Parenting

Pentru a creste copii liberi si inteligenti emotional, avem nevoie sa crestem in primul rand parintii

By  | 

* Publicat in Smartandhappychild.ro

Se spune ca in spatele oricarui barbat puternic exista o femeie si mai puternica. Parafrazand, am putea spune ca langa un barbat emotionat la evenimentul de lansare a cartii sale se afla cinci femei si mai emotionate.

Cam asa s-a deschis seara de joi, cand indragitul psihoterapeut Gaspar Gyorgy si-a lansat cartea mult asteptata ”Copilul invizibil”. Rand pe rand, Otilia Mantelers, expert in parenting, Cristina Trepcea, psihoterapeut, Diana Stanculeanu, psiholog, si Miruna Meirosu, PR Manager Curtea Veche Publishing, precum si moderatorul evenimentului, Ruxandra Rusan, au incercat sa ii domoleasca emotiile protagonistului Gaspar Gyorgy prin cateva cuvinte frumoase.

”De cand te stiu, tu aveai cartea asta in tine”, a spus Otilia Mantelers, lasandu-ne sa intelegem ceea ce descoperi si citind cartea, anume ca paginile acestea au fost asternute nu doar in baza unor cercetari stiintifice, ci mai ales a propriilor trairi, zbateri, descoperiri si confirmari.

Cartea este intr-adevar si o poarta catre omul Gaspar Gyorgy, dar mai ales o cale de conexiune la sine, pentru ca exemplele cu care este incununata ne face sa rezonam si sa ne recunoastem mai bine pe noi insine, imbritisand puterea autorului de a se recunoaste si dezvalui pe sine in mod public, asumat.

Dar nu vreau sa va spun prea multe despre carte. Va las si va indemn sa o descoperiti si parcurgeti singuri. Pentru ca, desi in timpul evenimentului Gaspar spunea sa o citim macar pentru el, eu va spun ca trebuie sa o cititi pentru voi. Sa o cititi si apoi sa o recomandati si celorlalti, asa cum indraznesc sa fac eu acum, dupa ce am terminat de citit, si sa va propuneti sa o reluati, pentru ca include si tehnici concrete de prezenta constienta si exercitii de recunoastere, analiza si vindecare a relatiei cu copilul interior, de care ati uitat, dar care nu a incetat niciodata sa existe.

Pentru ca asa cum spune si Gaspar, poate ca mintea are puterea de a uita momentele mai putin frumoase din copilaria noastra, dar ranile nu trec de la sine si corpul nu uita niciodata.

”Cartea ne invita sa facem pace cu acest copil interior, sa facem pace cu noi insine. Pana nu ne impacam noi cu noi insine, nu putem fi intru totul langa cei dragi, fie ei copiii nostri, partenerul nostru sau chiar parintii nostri”, a explicat psihologul Diana Stanculeanu.

Cuvinte intarite si de Otilia Mantelers: ”Nu se poate sa ne crestem copiii, fara aceasta intalnire cu copilul interior”. Dar chiar si de Gaspar Gyorgy: ”Pentru a creste copii liberi si inteligenti emotional, avem nevoie sa crestem in primul rand parintii, astfel incat acestia prin iubirea si pretuirea de sine sa le poata oferi urmasilor lor darul prezentei constiente – cea mai importanta dintre dimensiunile de baza care definesc o relatie sanatoasa”, mesaj care a si deschis conferinta personala de la lansarea de carte.

Trauma calatoreste in timp

Asa cum ma asteptam, pentru ca citisem cartea inainte de eveniment, Gaspar nu a venit in fata noastra in rolul spihoterapeutului atoatestiutor, care ne da lectii de pe un piedestal aflat deasupra capetelor noastre (si nici nu cred ca-si doreste asta), ci ca omul Gaspar, cu fricile personale, cu ranile din propria copilarie, dar si cu dorinta de a ne ajuta pe noi, prin tehnicile care au functionat si la el, de a ne aduce aproape de copilul nostru interior si a ne impaca cu noi insine.

”Cand ies in public, cele mai mari temeri pe care le am sunt: ca nu sunt suficient de bun, ca mi se va spune cum pot eu, care nu am copii, sa vorbesc despre copii, parinti si parenting, ca nu voi primi aprobare si ca, daca am o parere diferita, voi fi respins”, a marturisit Gaspar. Si ne-a si povestit diferite momente din experienta personala in care criticile i-au alimentat aceste temeri.

