Parenting
Școală în ture. Cam câte și în ce univers?
Eu am recunocut că mai stau o vreme într-un soi de univers paralel în care am fost în vacanța în Anglia, m-am bucurat de concediu și de sărbători cu absolut toată familia și cu toți prietenii. Dar mi se pare că unii s-au rupt de tot de realitatea în care totuși trăim.
Acum câteva zile circulau niște imagini cu o școală din Europa unde s-au reluat cursurile păstrându-se o distanță de 2 metri între elevi – la intrarea în școală și în clase.
Acum se vehiculează și la noi varianta de reluare a anului școlar după 15 mai. Și chiar acum câteva clipe am citit soluția: programul școlar să se prelungească peste zi, să învețe copiii (aceleiași clase) în ture.
Pe cuvânt că aș râde în hohote, dacă nu mi-ar veni să plâng de nervi.
Oamenii aceștia știu în ce țară trăim? Cum arată o școală din țara noastră… Cum se învață … Câți copii sunt într-o clasă?
Poate că sunt localități și școli în care poți aplica un astfel de scenariu. Dar este fix ca și cu școala online. Nu e pentru toți. Nu se poate implementa peste tot.
În București, cel puțin, sunt destule școli în care oricum se învață în trei ture, de dinainte de pandemie, și fără nicio distanțare socială. Mai degrabă zici că e un soi de grămada cere vârf.
Chiar și în școlile în care nu sunt trei ture, ci doar cele două ture ”normale” de clase primare și clase gimnaziale, nu ai cum să prelungești programul, că oricum începe la 8 dimineața și se termină la 18 – 19.00. Sunt școli unde programul începe la 7.30. Iar durata orelor oricum e redusă la 45 de minute. Ce tai, ce prelungești?
Să luăm ca exemplu o școală de cartier, nu neapărat prima din sector, dar nici la coada clasamentului. O școală mare, dar nu cu trei ture de învățare.
O astfel de școală are în medie 6 – 7 clase pe nivel de școlarizare, primar și gimnaziu. Ceea ce înseamnă un minimum de 30 de clase primare și 24 clase gimnaziale.
În fiecare clasă sunt în medie 27 – 28 de elevi. Poate chiar mai mult, pentru că sunt multe clase care au peste 30 de elevi.
Pe un etaj sunt undeva la 8-10 clase.
Ce înseamnă asta?
Înseamnă în medie aproape 1000 de copii pe un ciclu de școlarizare și peste 200 de elevi pe fiecare etaj. Elevi care se intersectează pe holurile școlii și la toaletă. Mă rog, la toaletă se îmbulzesc chiar.
Iar la prânz se intersectează mai toți cei aproape 2000 de copii din școală.
Ce distanțare socială faci cu 30 de copii în clasă, așezați 6-7 într-un rând? Cum păstrezi 2 metri între copii, când toată clasa are undeva la 4 -5 metri lățime? Faci școală doar cu o treime din clasă?
Și câte ture faci într-o astfel de școală? De câte ore fiecare tură?
Și chiar presupunând că ai spațiu să faci trei ture cu aceeași clasă, cum faci cu cadrul didactic? E omul acela un robot cu o lecție învățată și apeși pe un buton să repete poezia?
Teoretic, există variante.
Să nu reiei cursurile de la grădiniță sau clase pregătitoare, că acolo nu sunt calificative, se poate recupera din materie și în anul următor, nu e chiar sfârșit de lume că pierd niște săptămâni din anul școlar. Și să folosești resursele de spațiu, materiale și chiar cadre didactice pentru împărțirea în ”ture” a celorlalte clase.
Să se reia cursurile pe ture săptămânale – o clasă împărțită în două sau trei, respectiv seria A, B, C, cum sunt studenții împărțiți pentru seminarii și laboratoare – și într-o săptămână să vină o serie, iar în următoarea săptămână o altă serie și tot așa, prin rotație.
Să faci școală doar cu anii terminali care au examene, au nevoie de medii încheiate pentru media generală și de admitere la nivelul superior de învățământ, iar pentru ceilalți ani să închei mediile în toamnă.
S-ar putea doar ultima varianta să fie și o soluție cât de cât viabilă.
Oricum, cineva tot trebuie să își asume o variantă. Dar m-aș bucura ca, orice variantă s-ar aplica, să se țină cont de faptul că acești copii nu au fost în vacanță. Cu școală online sau fără, foarte mulți dintre copii au stat închiși între patru pereți peste două luni de zile.
Asta dacă vrem să ținem cont de realitate, sau iar venim cu povești din alte universuri paralele!
0 comments