Parenting

Pentru cine facem școală online?

By  | 

Oh, ce de roșii și ouă o să îmi iau la postarea asta! Dar nu-i bai, la cum se preconizează că se prelungește perioada asta, niște roșii și ouă nu strică nimănui 😉

Acest mesaj este pentru toate cadrele didactice, dar mai ales pentru directorii de școli, inspectori școlari și reprezentanți cu putere în sistem, care pun presiune pe cadrele didactice și transmit mesaje care lasă loc de interpretări pe principiul ”fiecare e șef pe tarlaua lui”.

Înțeleg că trecem printr-o experiență fără precedent. Că nu e nici vacanță, dar școlile tot sunt închise și cursurile suspendate. Deci nu e nici căruță, nici teleguță. Nimeni nu știe ce nume să îi dea acestei perioade. Noroc că nu mai e mult și vine 4 aprilie, când era programată vacanța de Paște 😀

Înțeleg și că în această perioadă, ca în orice perioadă de vacanță, copiii au nevoie de îndrumare, să rămână cât de cât în contact cu învățătura – cu școala sau ce se predă și învață la școală – pentru că, vorba ceea, după vacanța de vară ”pot uita și cum să-și scrie numele”.

Dar de aici și până la mustrări și amenințări cu absențe, cu note mici la teste și note scăzute la purtare, sunt ani lumină distanță.

Da, da, ați citit bine. Sunt cadre didactice care pun absențe dacă nu e elevul online la ora x. Unii sunt drăguți și le motivează, pe motiv că elevul nu a chiulit, ci doar a întârziat cât timp și-a întrebat mama de ce nu merge sonorul la laptop. Sunt cadre didactice care penalizează elevii la testele online dacă aceștia rămân în urmă cu copiatul de pe ecran sau completarea răspunsului direct în platformă. Sau dacă părintele îi trimite profesorului, în privat, un mesaj prin care cere lămuriri privind evaluările online.

Când am aflat aceste povești, am crezut că trăiesc un film prost. Bine, e vina mea, că în naivitatea mea încă mai visez că școala este despre copil și că inclusiv măsurile acestea de ”școală online” sunt tot pentru copil. Aiurea!

De fapt, hai să nu fiu rea 😀 Hai să înțeleg și taxele luate în avans pe care instituțiile private trebuie să le justifice. Hai să înțeleg și groaza că rămâne multă materie de predat și recuperat într-un timp scurt – când va fi să fie – pentru că, nu-i așa?, ar fi o blasfemie să ne abatem de la programă și planificare. Hai să înțeleg și teama că s-ar putea să ceară cineva mâine justificare pentru salarii integrale sau, mai rău, că va trebui să existe justificare să nu se taie din salarii. Hai să înțeleg și groaza că putem rămâne fără vacanța de vară de trei luni.

Dar nu pot să nu înțeleg lipsa unui calculator/laptop cu cameră, sau a unei imprimante, sau a materialelor necesare pentru confecționarea a nu știu ce minunății de machete solicitate de unii profesori, online – chiar și în orașe, cu copii care stau acasă cu părinți dornici și apți să ofere ajutor; că despre copii trimiși la bunici sau ai căror părinți nici măcar nu visează la un calculator acasă nu mai are sens să vorbim.

Și mai ales a nu pot să nu înțeleg că pentru unii copii programul de câteva ore obligatorii în fața calculatorului pentru școala online, și apoi alte ore pentru teme eventual tot la calculator, poate fi extrem de obositor, mai ales când e închis în casă zile în șir.

Dar, deh, acum nu mai vorbește nimeni de limitarea accesului copiilor la ecrane.

Trăim vremuri speciale.

Să vedem cât de speciali ieșim din ele.

 

PS: Da, știu, am văzut că ar exista o lămurire ”de sus” cum că nu se pun absențe și nu se dau note la școala online. Doar că mai știu și că unii inspectori și directori zeloși stau cu ochii pe cadrele didactice dacă fac cu adevărat școală online (doar nu credeați că toate pozele care circulă în social media cu profesorii predând online, inclusiv cu print screen-uri cu întreaga clasă, sunt doar așa, de frumusețe?) și cheamă personalul auxiliar (secretare, bibliotecare, femei de serviciu) zilnic la școală să-și facă treaba pentru care e plătit.

PPS: A, și să nu uit, nu cred că școala online s-a reglementat peste noapte la noi. Ca și homeschoolingul, de altfel 😉

 

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Facebook
Facebook