E drept ca printre criticile primite, pe care le-a resimtit personal, este si aceea ca nu face show, ca nu ii face pe oameni sa rada, ci mai ales sa planga. Personal nu vad un minus in capacitatea de a-i face pe oameni sa planga. Sa rezonezi cu sufletul unui om nu inseamna doar sa-l faci sa rada. Si, de multe ori, plansul e mult mai eliberator.

Dar asa cum spunea chiar si el, ”fricile nu au legatura cu exteriorul, cu feedback-ul de la ceilalti, ci doar cu mine”.

Iar primul pas spre descoperirea si acceptarea copilului interior este tocmai recunoastere acestor frici personale. Si acceptarea lor, care determina o schimbare, aceea de a nu mai astepta mereu aprobarea celorlalti, ci asumarea repsonsabilitatii de a-ti oferi incredere. Si putem face asta doar daca ne intoarcem catre trecut, sa vedem cum a fost copilaria noastra, cand si cum au aparut ranile pe care inca le pastreaza copilul nostru interior.

Dincolo de recunoastere, importanta este analiza. Atunci cand indraznesc sa mp apropii de copilul din mine, cand vand clar nu doar episoadele pozitive, ci si pe cele negative, cand inteleg ce anume scoate la iveala copilul invizibil si cand ies la suprafata ranile vechi.

”Sa nu credeti ca trebui sa-i vedem vinovati pe parintii nostri. Dimpotriva. Trebuie sa ne dam seama ca astazi parintii nostri nu mai sunt nici ei cei de atunci si deci noi nu avem o problema cu parintii nostri de azi. Si apoi, trebuie sa ne intrebam si ce copilarie au avut parintii nostri. Care erau ranile lor vechi. Pentru ca trauma calatoreste in timp. Suferinta merge mai departe catre copii si nepoti”, ne-a spus Gaspar.

Trebuie sa permitem copiilor nostri sa se traiasca pe sine

Si ne-a indemnat sa ne indraznim sa spunem si nu. Pentru ca atunci cand spunem mereu da, de fapt spunem nu propriilor nevoi, propriei persoane. Iar noi trebuie sa ne gandim intai la noi, sa fim impacati cu noi, pentru a putea avea relatii sanatoase si pentru a putea fi cu adevarat alaturi de cei dragi.

Si tocmai de aceea trebuie sa permit copiilor nostri sa se traiasca pe sine, altfel inseamna ca nu ii lasam sa traiasca cu adevarat. ”Ca parinte, nu sunt responsabil de succesul si fericirea copilului meu; eu sunt responsabil de succesul si fericirea mea, iar copilul meu are dreptul sa se traiasca pe sine”, a mai spus Gaspar, intarindu-mi increderea ca rolul parintilor nu este de a-i impinge pe copii sa urmeze un anume drum, ci sa ii incurajeze sa isi urmeze propriul drum.

”Nu conteaza cine suntem sau de unde am venit, fiecare are propriul drum. Oricat de atragator ar parea drumul celorlalti, eu trebuie sa-mi caut propriul drum”, a adaugat Gaspar, care si-a incheiat conferinta, asa cum nu prevazuse, privind spre sala plina care ii canta la unison ”La multi ani”.

Va recomand sa descoperiti ”Copilul invizibil” lui lui Gaspar Gyorgy si sa va lasati copilul interior sa vi se dezvaluie. Poate ca nu este foarte zgomotos. Poate ca nu poarta nici foarte multe rani. Dar el este acolo si asteapta sa fie imbratisat si apreciat. Copilul interior este pregatit sa va ofere raspunsuri la intrebari nerostite si sa va indice solutii chiar si pentru intrebarile propriului copil; este gata oricand sa va intinda o mana de ajutor atunci cand aveti tendinta de a avea reactiile pe care ceilalti le-au avut in copilaria voastra si sa va invete sa nu provocati copiilor vostri ranile pe care copilul vostru interior le-a purtat atata timp.

Deschideti-va sufletul si mintea si lasati-va sa va gasiti copilul interior, pentru voi, pentru copiii vostri, pentru armonia familiilor voastre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Facebook
Facebook