Ganduri. Amintiri

tineretul din ziua de azi

By  | 

Am auzit de-atatea ori expresia asta “tineretul din ziua de azi”, cu conotatie negativa, bineinteles, de mi-a iesit pe nas. In ciuda faptului ca am intalnit si eu specimene din categoria “tineretul din ziua de azi”, nu reusesc sa rezonez cu expresia, poate si pentru ca am fost si eu bagata in oala asta – deh, atat ma ajuta fata…

Acum cateva zile, insa, am trait experienta total opusa expresiei… Ba, chiar, cat sa trag concluzia ca tara asta n-ar fi atat de pierduta daca cineva ar mai si asculta ce spune “tineretul din ziua de azi”.

Sa ma explic.

Intr-o seara, cum spuneam, plecam de la munca, cu acelasi metrou cu care imi conduc corpul spre casa, aproape ca un robot.

In acelasi metrou, trei tineri de liceu. Baietii erau la un liceu real. Iar problemele lor erau legate de nspele materii care nu prea au treaba cu profilul real al liceului si cu atat mai putin cu ce isi doreau ei sa fi invatat la liceul respectiv.

De ce trebuie sa facem noi toate materiile astea?, intreba unul dintre ei – aparent pe ceilalti, mai mult pentru sine si, probabil, pe o autoritate care insa nu avea cum sa il auda (presupunand ca si ar fi existat o autoritate care sa si vrea sa il asculte). Eu am venit la mate-fizica sa fac mate-fizica si alte cateva materii care sa aiba legatura cu subiectul, a continuat el. Hai sa zicem niste logica, economie si niste chimie, dar daca pe mine nu ma pasioneaza filozofia si toate analizele si comentariile la romana, de ce tre sa le facem pe toate astea? Si de ce tre sa fac eu muzica? Sau desen? Hai, poate un desen tehnic ar merge la noi, dar de ce tre sa fac eu pictura, daca pe mine nu ma intereseaza pictura, eu care am venit la mate-fizica? Inteleg sa facem sport, ca si-asa nu avem timp sa facem miscare, si sportul e pentru sanatatea noastra… Sau gramatica, sa stim sa vorbim corect… Dar, in rest?, si-a continuat tanarul nedumerirea…

Aia de la uman, dintr-a zecea nici nu mai fac matematica, asa cum facem noi, i-a raspuns unul dintre ceilalti doi baieti. Noi de ce trebuie sa facem romana cum fac ei? Daca vreau sa citesc, oricum citesc cu placere altceva decat este obligatoriu la scoala. Citesc ceea ce ma intereseaza, ce cred ca ma va ajuta mai tarziu…

Cica e un proiect sa schimbe programa la liceu, sa fie maxim opt materii, patru materii obligatorii care tin de profilul ales, alte doua semi-obligatorii ca alegi dintr-o lista data pentru profilul respectiv si alte doua optionale. Da, atunci ar fi alta treaba, a continuat dialogul.

Noi cate materii avem acum? 13?

Nu, 14 materii. Pai cum sa facem noi fata la toate? Si toti profii au pretentia sa ne pregatim la fel la toate materiile…

Ascultandu-i, mi-a trecut prin cap de mai multe ori aceeasi idee: de ce nu e naiba de fata si cineva dintr-un minister, ceva? Poate ar pricepe si oamenii aia care fac legi, proiecte si schimba anual programa si regulile privind testarile nationale…

Si ce e asta cu manualele optionale?, a intervenit al treilea. Pai degeaba eu si prietenul meu facem amandoi licee reale, daca eu invat dupa un manual si el dupa un alt manual, ca asa s-a decis la el in scoala. Daca ne intalnim amandoi, cum ne evalueaza pe noi cineva, comparativ, daca noi am facut chestii diferite, ca am avut manuale diferite, desi profilul e acelasi?

I-am admirat enorm… La prima vedere, erau “tineretul din ziua de azi” tipic: cu niste haine aruncate parca la nimereala, parul in toate directiile… Dar, ca de cele mai multe ori, aparentele sunt mai mult decat inselatoare. Copiii astia au mintea brici. Si stiu ce si cum mai bine decat multi dintre “oamenii destepti” care au puterea.

Tare mi-e teama ca acesti tineri sunt exact cei care peste cativa ani vor fi plecati din tara si vor cauta succesul in alta parte, unde poate au sansa sa ii si asculte cineva…

Si mai aflu azi ca ai nostri copii dau testare de “absolvire” dupa clasa a II-a, clasa a IV-a, clasa a VI-a, clasa a VIII-a si tot asa… dar cica “tot bata” ies din clasa a XII-a…

Cred ca n-ar mai iesi asa de varza, daca i-am mai lasa in pace, le-am acorda putina incredere si i-am si responsabiliza putin si le-am oferi si sistemul pe masura. Cum ar fi daca am putea sa le spunem: Gandeste-te bine daca alegi real, ca doar real faci si asta o sa-ti fie drumul! Esti sigur ca asta vrei sa faci de-acum inainte? Ca n-o sa mai ai cale de-ntors…

Dar cum in scolile noastre se invata de toate (si nimic), profilul unei scoli aproape ca nu mai conteaza, ca poti oricand sa schimbi macazul, oricum ai invatat cam la fel la toate materiile si le-ai avut pe toate de toate natiile…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *