Ganduri. Amintiri

Să ne contrazicem cu blândețe

By  | 

“Bine, cum zici tu. Nu te mai contrazic. Văd că nu-ți place. Dacă vrei tu, sunt de acord cu tine”.

Este o doamnă trecută de 50 de ani, cu nepoțica în tricicletă. Vorbește la telefon, cu calm și blândețe. Și dacă n-ai înțelege cuvintele, ai putea fi convins ca e o discuție despre iubire și drag, nu o discuție oarecum în contradictoriu, o potențială ceartă – după sensul cuvintelor.

Adevărul este că nu e prima oară când observ că părerile diferite, aceste contraziceri, sunt luate de unele persoane ca un soi de prevestire a Apocalipsei.

Cu siguranță psihologii potoferi explicații detaliate și argumentate ale acestui tip de comportament – fuga sau atacul în fața unei păreri altfel decât a ta proprie.

În mintea mea, diferențele sunt oportunități de evoluție. O idee diferită te pune pe gânduri, te provoacă, poate chiar te schimbă; chiar și atunci când rămâi cu ideea ta inițială; fără să îți dai seama sau să recunoști, ideea ta a căpătat alte valențe, altă greutate, un argument în plus.

Ceea ce mi-a plăcut la bunicuța de la începutul povestirii a fost glasul, tonalitatea, atitudinea. Nici urma de reproș. Mai degrabă un soi de înțelegere și empatie, ca atunci când – în fața unui prieten care se plânge de problemele lui – nu stai să combați gravitatea problemei sau importanța ei, ci îi ești alături fără prea multe comentarii.

Nu am apucat sfârșitul conversației, nu știu cum s-a încheiat apelul telefonic. Dar ceva îmi spune că n-a presupus nici ton ridicat, nici cuvinte grele, nici trântit telefonul în nas.

Abordarea bunicuței m-a făcut să zâmbesc. Într-o lume care mie îmi pare tot mai rece, distantă, dură, mai tot timpul cu capsa pusă, mai există modele care te inspiră și îți dau speranța unei șanse de scăpare.

Să nu zicem neapărat ca celălalt, totuși. Părerea mea. Dar să spunem și să ascultăm părerile diferite cu calm și înțelegere. Să ne contrazicem cu blândețe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Facebook
Facebook