii: Sa devii dresori de lei. Fiecare leu trebuie sa stea in plicul lui. Leii nostri trebuie sa se uite calm la noi si sa ne intrebe: si acum ce trebuie sa fac?

2 Comments

  1. Schmitza

    July 20, 2017 at 7:38 pm

    Metafora cu dresorii de lei este foarte puternică. O voi implementa și eu :)))

    • iulianaroca

      July 20, 2017 at 7:47 pm

      Asta mi-a placut si mie tare mult! Sunt tare curioasa daca o sa prinda la fi’miu :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *