Parenting

“Mami, putem sa ne mutam la Disneyland?” Experienta noastra cu ponturi utile. Partea 2

By  | 

Cum va spuneam, am ajuns anul acesta la Disneyland Paris. Toti trei. Daca pentru noi, parintii, a fost a doua experienta la Disneyland, pentru Robert a fost prima vizita si, speram noi, nu si ultima.

Pentru ca stim, pe propria piele, ca nu e usor sa aduni informatii utile si ponturi pentru un astfel de sejur, va povestesc, treptat, structurate pe teme de interes, detaliile experientei noastre la Disneyland.

Acum, vorbim despre TRANSPORT:

 • Avion
  1. Am ales sa zburam cu Air France din doua motive: legatura era Aeroport Otopeni – Aeroport Charles de Gaulle (mai aproape de Paris), iar orele de zbor erau mult mai bune: plecare dimineata, intoarcere seara. Pentru 2 adulti si 1 copil, dus-intors, biletele ne-au costat ~600 euro – cea mai mare cheltuiala pentru acest sejur.
  2. Mentionez ca rezervarea am facut-o in prima parte a lunii iunie, deci cu doua luni inainte de plecare, prin urmare preturile de transport si cazare pot fi mai avantajoase decat cele gasite de noi, daca va organizati cu jumatate de an inainte, spre exemplu, sau identificati o perioada a anului mai in extrasezon (noi am fost limitati de job, scoala etc).
  3. Zborul a fost foarte placut si la dus si la intors, iar mancarea servita pe avion a fost foarte buna (diferita pentru copii).
 • Transfer aeroport – hotel
  1. Am avut optiunea de a plati transferul de la aeroport la hotel si retur odata cu intregul sejur achitat la agentie. Dar am refuzat, pentru ca oferta de ~160 euro nu ne-a convins. Mai ales ca aveam oricum in plan ca in prima zi sa ajungem si in centrul Parisului.
  2. Pentru transfer direct de la Aeroport Charles de Gaulle la Disneyland Paris exista optiunea autobuzului Magical Shuttle (pret 23 euro – adult si 10 euro – copil 3-12 ani) sau tren TGV (posibilitate de rezervare online – 2 adulti si 1 copil – 65 euro)
  3. Cu mijloacele publice de transport in comun (RER, Metrou, autobuz, tramvai), in mod normal transferul se face cu RER B pana la statia Chatelet les Halles si apoi de aici cu RER A pana la Marne la Valle (Disneyland). Pretul calatoriei este ~17 euro / adult si ~11 euro/copil.
  4. Pentru ca noi aveam in plan sa ne intoarcem de la hotel in centrul orasului, sa urcat in Tour Eiffel, am ales varianta de tichet nelimitat pentru 1 zi pe toate mijloacele de transport public (RER, Metrou, autobuz, tramvai), pentru zonele 1-5 (care sa acopere si centrul orasului, dar si zona aeroportului si zona Disneyland). Pretul a fost de 25,25 euro/adult si 12,60 euro/copil.
  5. Noi am prins perioada de lucrari pe anumite portiuni ale liniilor RER si metrou. Asa ca traseul de la aeroport la Disneyland a fost astfel: RER B de la aeroport pana la Gare du Nord, de aici RER E pana la Val du Fontanay, iar de aici RER A pana la Marne la Valles. Acelasi traseu, in sens invers, l-am facut si la intoarcerea de la hotel spre aeroport, in ultima zi.
  6. Biletele se pot achizitiona in aeroport de la tonomatele de bilete din gara sau de la casa de bilete, cu mentiunea ca cele valabile pentru o zi, o saptamana sau chiar o luna pot fi luate doar de la casa de bilete.

Inainte de a incheia partea referitoare la transport, as vrea sa adaug urmatoarele:

 • Dimineata, pe aeroportul nostru, din Otopeni, este foarte aglomerat si poti sa stai in jur de o ora numai la control pasapoarte. Asa ca, sfatul meu, pentru sezonul estival, este sa incercati sa ajungeti la aeroport cu cel putin doua ore inainte de ultima ora de imbarcare, ca sa nu riscati sa fugiti disperati prin aeroport. Cum am patit noi.
 • Daca ajungeti, ca noi, in Charles de Gaulle, sa va pregatiti la plecare pentru check-in singuri, in aeroport, la tonomatele speciale. Tot singuri va veti descurca cu printarea etichetelor pentru bagajele de cala, precum si cu scanarea si urcarea acestor bagaje pe banda de incarcare a bagajelor. Sunt cativa angajati ai aeroportului care ofera suport, in caz ca nu va descurcati, dar angajati la casele de check-in nu exista deloc.
 • Infrastructura mijloacelor de transport in comun in Paris este foarte mare, dar nu trebuie sa va ingrijorati, va veti descurca mai bine chiar decat in Bucuresti. Sunt indicatoare peste tot, harti in toate statiile, si pe strazi, n-ai cum sa te ratacesti. Plus, oamenii de la informatii sunt foarte amabili. Spre exemplu, la aeroport, cand am ajuns, incercand sa aflu daca putem lua bilete pentru 1 zi si de la tonomate (nu vazusem optiunea), am asistat la urmatoarea scena: in fata mea, niste spanioli nu stiau cum sa ajunga la un hotel, de la care aveau doar numele si adresa; doamna de la informatii a cautat pe calculator, pe harta orasului, hotelul respectiv, apoi le-a subliniat pe harta mijloacelor de transport in comun traseul pe care trebuie sa il urmeze pentru a ajunge la hotel.
 • Si inca un lucru important: nu aruncati biletele de tren sau metrou dupa ce ati urcat in tren; pot fi controlori (noi nu i-am intalnit, dar imi amintesc ca in urma cu 9 ani i-am vazut pe un peron, la un moment dat), dar mai ales pentru ca la unele statii trebuie sa introduceti biletul de calatorie pentru a putea iesi. La Disneyland spre exemplu, asa este.

Va invit sa cititi si:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Facebook
Facebook