Evenimente

#voceaTAseaude. Nu sta pe ganduri, mergi la medic!

By  | 

Ieri a fost Ziua Internationala de Lupta Impotriva Cancerului Ovarian. Romania se alatura Coalitiei Internationale de Lupta Impotriva Cancerului Ovarian, a carei campanie de constientizare din 2017 se numeste #voceaTAseaude. Campania isi propune sa convinga cat mai multe femei sa mearga la medic pentru consultante periodice, aceasta fiind principala metoda prin care cancerul ovarian poate fi depistat la timp.

Din motive de program care se da peste cap cam de trei ori la fiecare trei minute, nu am ajuns la conferinta de lansare a campaniei in Romania, asa ca, recunosc, nu stiu daca actiunea presupune si altceva decat acest hashtag. Acum, la cat de puternic este mediul online si cat de mare impact poate avea activitatea din social media, este posibil ca sansele mesajelor campaniei sa ajunga mai repede cu acest hashtag, decat alte variante de comunicate, pliante si afise imprastiate pe cine stie unde.

Hashtag-urile recomandate pentru aceasta editie a campaniei sunt #voceaTAseaude, #voceaMEAseaude si #WOCD.

Exista si o aplicatie prin care poti afla daca esti sau nu predispusa la cancer ovarian, pe care o voi prezenta mai jos.

Iar campania a fost lansata si in prezenta unei doamne care a reusit sa invinga cancerul ovarian, chiar daca boala a fost descoperita intr-o faza destul de inaintata. Povestea ei o puteti citi aici, scrisa de o alta mamica bloggerita. Citind povestea, te cutremuri putin. Dar intelegi si de ce multe femei, si nu numai, mai degraba fug de medici decat ii cauta pentru controale de rutina.

Chiar si asa, ideea e ca tot un control de rutina te poate salva de la toata nebunia diagnosticarii si mai ales cresc sansele unor tratamente cu adevarat vindecatoare.

„Desi numarul de paciente care vin constant la consultatii de rutina este intr-o usoara crestere, de cele mai multe ori cancerul ovarian este depistat in faze avansate, semn ca femeile inca nu sunt precaute cu sanatatea lor. Cel mai frecvent, acestea invoca faptul ca le este jena sau ca se tem pentru ca nu stiu ce presupune efectiv consultatia. Cu toate acestea, cancerul ovarian este una dintre acele afectiuni care, depistate la timp, pot fi tratate.”, ne atentioneaza dr. Dana-Lucia Stanculeanu, medic primar oncolog.

Toate femeile pot face cancer ovarian

Cancerul ovarian este unul dintre cele mai crunte tipuri de cancer, avand cea mai mica rata de supravietuire dintre toate cancerele feminine.

Anual, 250.000 de femei din intreaga lume sunt diagnosticate cu cancer ovarian si, in plus, 140.000 de femei din intreaga lume mor anual din cauza acestei boli.

Statisticile arata ca doar 45% dintre femeile cu cancer ovarian traiesc mai mult de cinci ani de la diagnosticare, in timp ce 89%, un procent aproape dublu, de paciente cu cancer mamar traiesc la aceeasi perioada dupa diagnosticare.

Cea mai mare problema asociata cu cancerul ovarian este aceea ca foarte multe femei sunt diagnosticate in stadii avansate ale bolii, cand deja devine mult mai dificil de tratat.

De cele mai multe ori, cancerul nu este diagnosticat din cauza ca simptomele sunt asociate cu alte afectiuni, mai putin grave, cum ar fi problemele gastrointestinale.

Factorii de risc

 • Antecedentele familiale: studiile releva ca dintre femeile cu cancer ovarian, intre 10- 20% au o ruda de grad apropiat care a fost diagnosticata cu cancer mamar sau cancer ovarian.
 • Varsta inaintata: cancerul ovarian apare mai frecvent la femeile cu varsta de peste 50 ani, aflate la menopauza;
 • Nuliparitatea (absenta nasterilor);
 • Debutul precoce al ciclului menstrual (sub 12 ani) si instalarea tardiva a menopauzei: Cu cat femeia are mai multe cicluri menstruale, cu atat creste riscul;
 • Infertilitatea: femeile active sexual, care nu folosesc metode contraceptive si care nu raman insarcinate au un risc crescut de a fi diagnosticate cu cancer ovarian;
 • Administrarea terapiei hormonale de substitutie sau a estrogenilor: s-a demonstrat ca femeile aflate sub tratament de substitutie hormonala au un risc crescut de cancer ovarian.

Diagnosticarea

Diagnosticarea cancerului ovarian in primele stadii poate salva vieti. Cu toate astea, pentru ca femeile nu merg anual la consult preventiv, este diagnosticat la un stadiu avansat.

Cancerul ovarian poate fi depistat prin:

 1. ecografie abdominala sau transvaginala;
 2. tomografie computerizata sau RMN;
 3. test de sange pentru masurarea markerului tumoral;
 4. laparotomie sau laparoscopie – proceduri chirurgicale pentru recoltarea unei probe de tesut tumoral;
 5. biopsie.

Aplicatie online

Nu uita! #voceaTAseaude

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *