Interviuri

Ioana Ginghina, despre scoala MiniArtShow: “Noi, profesorii de la curs ne inspiram si de la copii”

By  | 

Pe Ioana Ginghina o cunoasteti din filme si mai ales seriale de televiziune. Ioana Ginghina este totodata si managerul proiectului MiniArtShow, proiect de educatie timpurie pentru copii, in cadrul caruia au fost puse in scena numeroase spectacole pentru copii, pentru toate varstele, nu doar pentru cei mai micuti.

Proiectul include insa si o scoala de teatru si film. Datorita scolii de teatru MiniArtShow am avut sansa de a cunoaste mai bine omul Ioana Ginghina, implicata si dedicata, cu lipici la copii. Am participat la o lectie demonstrativa condusa de Ioana, iar fiul meu a incheiat un an de curs la scoala MiniArtShow, unde a urcat pe scena intr-o piesa creata impreuna cu cei mici, iar acum asteptam scurtmetrajul realizat la ultimul modul de curs.

Ioana are un program foarte incarcat, dar am profitat de cateva momente de ragaz sa ii adresez cateva intrebari despre MiniArtShow si planurile de vacanta, mai ales ca anul acesta MiniArtShow a implinit 6 ani de existenta.

Cum a inceput povestea MiniArtShow si ce inseamna pentru tine acest proiect?

MiniArtShow s-a nascut din dorinta de a face un program creativ pentru fetita mea, care la momentul acela avea 2 ani. Nu existau programe pentru ea, locuiam la bloc in doua camere si cand era urat afara, efectiv nu avem unde sa iesim . Asa am inceput sa caut ce se intampla in alte tari si am creat programul MiniArtShow cu activitati creative care se adresau copiilor cu varsta cuprinsa intre 0-3 ani. Apoi, odata cu cresterea Ruxandrei, s-a dezvoltat si acest proiect, care pentru mine este al doilea copil.

miniartshow

De ce este important pentru un copil sa participe la un curs de actorie? Care sunt beneficiile in dezvoltarea lui? Exista o varsta recomandata pentru inscrierea la un curs de actorie?

Cursurile de actorie sunt extrem de importante in dezvoltarea unui copil, daca ele nu urmaresc neaparat performanta, ci creativitatea si imaginatia copilului.

Avantajele sunt, fara doar si poate, legate de ideea de joc; copilaria reprezinta perioada optima pentru a experimenta actoria, pentru ca atunci jocurile ‘de-a vanzatoarea’, ‘de-a mama si de-a tata, ‘de-a profesorii’ etc. sunt o realitate frecvent intalnita in universul celor mici.

In acelasi timp, actoria este, ca orice joc, legata de controlul furiei si agresivitatii, pentru ca le permite celor mici sa exprime aceste porniri considerate periculoase intr-un mod non-invaziv fata de ceilalti si important in procesul lor de invatare .

Varsta de la care un copil poate fi inscris la Scoala de actorie MiniSrtShow by Ioana Ginghina este de 4 ani.

Ce asteptari ar trebui sa aiba un parinte cand isi inscrie copilul la un astfel de curs?

Depinde foarte mult de varsta copilului, dar este evident ca ar trebui sa se vada schimbari in comportamentul copilului, mai ales daca acesta era o fire mai introvertita.

Insa nu trebuie sa aiba asteptari mari de la performanta actoriceasca pe scena, la final de modul 1, pentru ca asa cum spuneam, in aceasta etapa, de dezvoltare personala a copilului, se urmareste procesul nu succesul.

Asta incerc sa le spun parintilor, ca si eu am facut 4 ani de facultate pana am jucat in primul spectacol de teatru. In rest sunt tot felul de jocuri, discutii, cautari si incercari de personaje, pana ajungi chiar sa faci unul intr-un spectacol.

Cum sunt structurate cursurile MiniArtShow? Pe grupe, pe module si care sunt temele abordate?

De anul acesta am schimbat programa si vom avea doar doua module. Primul modul “Facem un spectacol” va incepe in octombrie si se va termina la inceput de februarie, in acelasi timp cu semestrul I scolar. Apoi vom continua cu modulul 2, imediat dupa vacanta intersemestriala, in care vom face cunostinta cu actoria de film.

Modulul doi se va finaliza cu productia unui scurtmetraj si va tine pana la finalul anului scolar.

Bineinteles ca se va tine cont de varsta,  programa este adaptata pentru fiecare grupa.

cavaler miniartshow

Cand veti relua cursurile, dupa vacanta, si ce va aduce nou modulele din viitorul an scolar?

Cursurile le vom relua de la 1 octombrie.

Din experienta de pana acum am observat ca nu trebuie sa aduc nimic nou in programa initiala, ea functionand foarte bine. Insa niciun an nu seamana cu altul, pentru ca noi, profesorii de la curs ne inspiram si de la copii. Nu poti face un plan fara sa-i cunosti inainte. Deci cumva cursurile sunt adapatate pe energia fiecarei grupe.

Si acum, cateva vorbe despre tine, Ioana Ginghina. Ce mai faci tu? In ce proiecte mai esti implicata si ce faci in vacanta de vara, daca ai vacanta?

Eu, vara aceasta sunt foarte prinsa cu doua proiecte pe care mi le-am dorit. Unul este Pepiniera de Talente, unde am ocazia sa lucrez cu foarte multi copii de toate varstele.

Apoi, din 16 august, incepe Brave Kids , un proiect international la care visez de doi ani sa-l fac si in Romania si anul acesta chiar se intampla.

O sa avem si vacanta in familie, vom merge cateva zile in Delta si cateva zile la Mare in Bulgaria. Am vrea sa vizitam si Grecia, ca in fiecare an, insa nu stim daca ne permite timpul.

Ca tot vorbim despre vacanta, ce le recomanzi copiilor care tocmai au incheiat cursul MiniArtShow pentru aceasta vacanta?

Sa se joace, asa cum ne-am jucat si la curs, sa se joace de-a personajele lor preferate, sa citeasca sau sa-si imagineze povesti frumoase, iar din toamna ii astept cu mare drag sa-mi povesteasca prin ce aventuri au trecut.

Va invit sa descoperiti si alte intalniri speciale cu Ioana:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *