Parenting

Si copiii vostri merg la scoala la Polul Nord?

By  | 

Nu trebui sa imi raspundeti. Stiu, nici copilul meu nu merge la scoala la Polul Nord. Dar pe cuvant ca mi-am pus aceasta intrebare cautand sa ii innoiesc copilului garderoba pentru scoala.

Sa cauti astazi, la 38 de grade afara, o camasa alba cu maneca scurta, pentru scoala, pentru copil, este o adevarata aventura, care se lasa cu multe naduseli. Si nu din cauza caniculei.

Imaginati-va un drum in care iei la rand niste supermarketuri si niste mall-uri, din magazin in magazin, scanand tinutele pentru scoala. Si te uiti, si te mai uiti o data – ca poate nu vezi bine, si te lovesti de acelasi raspuns: ia camasa cu maneca scurta de unde nu-i.

Peste tot, o multitudine de variante de camasi, pantaloni, pulovare, sacouri, geci, toate de sezon rece, de parca in trei saptamani pana suna clopotelul vine cel putin inghetul.

Nu stiu exact cum e la voi si cu atat mai putin dupa ce criterii fac aprovizionarea magazinele de pe la noi. Dar imi amintesc bine ca, cel putin in ultimii ani, vara la noi s-a prelungit bine pana spre octombrie chiar. Imi amintesc ca in prima zi de scoala, anul trecut, era mai cald decat fusese in zilele noastre de concediu.

Mai mult, in clasele copiilor nostri se moare de cald. Fie ca bate soarele mai tot timpul orelor de curs, fie si pentru simplul motiv ca ai nostri se inghesuie peste 30 intr-un spatiu putin mai mare decat o sufragerie din blocurile vechi. Cert e ca optiunea de a-ti trimite copilul la scoala mai devreme de mijlocul lui septembrie cu camasa cu maneca lunga, eventual si un pulovar sau sacou deasupra – ca doar asa se prezinta in magazine tinute de scoala – e ca si cum ai trimite pe un muncitor din brutarie sa stea toata ziua in fata cuptorului cu un echipament de eschimos.

– Camasi albe cu maneca scurta nu aveti?

– Nu, avem doar cu maneca lunga. Pentru scoala.

– Pentru scoala intreb si eu.

– Pai si nu il trimiteti la scoala cu maneca lunga?

Imi venea sa raspund:

– Nu, il trimit cu pufoaica. Al meu invata intr-un depozit de inghetata! (pentru cei care nu stiu, intr-un astfel de depozit, temperatura este de -20, -22oC)

M-am rezumat doar la ”nu”.

Acum, pe bune, toti copiii merg la scoala la Polul Nord si doar eu il trimit pe-al meu la Tropice?

Al meu se vaita de caldura si in mijlocul lui noiembrie sau ianuarie. Pentru ca tot bate soarele sau, oricum, odata pornita caldura in scoli, te topesti. Va invit la o sedinta cu parintii, sa vedeti cum dupa numai o ora simtiti ca luati foc. Si parca ii intelegi pe sarmanii copii cand te roaga sa nu le mai pui pe umeras camasi cu maneca lunga. Chiar daca iti faci procese de constiinta, mai ales cand stii ca tu, la birou, mai ai un hanorac de rezerva la indemana.

Inainte sa aruncati cu pietre, sa stiti ca am facut si un soi de sondaj in randul prietenilor, care au copiii la alte scoli din Bucuresti si chiar din alte orase din tara. Culmea, si la ei e tot ca la Tropice!

Si-atunci? Unde au disparut camasile de scoala cu maneca scurta? Ca eu le-am cautat si in iunie, si in timpul vacantei, si acum cand s-au innoit stocurile cu vestimentatie scolara.

Am gasit intr-un tarziu. Am dat mai mult decat dau pentru o camasa office pentru mine, dar asta e. Decat sa ma apuc sa decupez maneci lungi… ca ma gandisem si la varianta asta, recunosc.

1 Comment

  1. vavaly

    August 24, 2018 at 10:25 pm

    sa stii ca si eu tot labtropice il trimit choar si in noiembrie. noi rezolvam tinuta cu tricou polo alb ca el nu suporta decat pantaloni rip trening.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Facebook
Facebook