Parenting

Pregatiti de pregatitoare. Episodul 1. Intrebari si resurse utile pentru alegerea scolii potrivite

By  | 

In curand va fi anuntat calendarul inscrierilor la clasa pregatitoare, anul scolar 2018 – 2019. M-am gandit sa incep o serie de articole cu informatii utile privind aceasta etapa importanta din viata copiilor si parintilor acestora.

Foarte posibil ca regulile de baza pentru inscrierea la clasa pregatitoare sa ramana aceleasi ca si in anul anterior: copiii care implinesc 6 ani pana la sfarsitul lunii august trebuie inscrisi obligatoriu in clasa pregatitoare; pentru copiii care implinesc 6 ani dupa data de 31 august, decizia este a parintilor – astfel, daca se doreste inscrierea la scoala, copiii trebuie sa treaca evaluarea dezvoltarii psihosomatice care sa ateste ca acestia sunt pregatiti pentru scoala; in anii anteriori, aceste evaluari au fost realizate in gradinitile frecventate de copii (in cazul gradinitelor de stat) sau la centre stabilitate de inspectoratele scolare (pentru copiii care frecventeaza gradinite private).

Desi calendarul inscrierilor nu a fost inca anuntat – cel mai probabil, acesta va fi public dupa vacanta intersemestriala, stiu sigur ca parintii ai caror copii vor merge la toamna la scoala au inceput deja sa se intereseze de conditiile inscrierilor, dar mai ales de scoala sau invatatoarea potrivita copiilor.

O sa insist pe aceasta idee: scoala potrivita copilului.

Adeseori avem tendinta sa cautam pentru copiii nostri ce este mai bun (am auzit noi de la altii ca se afla in top) si nu neaprat ce este mai potrivit pentru ei. La fel, cu scoala. Cautam cea mai buna scoala, cu cele mai mari note la diferite teste, cu cei mai multi copii cu medii mari, si nu scoala cea mai potrivita copilului, cu cadre didactice si metode de lucru potrivite copilului.

Cum gasesti scoala potrivita copilului si familiei voastre?

Va propun sa priviti lucrurile cat mai obiectiv, din mai multe perspective: distanta fata de casa, organizarea si dotarea scolii, stilul pedagogic al cadrelor didactice, deschiderea spre activitati extra-scolare etc.

Stiu ca sunt multi parinti care cauta diferite topuri ale scolilor din oras/cartier, liste cu notele de la Examenul National din clasa a VIII-a sau liste cu mediile generale din clasele V-VIII.

Stiu ca sunt parinti care sunt foarte atenti la parerile celorlalti si tind sa mearga “cu turma”. Din punctul meu de vedere, parerile altor parinti cu copiii de aceeasi varsta sau mai mari sunt binevenite, dar n-as zice sa trebuie considerate litera de lege. Stiti cum se spune, binele este relativ, ceea ce este bine si bun pentru cineva nu este neaparat la fel de bine si bun pentru altcineva.

10 intrebari de baza

Puteti face o lista cu pros & cons si va recomand cateva intrebari la care sa va raspundeti, inainte sa luati o decizie. Si voi face referire doar la intrebarile legate de scoala, in general, si mai putin legate de invatatoare, in particular.

Mentionez, de la inceput, ca nu exista raspuns corect sau raspuns gresit, ci doar raspuns care se potriveste copilului vostru, familiei voastre, dorintelor si preferintelor voastre, asteptarilor privind educatia scolara a copilului vostru.

 1. Cine duce copilul la scoala? Strict legat de persoana este programul de lucru si mijlocul de transport.
  1. Daca tie iti va reveni responsabilitatea, gandeste-te la ora de incepere a programului de lucru. Trebuie sa ajungi devreme la birou sau nu ai program fix? In functie de acest aspect, poti alege o scoala mai aproape de casa, mai aproape de locul de munca sau oriunde altundeva.
  2. Din acelasi punct de plecare, tine cont si de cum, cu ce vei duce copilul la scoala. Daca nu ai masina personala, cate mijloace de transport trebuie sa schimbi pana la scoala “buna”? Si chiar daca ai masina personala, cat timp va trebuie/esti dispus sa pierzi in trafic pana la scoal? Poate timpul respectiv e mai bun pentru odihna (dimineata, nu trebuie sa trezesti copilul la 5 ca sa ajungi la scoala la 7.50) sau pentru alte activitati, eventual impreuna (dupa terminarea orelor de scoala).
 2. Are cine sa ia copilul de la scoala?
  1. Daca il ia bunica sau bona, sunt dispuse/pot sa mearga o ora cu tramvai, metrou, autobuz, sa il ia de la o scoala aflata mai departe de casa?
  2. Daca nu exista bona, bunica, vecin, scoala are program Scoala dupa Scoala si/sau Afterschool? Sau exista Afterschool langa scoala? Cu mancare calda si sala de mese? Bineinteles, daca va doriti si altceva in afara de pachetelul de acasa, care ar trebui sa fie destul de mare si sa reziste pana dupa-amiaza.
 3. Are sau nu scoala uniforma? Daca vreti sau nu uniforma, bineinteles. Poate vreti (sau nu) sa se etaleze copilul in fiecare zi cu alta tinuta.
 4. Care este programul scolar pentru clasele pregatitoare? Exista scoli unde, din lipsa de spatiu, clasele pregatitoare au program in doua schimburi – in primul semestru anumite clase invata de la 8 la 11.20 si celelalte de la 11.30 la 15.00, iar in al doilea semestru fac rocada.
 5. Scoala este dotata cu sala de sport? Orele de sport sunt respectate, indiferent de anotimp sau doar cand este cald, afara, in rest fiind inlocuite cu alte ore mai “intelectuale”?
 6. Care este politica scolii vizavi de serbari – in functie si de pozitiva dvs fata de aceste activitati. Exista scoli unde conducerea a decis, la nivel de scoala, sa nu se mai organizeze serbari scolare. Asa cum sunt scoli unde exista o sala de festivitati special rezervata serbarilor de la clasele primare.
 7. In scoala se practica orele de pregatire suplimentara (nu neaparat in cazuri de necesitate) cu profesorii, inclusiv cei de clase primare? Sau doar cercurile tematice cu cei care trebuie sa lucreze suplimentar pentru a recupera sau cu cei care sunt talentati si participa la olimpiade?
 8. Exista o practica a culegerilor suplimentare si temelor nenumarate inca de la clasa pregatitoare sau clasa intai?
 9. Scoala incurajeaza concursurile de orice fel cu participarea tuturor copiilor, indiferent ca isi doresc sau nu, au inclinatie in domeniu sau nu?
 10. Exista deschidere din partea conducerii si profesorilor de clase primare pentru activitati in afara scolii – teatru, muzeu, excursii – sau aprobarea unor activitati extra-curiculare in scoala, in afara zilelor din Saptamana Altfel?

