Stiri. Comunicate

O scoala curata

By  | 

Exista o vorba: orice institutie este condusa de portar si femeia de serviciu. Se aplica si la scoli. Cred ca ati prins si voi fazele alea cand femeia de serviciu ii dadea afara din clasa pe copii sau baga capul pe usa de trei ori in timpul sedintei cu parintii, ca ea are treaba si nu poate sta, asa, dupa toata lumea. Eu stiu si povestile acelea cu “sa ne imprietenim” cu femeia de serviciu, sa fie mai atenta cu clasa noastra sau toaletele de pe palierul nostru. Astea erau cu niste ani in urma, dar ceva imi spune ca toate-s vechi si noua toate.

Copilul tau merge la baie la scoala?

“A mea nu se duce la baie la scoala. Zice ca e murdar”.

Am inteles ingrijorarea mamicii. Dar mai ales am inteles-o pe pustoaica.

Doamne, cand ma gandesc ca am supravietuit opt ani de generala fara sa ma duc la baie.

Imi amintesc si acum ca ajungeam acasa in pas alergator si, cum intram pe usa, aruncam ghiozdanul cat colo si bagam sprint pana la baie. Nici nu dadeam geaca jos.

Bineinteles ca nu beam aproape toata ziua. Cum altfel as fi rezistat?

Nu, nu e normal asa.

Habar n-am care e programul unei femei de serviciu intr-o scoala si daca are in fisa postului sa viziteze toaleta dupa fiecare pauza. Dar mie asa mi s-ar parea firesc. Macar in scolile in care stiu ca exista cate o femeie de serviciu pe etaj si doar o singura baie pentru fete si una pentru baieti, pe etajul respectiv.

Dupa ce ca stau la coada la toaleta si dau din coate ca sa ajunga mai repede in fata, cand nu mai rezista, sarmanii copii se mai lovesc si de problema curateniei; ma rog, lipsei curateniei.

Va rog nu incepeti cu “ei trebuie sa pastreze curat” sau “de ce sa faca altul mereu curat dupa ei”.

La scoala sunt copii care n-au nici 6 ani impliniti. Dar toaletele nu mai sunt de inaltime mica, asa cum erau la gradinita. Ca la scoala toaletele trebuie sa fie “adecvate” si pentru un copil de 6 ani si pentru unul de 14.

Sa-i auzi pe cei mici cum povestesc cum se chinuie ei sa se urce pe vasul wc-ului sau se ridica pe varfuri sa ajunga la nivelul pisoarului…

Mai exista elevul de serviciu?

Am citit recent despre un soi de regulament la o clasa. Printre altele, daca un elev nu stiu ce Dumnezeu facea – ceva gresit, bineinteles – era pus sa faca curat in clasa, inclusiv sters tabla si adunat hartiile din banci, la finalul orelor.

Mi-am amintit ca pe vremea noastra (Doamne, iar ma simt batrana rau), exista un elev de serviciu. In fiecare zi era un alt elev care avea in sarcina toate treburile astea.

Si recunosc ca nu mi s-a parut asa de strigator la cer sa pui un elev sa fie cumva responsabil de curatenia clasei. N-as lega neaparat treaba asta de notele la invatatura si nici n-as pune-o ca pedeapsa, ca si cum ar fi ceva rusinos, de care trebuie sa fugi.

Dar poate ca sunt eu de moda veche…

Stiu insa ca avem toti pretentia sa avem copii responsabili, ordonati, organizati, care sa mentina curatenia, sa respecte valoarea bunurilor…. Doamne fereste sa-i si punem sa-si duca ambalajul biscuitilor singuri la cosul de gunoi. Mai bine in banca. Il ia femeia de serviciu mai tarziu. Sau colegul de dupa-amiaza, cu care imparte aceeasi banca, fara sa se cunoasca.

Concurs pentru produse de curatenie gratuite pentru scoala, timp de un an

Uite un aspect pe care nu-l cunosc. La cat se ridica valoarea produselor de curatenie folosite intr-o scoala. Dar stiu ca nu se poate fara. Ca, indiferent de buget, nu e normal ca intr-o scoala baile sa fie murdare sau clasele nematurate. Macar atat. Si nu spun ca toata treaba asta trebuie sa fie doar in responsabilitatea femeilor de serviciu. Ca si ele ar trebui ajutate cumva.

Si am aflat de un concurs organizat de Pons Ro Prodcom – importator, producator si distribuitor de detergenti si produse de curatenie, care se adreseaza scolilor din tara, promitand produse de curatenie Asevi pentru un an celei mai curate scoli.

asevi scoalaElevii, profesorii, parintii, reprezentantii scolilor sunt invitati sa intre pe pagina de Facebook Asevi si sa posteze o fotografie cu clasa sau baia din scoala lor mentionand ca isi doresc sa participe la concursul ”Cea mai curata clasa/baie”.

Scolile care se vor inscrie in concurs cu o imagine creativa si un mesaj convingator vor fi contactate pentru mai multe detalii, iar pe 18 decembrie va fi desemnata scoala care va beneficia gratuit de necesarul de produse de curatenie, timp de un an, in cadrul campaniei “Haideti, cu mic, cu mare, sa facem scoala sclipitoare!”

Copiii din scoala respectiva vor fi niste norocosi :) Sau femeia de serviciu. Sau cei care administreaza bugetul. In fine! Tot ce conteaza e sa fie folosite produsele cand si cum trebuie si sa fie intr-adevar curat.

***

Stiu, exista scoli in tara asta care au inca wc-uri turcesti sau chiar in fundul curtii. Dar asta e alta poveste, care nu se rezolva doar cu niste produse de curatenie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *