Parenting

Traversati pe verde! Dati un exemplu copiilor!

By  | 

“Da-mi mana imediat! Unde crezi ca te duci singur? De cate ori sa-ti spun ca nu traversezi decat cu mine de mana?”

 

“ – Asteptam sa se faca verde.

– Dar ceilalti oameni de ce trec pe rosu?

– Problema lor! Noi nu vrem sa fim calcati de vreo masina!”

 

“- Mami, stai, e rosu!

– Ai dreptate! Rosu stop, stai pe loc!”

 

Va suna cunoscut?

Dar stiti si reversul medaliei? Al aceluiasi adult care, de aceasta data, nu mai are copilul langa el?

Da, exact! Culoarea semaforului nu mai conteaza!

 

traversatiIn Brasov, la o trecerea de pietoni, pe acelasi stalp cu semaforul, am vazut acest indemn simpatic: “Traversati numai pe verde. Dati exemplu copiilor”. Si ceva imi spune ca nu se referea doar la propriul copil, pe care il tii de mana, aproape fortat.

Se pare ca asta cu traversatul pe culoarea corespunzatoare a semaforului nu prea ne sta in fire. Nu avem rabdare, stim noi ca nu vine nicio masina sau aruncam cu judecati de valoare la adresa celor care au programat sincronizarea semafoarelor intr-o intersectie mare, oricum stim noi mai bine. Si o zbughim pe trecere, chiar si cand culoarea semaforului spune stop.

Cand avem copiii langa noi suntem cei mai constiinciosi. Vorbim frumos, respectam regulile (de siguranta), facem educatie la fiecare pas – despre curatenie, despre politete, despre civilizatie.

Dar cand suntem singuri, parca suntem scapati din jungla. Si de multe ori nici nu vedem ca sunt copii prin preajma. Ca daca nu-s ai nostril… Nu ne gandim ca acelasi lucru se intampla si cu copiii nostri: vad alti adulti la fel de “liberi”.

A, da, normal ca in fata copilului ii criticam pe ceilalti, uitand ca in aceeasi zi, de dimineata, dupa ce am lasat copilul la gradinita, am procedat exact la fel.

Si bineinteles ca ne dorim ca ai nostril copii sa traverseze doar pe culoarea verde a semaforului. Mereu.

***

In Anglia, acum mai multi ani, cand am ajuns noi pe-acolo, era scris la un semafor urmatorul mesaj: “Pedestrians can cross the street when the green man appears” – pietonii pot traversa strada cand apare omul verde; ca aveau un om pe culoarea semaforului, ca la noi, la unele semafoare.

Buba se pare ca nu e doar la noi. Dar mesajul din Brasov mi s-a parut mai inspirat.

 

***

Tocmai mi-am amintit ca, in copilarie, in clasa I cred, a existat un curs, incheiat cu un concurs, despre regulile de circulatie. Cum e cu traversarea pe trecerea de pietoni, la semafor, la colt de strada, cand e un politist in intersectie, cand esti cu bicicleta si tot asa. Si noi nici nu aveam semafor in oras!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Facebook
Facebook