Evenimente

Mai bine tipicar si prevazator, decat sa-ti para rau

By  | 

Am avut o sarcina usoara. Asa isi amintesc chiar si prietenii apropiati, asa spun si eu de cele mai multe ori. Pana la 20 de saptamani, nici nu se vedea ca as fi insarcinata (de fapt, pana atunci, nici n-a stiut nimeni in afara de mine si sotul meu si medicul, bineinteles). La patru luni si putin dansam toata noaptea la nunta nasilor nostri. La aproape opt luni eram la sanius, cu gasca, si alunecam gramada pe o prelata. Am mers la job pana in ultima saptamana.

Adevarul e, insa, ca foarte putini (si in unele momente doar eu) au stiut prin ce emotii am trecut in perioada sarcinii. La 32 de saptamani copilul nu mai lua in greutate si se punea problema unei nasteri premature si a unui incubator. La 34 de saptamani era sub semnul intrebari vascularizarea cordonului ombilical. Iar de la 36 de saptamani cantitatea lichidului amniotic scadea vertiginos la limita supravietuirii. Ca la 38 de saptamani sa renuntam la orice gand de nastere naturala si sa apelam la cezariana de urgenta.

Cum am ajuns totusi la un bun sfarsit, cu un copil sanatos si fara nicio complicatie majora?

Cu un medic tipicar, prevazator, care a suflat in toate iaurturile reci, care m-a trimis la nspe mii de analize, care m-a trimis la alti medici pentru a doua opinie, care in ultimele doua saptamani m-a vazut aproape zilnic, pentru a se si a ne asigura ca putem merge mai departe si ca luam cea mai buna decizie.

Imi amintesc cum citeam, la inceputul sarcinii, opinii exprimate despre acest medic, unele dintre ele criticand faptul ca trimite mama la prea multe analize, ca face prea multe ecografii. Uneori prea mult poate fi de bine. Cel putin in cazul meu a fost. Si cred ca, atunci cand vine vorba de sanatate, de viata, mai bine sa fi tipicar si prevazator decat sa-ti para rau mai tarziu.

* * *

Stiu povestea aceasta putea fi scrisa mult mai lacrimogen. Dar nu e cazul. Si nici stilul meu.

Am spus totusi povestea pentru ca imi doresc ca toate mamele si toti copiii sa aiba un final fericit.

Si pentru ca sustin campania “Preventia salveaza vieti”, care isi propune sa atraga atentia asupra importantei controalelor si analizelor regulate, campanie initiata de DocBook, prima aplicatie de programari online la doctor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Facebook
Facebook