
Parenting
Slabe sanse sa tineti copiii departe de tehnologie pe vecie! Mai bine tineti pasul cu ei!
Problema relatiei copiilor cu tehnologia, cu tot ce inseamna gadgeturi – pornind de la telefon mobil, pana la tableta si calculator, dar si acces la Internet si mediul online, inclusiv retele de socializare, e una tare sensibila, din punctul meu de vedere si nu cred ca isi are rezolvarea in extreme.
Aseara am fost la intalnire pe aceasta tema organizata de Social Moms, cu reprezentanti Salvati Copiii, Orange Romania si desprecopii.ro.
Mi-a placut ca nu au fost trasate retete universal valabile si nici semnale de tipul “asa da/asa nu”. Dar am plecat de-acolo cu cateva mesaje cu care si eu rezonez si mai ales cu ceea ce englezii numesc “wake-up call”, un fel de “ia mai trezeste-te un pic”.
Si o sa incerc sa fiu cat mai succinta, ca e vineri seara si poate aveti alte planuri
- In primul rand, tehnologia nu ajunge singura la copii, nu le pica din cer direct in mana; totul porneste de la noi parintii. Si e responsabilitatea noastra sa-i oferim copilului un model sanatos.
Trebuie sa avem in vedere faptul ca daca tehnologia si lumea virtuala este accesibila copiilor de la varste foarte mici, acestora le este foarte greu sa faca diferenta intre ce vede pe geam si ce vede pe ecran. Plus ca, daca vor creste obisnuiti cu viteza de miscare de pe ecrane, le va fi mult mai greu sa se obisnuiasca si sa accepte “lentoarea” vietii reale. La scoala, spre exemplu.
Recomandarea ar fi, mai ales cand copiii sunt mici, sa renuntam la statul in fata telefonului sau calculatorului, si sa petrecem mai mult timp cu ei, in lumea reala.
- Indiferent de varsta, copilul are nevoie ca parintii sa se pretuiasca si sa aiba grija de ei si de relatia dintre ei.
Acesta este practic fundamentul pentru toata dezvoltarea copilului, in toate domeniile, inclusiv in relatia cu mediul online si mai ales cu pretuirea de sine in orice mediu si cu incredere de a veni spre parinte atunci cand e vorba de tehnologie si Internet.
- Nu fugim de tehnologie. Nu o excludem. Suntem alaturi de copii pentru ca impreuna sa preintampinam eventualele riscuri.
Pentru ca, da, din nefericire, sunt multe pericole pentru copii pe Internet si foarte putini dintre ei stiu sa actioneze in fata pericolelor sau au curajul sa intrebe, sa ceara ajutor.
- Ceea ce am invatat acasa, asta facem in orice mediu – in grupul de prieteni, la locul de munca, in relatiile de cuplu, cand devenim parinti, si inclusiv online. Asa ca aveti grija ce le aratati si ii invatati prin puterea exemplului pe cei mici.
Dupa 6 ani si pe masura ce creste, contactul cu tehnologia este inevitabil, ba chiar poate fi util. Si ne revine tot noua parintilor sa ii sprijin pe copii sa se orienteze spre continutul de calitate de pe Internet, pentru ca Internetul este plin de mai multe resurse de alta natura, unele chiar daunatoare.
Exista sprijin. oradenet.ro.
- Odata cu intrarea in colectivul scolii si cu apropierea de adolescenta, dorinta de integrare primeaza. Iar accesul la mediul online si interesul pentru retelele de socializare, spre exemplu, vine din mediul extern familiei.
- Ideea ca “e mare, se descurca, nu ma mai bag”, poate avea urmari nu tocmai placute. Sa tii aproape de copil, sa afli ce face online, cu cine vorbeste, nu e neaparat un control restrictiv, ci un interes si o grija pentru binele copilului tau.
Nu ai cum sa tii copilul departe de tehnologie pe vecie, e clar! Sunt colegii, prietenii, lumea specifica varstei lui care il vor atrage foarte mult in online.
Mai bine tine pasul cu el! Documenteaza-te la fel de mult ca el! Fii la curent cu ce apare nou in online, mai ales in materiale de retele de socializare!
- Stiati, de exemplu, ca pe Snapchat mesajele dispar imediat ce au fost citite de destinatar? Eu habar nu aveam. Si mi se pare foarte important sa tii aproape cu copilul, pentru ca oricat ai vrea sa afli ce si cu cine vorbeste, este evident ca prin Snapchat ai pierdut orice urma.
Stimuleaza-ti copilul sa creeze, nu doar sa fie consumator digital!
Discutati cu alti parinti!
Si, cel mai importanti, porniti devreme cladirea unei relatii bazate pe deschidere si incredere cu copilul dvs. Explicati-i cum stau lucrurile in online. Ce e bine si ce nu pe Internet. Fiti deschisi! Nu inchideti usile ca sa gaseasca singuri ferestrele! Porniti la drum impreuna!
Pingback: Parintii ii vad programatori, copiii au sanse sa fie vloggeri - iulianaroca.ro
Pingback: Digitaliada. Sansa la un alt destin, la un click distanta - iulianaroca.ro