Parenting

Joaca impreuna, un altfel de a spune te iubesc

By  | 

Ati observat cand aveti o saptamana mai incarcata si foarte putin timp de povesti si joaca cu cel mic, ca parca trage cu si mai multa indarjire de voi sa va ia la joaca? Sau chiar va intreaba daca il iubiti? Si daca ii cereti sa isi motiveze intrebarea, va spune franc “pentru ca nu te joci cu mine”?

Asa cum spune si Mirela Retegan, joaca este pentru copii un altfel de a le spune (si a le arata) ca ii iubiti.

Chiar daca aveti grija de ei, de sanatatea lor, de hrana, de haine, de activitati de dezvoltare, si chiar daca le spuneti zilnic ca ii iubiti, pare ca nu e niciodata de ajuns. Poate pentru voi e suficient, poate credeti ca le aratati iubirea destul de mult, dar ei mai au nevoie de ceva: de joaca.

Joaca este pentru ei mediul in care se simt siguri, in care detin si ei controlul, in care pot ei sa va invete pe voi lucruri si, eventual, sa va certe ca nu va jucati rolul asa cum trebuie.

Joaca este lumea lor. O lume in care atentia voastra este concentrata doar la ei. O lume in care nu exista oboseala, tristete sau suparare. O lume in care ei se dezvaluie pe sine asa cum sunt.

Profitati de momentele de joaca. Puteti afla atat de multe lucruri frumoase si nebanuite despre copii, despre bucuriile lor, despre ce isi doresc, dar si despre ce ii doare si le lipseste.

Stiu, uneori, noua adultilor ne este greu sa ne jucam. Pentru ca am uitat cum eram noi cand eram copii, cat de mult ne placea sa ne jucam. Pentru ca nu intelegem ca, astazi, pentru foarte multi copii nu exista alternativa pe care o aveam noi, care stateam afara, si ne jucam cu alti zece copii vecini de bloc, si-atunci doar noi le ramanem ca varianta de parteneri de joaca.

Si stiu ca sunt adulti pentru care acest “dat in mintea copiilor” pare ca le strica imaginea de adulti seriosi si responsabili. Nu va mai luati atat de in serios! Copiii nu au nevoie de adulti perfecti, ci de adulti parteneri.

Orice copil va prefera o mutra de tati in joaca decat un desen animat!

Si, da, poate ca uneori pare plictisitor sa te joci mereu la fel. Pentru copii, repetitivitatea si rutina, inclusiv in joaca, le confera siguranta. Ceea ce nu inseamna ca va refuza un nou joc propus de parinti sau o mica modificare intr-un joc deja cunoscut. Si s-ar putea sa le placa sa ii provocati sa inventeze noi jocuri, daca le aratati ca si voua va place sa inventati jocuri noi.

Si daca aveti intr-adevar nevoie de ajutor, de idei de joaca, mergeti la o intalnire cu Antrenorul Parintilor. Va asigur ca va veti distra! Va veti aminti ca nu e rau sa te joci – chiar daca va veti simti putin stanjeniti, poate, la inceput. Si veti pleca acasa cu idei de jocuri cu cei mici.

Am scris si eu despre jocurile noastre, poate va inspira.

Nu uitati, copiii cresc si intr-o zi va veti trezi ca nici nu vor mai vrea sa auda de joaca impreuna cu mami si tati.

Eu, de cate ori imi spune cineva ca il alint prea mult, ca il tin in brate prea mult, ca il pup prea mult, am o singura replica: profit cat mai pot! :)

1 Comment

  1. Pingback: Nu cred ca un copil trebuie sa se joace singur - iulianaroca.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *