Evenimente

Nu stiu daca o sa imi calce pe urme. Si experienta noastra cu “micii jurnalisti” la Opera Comica pentru Copii

By  | 

Stiti, exista intrebarea aceea clasica adresata copiilor “ce vrei sa te faci cand vei fi mare”. Astazi mi se pare ca e rostita mai rar decat in copilaria noastra. Si parca se pune mai mult accent pe care te vrea mami sau tati sa fii cand vei fi mare. Pe ce talente are copilul care, musai, ii va trasa un viitor de succes.

Recunosc ca eu sunt putin incurcata la aceasta intrebare. Uitandu-ma la propriul copil, sincer nu stiu exact ce i s-ar potrivi. Este boem si sensibil (poate prea sensibil uneori), dar nu mi se pare ca ar avea vreun talent artistic deosebit.

Imi amintesc, cand era mai mic, am fost intrebata la un moment dat ce talent are copilul meu. “Trebuie neaparat sa aiba un talent?”, am raspuns.

Ok, da, stiu si ni s-a spus ca 99% are ureche muzicala absoluta. Dar nu il vad avand vreo cariera in domeniu. In primul rand, pentru ca e foarte emotiv. Si in al doilea rand, pentru ca nu-l vad sa-si doreasca sa munceasca asa cum trebuie in zona asta.

De fapt, nu prea il vad cucerit de ceva intr-atat incat sa isi doreasca sa faca ceva mai mult pe un drum anume. Cel putin, nu inca.

Cand era mai mic isi dorea sa zboare cu racheta, sa ajunga pe alte planete. Pana cand s-a lamurit ca, teoretic cel putin, omul a calcat pe Luna doar o singura data. Probabil ca a tras concluzia ca n-are sens, oricum nu o sa ajunga acolo unde isi doreste. Apoi raspundea cu o dilema – daca sa fie doctor de oameni sau doctor de animale.

Acum nici nu-l mai intreb. M-am lamurit si eu, dar si el, ca “se pot schimba multe pana atunci”, dupa cum spune chiar el.

Dar cred ca m-am lamurit si cu altceva: sunt slabe sanse sa imi calce pe urme. Adica jurnalist nu-l prea vad fiind :)

Bine, nici eu nu ma vedeam jurnalist la varsta lui, desi am invatat sa citesc inainte de scoala provocata mai ales de ziarele sportive pe care le citea tata. Eu mi-am dorit de pe la vreo 4-5 ani sa devin invatatoare. Si m-am tinut de drumul asta. Si poate ca, daca circumstantele dupa terminarea Liceului Pedagogic ar fi fost altele, as fi fost la catedra si azi.

Dar mi-am urmat un alt vis, descoperit in timpul liceului, si a carui implinire mi-au urat-o si colegii in caietul de amintiri de la absolvire. Acela de a lucra la ziar. Ceea ce am si facut. In ciudat faptului ca nici eu nu am stat mai bine la capitolul fara timiditate.

Imi amintesc si acum ca la inceput mi-era asa o rusine, la conferinte, sa ma ridic si sa adresez o intrebare. Imi pastram toate nedumeririle pentru final, in discutii unu-la-unu. Bine, asa am scos si niste exclusivitati, dar asta e alta poveste.

Cum am ajuns, insa, la aceasta privire in perspectiva pentru copilul meu vs potentialul de jurnalist? La invitatia celor de la Opera Comica pentru Copii, in programul “Micii Jurnalisti”. Si ca sa nu uit, mii de multumiri pentru invitatie, a fost o super experienta :)

Inca de cand a auzit ca, dupa premiera “Pinocchio”, va participa la o conferinta unde va trebui sa si puna intrebari, al meu copil a zis ca mai bine sta acasa; ca el nu pune intrebari. Intr-un final i-a placut, si spectacolul si conferinta. Bine, n-a pus nicio intrebare, sa ne fie clar. Am apreciat ca macar n-a fugit de primul rand, la un metru distanta de speakeri. Din fericire, au fost alti copii mai activi. Si parinti suficient de curiosi si deschisi la discutii cu artistii Operei :)

Noi mergem de mult timp la Opera Comica pentru Copii. Ne place mult conceptul si ne dam seama cata munca trebuie sa fie pentru pregatirea fiecarei piese. Nu e un lucru de ici de colo sa cobori la nivelul de intelegere al unui copil o opera sau un spectacol de balet clasic sau contemporan. Probabil si acesta e motivul pentru care este singurul teatru liric pentru copii din lume. Iar cresterea din ultimii ani, cam de cand a venit dna Felicia Filip la conducerea teatrului, este fantastica. Iar publicul simte asta. Dovada salile pline la fiecare spectacol. Ba chiar sunt spectacole la care biletele se vand imediat ce au fost anuntate si cu mult inainte ca spectacolul in sine sa fie definitivat.

Pentru premiera “Pinocchio” pregatirile au durat vreo doua luni, timp in care artistii jucau si in alte piese puse in scena de Opera Comica pentru Copii.

Noua ne-a placut tare. E drept ca suntem obisnuiti, cum spuneam, cu genul, cu opera, cu baletul, “Pinocchio” fiind totusi un spectacol de balet, nu de teatru clasic. Dar balerinii isi fac treaba excelent. E multa munca si mult talent la mijloc, in mod evident.

Recunosc ca ne-am simtit putin norocosi sa nimerim la versiunea in care protagonist este balerinul Andrei Ardeleanu (trebuie spus ca in “Pinocchio”, ca si in alte piese de gen, artistii sunt dublati de la o reprezentatie la alta, avand in vedere efortul depus in timpul unui spectacol). Andi este unul dintre veteranii Operei Comice pentru Copii (este de 10 ani balerin aici), noi l-am vazut in multe piese si intotdeauna am admirat la el carisma deosebita si expresia extraordinara a fetei – care, de altfel, se vede perfect chiar si de la balcon.

La capitolul noroc cred ca putem trece si reintalnirea – in afara spectacolului, de aceasta data – cu dragul Valentino Tiron, un actor exceptional pe care noi l-am indragit de cand am vazut, tot la Opera Comica pentru Copii, “Coana Chirita”, si de atunci ne-a ramas la suflet. Si daca prindeti vreo vizita in spatele cortinei, in culisele Operei Comice, avandu-l ghid pe Valentino Tiron, credeti-ma ca va veti distra :) M-am bucurat sa il revad si sa stam putin de vorba inaintea inceperii spectacolului.

Revenind la premiera “Pinocchio” va mai spun si momentul nostru favorit. Momentul in care pe scena au intrat vietuitoarele marii. De la primii pasi ai baletului iti dai seama ca sunt meduze si stelute de mare. Costumele sunt foarte inspirate! De fapt, atentia la detalii este evidenta in acest spectacol.

Va recomand sa mergeti cu cei mici sa vedeti aceasta punere in scena a povestii Pinocchio! Coregraful Mihai Babuska si scenograful Bogdana Pascal facut o treaba excelenta cu aceasta poveste clasica in pasi de balet contemporan! Urmatoarele reprezentatii ale spectacolului de balet “Pinocchio” sunt programate pe 29-30 aprilie si 5-6 mai. Biletele sunt disponibile in reteaua bilete.ro.

2 Comments

  1. Pingback: Micii Jurnaliști la OCC. Din culisele unui eveniment educativ pentru copii - johannasburg.ro

  2. Pingback: Opera Comica pentru copii isi incheie stagiunea cu jocuri, filme nordice si spectacole de opereta - iulianaroca.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *