Evenimente

Primul eveniment pentru tatici. Prima oara cand blogul este reprezentat de sot

By  | 

De cand mi-a povestit Sofia de evenimentele Modern Dad’s Challenge, mi s-a parut foarte interesanta ideea unor evenimente pentru tatici. E adevarat ca, in ultima perioada, la evenimentele despre copii, la care salile sunt fulll de mamici, au inceput sa mai apara si tatici, dar un eveniment dedicat taticilor mi s-a parut un lucru bun si provocator.

Am sustinut imediat initiativa Sofiei. Dar atunci nu m-am gandit ca un eveniment pentru tatici inseamna de fapt un eveniment la care eu nu am acces. Nasol! Ce fac prin urmare? Ca la mine curiozitatea e mare :)

Cum varianta evenimentului transmis online nu a iesit, din pacate, a trebuit sa apelez la ajutoare. Respectiv, sa imi rog sotul sa reprezinte blogul la eveniment. Mai degraba, sa se duca si sa imi povesteasca si mie ce si cum, ca sunt tare curioasa :)

Acum, trebuie sa intelegeti un lucru. Eu am un sot extraordinar. Pana la capitolul timp liber in zilele lucratoare. Jobul lui nu inseamna doar opt ore la birou si nici „am inchis usa biroului, si am uitat tot pan-am ajuns acasa”. De aceea si tinem foarte mult la weekendurile in familie.

Recunosc ca am avut emotii ca o sa reuseasca sa ajunga la eveniment si am apreciat si apreciez enorm efortul sau de a pleca de la birou special pentru a ajunge la un eveniment la care altfel nu ar fi tinut neaparat sa ajunga. Stiu ca a facut-o pentru mine <3

Revenind la eveniment, mentionez ca ceea ce o sa redau mai jos reprezinta un soi de rezumat, idei principale, din cele povestite de sotul meu. A, si mai am o mentiune: sotul meu a pierdut primele 10-15 minute din eveniment, deci n-as putea sa va spun daca a existat vreo intrebare legata de profilul taticilor din sala – eu as fi fost curioasa sa stiu cam ce varsta aveau copiii taticilor din sala, daca au ajutor in cresterea copiilor (bunici, bona) sau daca, spre exemplu, au mai fost la evenimente despre copii.

Tatal, sustinatorul numarul 1 al mamei

Care este rolul mamei in cresterea copilului, stim deja. Nu cred ca trebuie sa (mai) filosofam pe tema asta.

Care este rolul tatalui, insa? Va rog, nu veniti cu raspunsul clasic: sa aduca bani in casa! Cred eu ca evenimentul dedicat taticilor tocmai conceptia asta vrea sa o schimbe.

Cand vine vorba de copil, mai ales de copilul mic, tatal este sustinatorul numarul 1 al mamei.

Tatal trebuie sa incurajeze mama, mai ales in primele saptamani cand totul este nou, diferit, mama este slabita, obosita. Tatal trebuie sa nu intre in panica, sa nu dea indicatii contradictorii, sa-si sustina 100%, inclusiv cu privire la alaptatul in public, daca ea isi doreste acest lucru.

Imi amintesc cand ne-am intors noi de la spital. In primele zile. Cand lucrul pe care il uram cel mai tare era sa ma ridic din pat. As fi preferat sa nu ma mai asez deloc, sa dorm in picioare, doar ca sa nu mai trec prin durerile din acea etapa. Si imi amintesc cum sotul meu ma impingea de la spate sa ma ridic intai in sezut, apoi venea de partea cealalta a patului si ma tragea de maini sa ma ridic. Odata ridicata, eram titirez, dar momentul acela…

In primele trei saptamani, sotul meu a stat acasa cu noi si ne-a fost de foarte mare ajutor. Noi nici n-am simtit ca nu aveam inca un medic pediatru, spre exemplu. Fuseseram in perioada sarcinii, ca doi parinti constiinciosi, la un curs de puericultura, unde luaseram notite foarte detaliate, asa incat ne-am descurcat foarte bine si cu baita, si cu buricul, si cu hrana, cu iesitul afara… Dupa ce s-a intors tati la munca a fost ceva mai greu, dar suntem bine acum, am crescut mari, cum se spune :)

Unde e cuplul in noua familie

Daca e o intrebare, atunci raspunsul este: unde vor cei doi soti/parteneri sa fie :)

Odata cu aparitia copilului, cuplul nu dispare, dar evident familia este alta si nimic nu mai e la fel. Asta nu inseamna ca e mai rau sau mai bine, ci pur si simplu este altfel si acceptarea acestui „altfel” si adaptarea la acest „altfel” cred ca sunt cheia viitorului unui cuplu in noua familie.

Cauzele pentru potentiale dificultati in cuplu:

  • Mama devine (prea mult sau doar) mama si uita sa mai fie sotie; relatiile intime nu mai sunt la fel
  • Tata nu isi asuma adevaratul rol de tata; este mai tot timpul ocupat, are mereu treaba

Este evident ca viata sexuala poate sa sufere modificari. Mama are nevoie de refacere. Libidoul nu mai este la acelasi nivel. Se spune ca “mama are nevoie de 9 luni de sarcina si de 9 luni pentru a redeveni femeie”.

Cele 9 luni de sarcina pot fi insa o perioada buna de pregatire inclusiv a cuplului pentru perioada de dupa venirea copilului. Ar trebui trasate de atunci cateva lucruri, spre exemplu: impartirea sarcinilor in casa si a celor legate de copil (cine il adoarme, cine il hraneste, cine ii face baie, cine il scoate la plimbare etc), identificarea unor ajutoare (chiar daca nu permanent, macar pentru momentele de „doi” necesare pentru parteneri), programul pentru soti: in doi sau pentru „sine”, cu prietenii etc.

Tatal modern poate sa se implice mult mai mult in activitatile care tin de cresterea copilului, oferind astfel timp mamei sa fie si femeie.

E greu daca tu crezi ca e greu

Se spune ca la al doilea copil e mult mai usor, ca la primul e cu bataie de cap, ca te panichezi, ca te crizezi, ca una, ca alta. Eu nu stiu cum e cu al doilea, ca avem doar unul. Dar imi amintesc ca am fost destul de calmi si echilibrati cand baiatul nostru era bebe. Noi am pierdut putin din „zen” pe drum, dar atunci nici nu ne-am panicat, nici nu ne-am crizat. N-as stii sa spun exact cum si de ce. Probabil pentru ca am imbratisat noul si nu ne-am speriat de el. Probabil ca tine de cum privesti lucrurile, de cum te pozitionezi.

Normal ca sunt si lucruri mai grele, pentru ca sunt lucruri total noi, despre care doar ai citit sau ti s-a povestit la un curs, dar pe care nu le-ai mai incercat niciodata. Acum pe bune, inainte de primul copil n-ai cum sa spui ca ai mai alaptat vreodata! Si-apoi, eu una, nu curatasem niciodata un ombilic al unui bebelus! Si exemple d-astea tot sunt…

Normal ca nu e tocmai floare la ureche. Nu stiu daca e ok comparatia, dar probabil e ca atunci cand te apuci sa inveti ceva nou (fie pentru un job nou sau sa schiezi la 40 de ani, habar n-am). Daca pornesti cu „e greu” si „nu pot”, pai asa o sa fie! Dar daca iti spui „hai sa incerc” si „pot sa fac asta”, sunt mai multe sanse sa fii surprins de rezultatele frumoase!

Totul tine foarte mult de mindset.

Vorba ceea: „mananca o broasca la micul dejun si nimic nu ti se va mai parea dificil in ziua respectiva” :)

Si tatal poate sta in concediu de ingrijirea copilului

Stiti, perioada aceea de pana la 2 ani in care mama poate sta acasa, cu bani de la stat (85% din media netului ultimelor 12 luni inainte de bebe)? Ei bine nu e doar pentru mama! In CIC (prescurtarea termenului de concediu de ingrijirea copilului) poate intra oricare dintre cei doi parinti. Bine, acum legea prevede si o luna obligatorie de CIC pentru tata, in cazul in care mama ramane acasa cu copilul. Eu n-am prins asa ceva, nu stiu exact cum e. Dar, onest, oricat as intelege nevoia de relatie tata-copil, logistic nu mi se pare atat de simplu pentru tata sa beneficieze efectiv de aceasta luna de CIC. Depinde cred foarte mult de locul de munca.

Dar un tata pentru doi ani in CIC nu mi se pare asa o tragedie, desi cred ca exista multe mistouri pe tema „masculinitatii” unui tatic in CIC. Traim inca intr-o lume cu multe preconceptii din secole de mult apuse.