Revin asupra mentiunii ca depinde strict de ceea ce va doriti pentru copilul vostru si ce credeti ca este potrivit pentru el.

Bineinteles ca pot fi si alte intrebari de tipul:

 • In scoala sunt organizate activitati optionale?
 • Exista cluburi vocationale la nivelul scolii?
 • Exista ziarul scolii in care copii se pot exprima artistic?
 • Exista laboratoare in scoala?
 • Care sunt investitiile si dotarile scolii?
 • Conducerea atrage fonduri pentru modernizarea scolii?
 • Sau care sunt cadourile care se poarta in scoala? – Nu trebuie sa va spun ce am auzit eu despre unele scoli, cum aratau si ce valoare aveau martisoarele.

Surse de informare

Exista mai multe surse de informare. Dar inainte de a va propune o lista de potentiale surse, vreau sa subliniez ca – cel putin din punctul meu de vedere – n-ar fi rau sa nu uitati de propria intuitie.

 1. Parintii de la gradinita. Cu siguranta ca sunt parinti care s-au apucat de “ancheta” cu mult inaintea voastra, din septembrie sau chiar cu un an inainte. Vedeti doar cum faceti sa obtineti informatii, fara sa fiti considerati concurenta care ii poate ocupa locul copilului in scoala “buna”.
 2. Personalul de la gradinita. Educatoarea si chiar casiera sau asistenta de la gradinita va pot ajuta cu un punct de vedere.
 3. Prietenii, vecinii au si ei, cu siguranta, sursele lor si va pot oferi o alta perspectiva.
 4. Secretara scolii vizate, poate sa va ajute. Sau nu, depinde foarte mult de om.
 5. O alta varianta poate fi aceea sa asteptati la poarta scolii si sa intrati in vorba cu parintii care isi asteapta copiii sa iasa de la ore, de la clasele primare.
 6. Retelele de socializare. Daca sunteti in grupuri de parinti de pe Facebook, puneti intrebari despre scolile vizate. Foarte posibil ca printre acei parinti sa fie cativa care isi duc copiii exact la scoala pe care o cautati. Atentie, insa! Ca si in cazul vecinilor, toate parerile sunt subiective. Adunati mai multe informatii si puneti cap la cap datele primite, fara sa luati ca adevar absolut o parere sau alta.
 7. Vedeti cum arata pagina web a scolii – ce informatii include, cat de actualizata este. Verificati pagina de Facebook a scolii – ce postari sunt, ce informatii sunt furnizate si ce fel de postari indica scoala respectiva ca loc de desfasurare. Cautati parerile exprimate online despre scoala si practicile din scoala respectiva.
 8. Vizita la scoala. Aceasta mi se pare cea mai importanta. Daca nu reusiti sa intrati in scoala oricand va doriti, in februarie, scolile organizeaza o Zi a Portilor Deschise (in Bucuresti, dar si in alte orase din tara, asa a fost in anii anteriori). Mergeti la scoala. Mergeti la mai multe scoli. Stati cat de mult puteti. Vizitati toate clasele, toaletele, sala de sport, laboratoarele, tot ce puteti. Vorbiti cu doamnele invatatoare care vor avea clasa pregatitoare din toamna. In mod normal, invatatoarele care au acum clasa a IV-a si vor avea in toamna clasa pregatitoare au mai avut clasa pregatitoare si deci au cel putin o experienta in lucrul cu copii de 5-6 ani si cu programa acestei clase. Puneti cat mai multe intrebari. Reveniti la unele intrebari la care simtiti ca raspunsul primit nu e complet. Nu plecati de acolo fara raspunsurile cautate!

Inca o data, nu va ignorati propria intuitie! Nimeni nu stie mai bine decat voi ce i se potriveste copilului vostru!

Rabdare si mult succes! Aveti incredere! Veti gasi scoala pe care o cautati!

 

5 Comments

 1. Elena Munteanu

  February 7, 2018 at 3:04 pm

  Ah… greu mai e…
  Eu ma bucur ca prichindelul mai are +2 ani de stat pe la gradinita 😀 (Oricum, nici acolo nu a fost prea usor de ales…)

 2. Pingback: #6 Campanii cu suflet | parenting cu blandete

 3. Pingback: Pregatiti pentru pregatitoare. Episodul 2. Calendarul inscrierilor pentru anul scolar 2018-2019 - iulianaroca.ro

 4. Pingback: Pregatiti de pregatitoare. Episodul 3. Cum gasesti o invatatoare buna - iulianaroca.ro

 5. Pingback: Pregatiti de pregatitoare. Episodul 4. Invatam din experientele altora - iulianaroca.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Facebook
Facebook