La evenimentul pentru tatici unul dintre speakeri era in CIC, respectiv Ciprian Stanescu (probabil acesta a fost si motivul principal pentru care a fost invitat), dar si in sala s-au ridicat vreo patru maini la intrebarea „daca mai sunt tatici in CIC”. E un inceput :)

Daca mai multi tatici vor experimenta acest CIC, poate se va intelege mai bine ca statul acasa cu copilul nu e stat degeaba, ci e munca serioasa, e ca un job, de-aia si este platit :)

Concluziile lui (ale sotului)

Pentru ca nu am fost eu la eveniment, am zis sa nu trag doar propriile concluzii, doar in baza celor povestite (si notate frumos, la cererea mea  – multumesc mult pentru asta, dragul meu). Asa ca iata concluziile lui, cu precizarea ca el e tatic de baiat de aproape 7 ani, iar evenimentul a fost mai mult pentru incepatori. Si inca o precizare, sotul nu e insa incepatori la capitolul evenimente, chiar daca din seria de evenimente pentru copii a bifat cu brio cursul de puericultura si este un cititor fidel al articolelor scrise de mine in urma evenimentelor pentru parinti la care merg; a mers la multe evenimente de-a lungul timpului si a fost chiar si speaker la unele.

  • Nevoie de mai multe argumente si mai putine informatii generale
  • Nevoie de mai multa interactiune cu publicul
  • Mai bine doi speakeri cu trei idei principale, cu care sa poti sau sa incerci sa rezonezi si pe care sa-ti doresti sa incerci sa le aplici
  • Povestile personale – au fost un plus

Concluziile mele

Dupa ce mi-a povestit mai multe, mi-a aratat notitele si pozele, mie mi s-a parut un eveniment dragut, interesant, la care mi-ar fi placut sa particip. Dovada si informatiile prezentate in acest articol.

Dar diferenta de opinie, cred ca vine pe de o parte din diferenta de participare la evenimente de acest gen (pentru parinti, cu speakeri multi, cu informatie multa) si, pe de alta parte, cred ca noi mamicile, femeile, avem alta toleranta si rabdare si suntem mai minutioase, vrem sa stim cat mai multe, pe cand barbatii, taticii, cred ca sunt mult mai pragmatici si atunci nu au nevoie de multe „floricele”.

Si s-ar putea sa mai fie o treaba: eu merg la multe evenimente despre copii si din pozitia unui fost jurnalist – vreau sa adun informatii sa dau mai departe, chiar daca eu poate nu am nevoie directa de ele; in timp ce sotul meu a privit lucrurile din perspectiva taticului si, trebuie sa recunoastem, ca n-a prea fost in target :)

Ma si intreb acum daca voi mai avea sanse de convingere sa mearga si la alt eveniment pentru tatici, care nu e despre copii mai mari ca al nostru. Hmmm….

Indiferent, multumesc mult dragul meu! Stiu ca ai facut un mare efort sa fii prezent la eveniment si nu ti-a fost usor sa stai pana la final si sa mai si iei notite pe deasupra :)

Si va recomand, dragi tatici, sa incercati si experienta unor evenimente de parenting. Si, in continuare cred in ideea unor evenimente doar pentru tatici – poate asa, intre ei, se simt mai liberi sa isi verse oful de tatic :)

 

PS: in poza, baietii mei: sotul si baiatul cand era bebe

 

Speakerii primului eveniment Modern Dad’s Challenges au fost:

  • Valeria Herdea, Medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie
  • Oana Nicolau, Psihoterapeut de cuplu si familie, Manager si fondator Clinica Oana Nicolau si Sorin Nicolau, Antreprenor, Life and Business Coach, Manager si co-fondator Clinica Oana Nicolau
  • Andrei Cismaru, blogger & tatic
  • Victoria Donos, PR Manager Secom®
  • Invitat surpriza: Ciprian Stanescu

Evenimentul a fost posibil cu sprijinul Cutaden Bebe, Pampers, Britax Romer Romania, Secom®, Klorane Bebe, A-Derma, Nuk, LEGO® DUPLO®, D-Link Romania, Aqua Carpatica, Domeniile Samburesti, Solaris, Acvatic Bebe Club, Salina by ABC, Dwyn Shop. Dar si datorita promovarii oferite de Sfatulparintilor.ro, Copilul.ro, RomaniaPozitiva.ro, Injoaca.ro, Radio Itsy Bitsy, Asociatia SAMAS, Andreicismaru.ro, Cristianchinabirta.ro, Maruan.ro, Andressa.ro, Laurafrunza.com, Super-Mami.ro, Pricopie.com, Anazidezi.com, Styleandthecity.ro, Iulianaroca.ro, Mamide2.com, Sebababy.ro, Carmenradu.ro, Ralucaloteanu.ro, Teavasilescu.ro, Rozsaunu.ro, Supermamici.com, Adrianamitu.com, Babymanager.wordpress.com, DaddyCool.ro, Go-big.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *